Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić sinoć održao tribinu u Modriči
VRIJEME JE DA MEĐUNARODNA ZAJEDNICA ZAPOČNE IZOLACIJU I KAŽNJAVANJE NEGATORA GENOCIDA
Autor: B.net
Objavljeno: 19. August 2018. 18:08:33


Vlada bh. entiteta RS je stavljanjem van snage izvještaj Komisije za istraživanje događaja u i oko Srebrenice od 10. do 19. jula 1995. godine, koji je usvojen 2004. godine, a pozivajući se na zasjedanje NSRS, prekršila Ustav entiteta i ustavnu proceduru donošenja zakona i drugih akata u zakonodavnim tijelima entiteta, izjavio je sinoć na tribini u Modriči entitetski potpredsjednik Ramiz Salkić.

Tribinu, koja je bila trinaesta po redu u okviru serije tribina u ovom dijelu Bosne i Hercegovine, organizovao je Opštinski odbor SDA Modriča.

Uz prisustvo velikog broja građana, potpredsjednik je naglasio da zaključci koje je usvojila NSRS još uvijek nisu stupili na snagu, jer se o njima nije očitovalo Vijeće naroda u Ustavu predviđenoj proceduri. Na ovaj način, dodao je, Vlada želi da obaveže Ustavni sud entiteta da mora pratiti stavove Vlade RS. Istovremeno, ovakvim ponašanjem, vlada u odlasku želi trasirati put novoj vladi kako da se ponaša i u kojem pravcu mora da djeluje.-Potpuno je pogrešno razmišljanje nekih domaćih i međunarodnih zvaničnika da je ovo predizborno djelovanje Milorada Dodika, njegove vlade i skupštine. Ovo je nastavak strateškog djelovanja vlasti ovog entiteta na realizaciji strateških ciljeva od 9. januara 1992. godine mirnodopskim metodama.
Cilj ove vlasti je stvaranje ambijenta nemoguće države sa konačnim ciljem podjele Bosne i Hercegovine. Zbog toga i šire nacionalizam, netrpeljivost, mržnju i provode završnu fazu genocida, koja uključuje negiranje zločina, umanjivanje broja žrtava, veličanje i nagrađivanje ratnih zločinaca i vrijeđanje žrtava.

Vlast u ovom entitetu godinama provodi sistemsku diskriminaciju nesrba uključujući i kršenje međunarodnog prava, osporavajući Bošnjacima naziv jezika i obrazovanje na maternjem bosanskom jeziku.

Krajnje je vrijeme da domaće pravosudne institucije poduzmu korake predviđene domaćim zakonima za širenje vjerske i nacionalne mržnje, nepoštivanje odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i drugih sudova, negiranje genocida, ugrožavanje mira i nepoštivanje Ustava entiteta i države Bosne i Hercegovine.Krajnje je vrijeme da predstavnici međunarodne zajednice naše i države, ali i prijatelji Bosne i Hercegovine, poduzmu korake izolacije i kažnjavanja institucija i pojedinaca u bh. entitetu RS, koji ne poštuju presude domaćih i međunarodnih sudova, negiraju genocid i veličaju ratne zločince, šire mržnju, krše međunarodno pravo, koji ugrožavaju Dejtonski mirovni sporazum i mir u Bosni i Hercegovini.

Sve ove korake treba poduzeti dok nije kasno za sve građane ove zemlje, jer ova vlast, na čelu sa Miloradom Dodikom, spremna je učiniti puno više, nego što mi možemo i zamisliti, a potpomognuta je faktorima izvan Bosne i Hercegovine, izjavio je potpredsjednik Salkić.
Ostali prilozi:
» NASTAVLJAMO POMAGATI DJECI
NAP | 22. June 2019 14:42
Ostali prilozi istog autora: