Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

GODIŠNJICA POGIBIJE AMERIČKIH DIPLOMATA I FRANCUSKOG VOJNIKA NA IGMANU
Autor: Fena
Objavljeno: 19. August 2018. 18:08:16


Počast poginulim američkim diplomatama i francuskom vojniku na spomen-obilježju na Igmanu bit će odata u ponedjeljak, 20. augusta.

Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine će i ove godine organizirati prigodnu ceremoniju povodom 23. godišnjice pogibije američkih diplomata Džozefa Kruzela, Roberta Frejzera, Samuela Nelsona Drua (Joseph Kruzel, Robert Freiser, Samuel Nelson Drew) i francuskog vojnika Stefana Raula (Stephan Reault), koji su 19. augusta 1995. godine tragično nastradali na Igmanu.

Nakon polaganja vijenaca, prigodnim obraćanjima prisutnima će se obratiti najviši predstavnici ambasada SAD-a i Francuske u BiH, Misije OSCE-a u BiH i Ministarstva odbrane BiH.

Na ceremoniju su pozvani članovi Predsjedništva BiH, Parlamentarne skupštine BiH, Vijeća ministara BiH, predstavnici Štaba NATO-a u BiH, EUFOR-a, predstavnici OSCE-a u BiH, vojno-diplomatski kor u BiH, generalski kor Oružanih snaga BiH, najviši predstavnici Zajedničkog štaba OS BiH, kao i drugi predstavnici institucija vlasti i međunarodnih institucija u BiH.

Džozef Kruzel, Robert Frejzer i Nelson Dru, američke diplomate iz kabineta Ričarda Holbruka (Richard Holbrooke), specijalnog izaslanika tadašnjeg predsjednika SAD-a Bila Klintona (Bill Clinton) i francuski vojnik Stefan Raul tragično su izgubili život 19. augusta 1995. na igmanskom putu, vraćajući se u Sarajevo nakon obavljene mirovne misije.

Ulica u kojoj se danas nalazi Ambasada SAD-a u BiH preimenovana je u čast ambasadora Roberta Frejzera, navodi se u saopćenju iz Ureda za odnose s javnošću MOBiH.Ostali prilozi:
» NASTAVLJAMO POMAGATI DJECI
NAP | 22. June 2019 14:42
Ostali prilozi istog autora: