Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Kurban bajram
NAŠ NAJBOLJI MLADI KOŠARKAŠ DŽANAN MUSA BAJRAMOVAO U BOSANSKOM CENTRU U NEW YORKU
Autor: B.net
Objavljeno: 21. August 2018. 20:08:44


Bošnjaci iz Bosne i Hercegovine, Sandžaka, Kosova i Makedonije koji žive u New Yorku, klanjali su Kurban bajram u svojim vakufima: Bosansko-hercegovački islamski centar NY - Astorija, Ali-pašina džamija - Astorija, Bošnjački islamski kulturni centar - Richmond Hill, Islamski centar Monticello, te BIKC – Astorija, kao i drugim džamija, mesdžidima širom New Yorka.

Idriz ef. Budimlić, imam u Bosansko-hercegovačkom islamskom centru NY, u vazu između sabahskog i bajramskog namaza rekao je niz važnih nasihata po pitanju života, dunjaluka, ahireta, kabura, Dženneta, važnosti hadža, kurbana, nafake, škrtosti ali i kako se sečuvati šejtanskih mahinacija.
U bajramskoj hutbi ef. Budimlić istakao je važnost jačanja institucije Islamske zajednice sa sjedištem u Sarajevu na čelu sa reisu-l-ulemom dr. Husen ef. Kavazovićem, i muftijstva na sjeverno-američkom kontinentu na čelu sa muftijom dr. Sabahudin ef. Ćemanom.U sklopu bajramske hutbe imam Budimlić je citirao dio hutbe koju je danas sa minbera Gazi Husrev begove džamije održao reisu-l-ulema Kavazović.

Želimo istaći, dolazak Džanana Muse u BHICNY izazvalo je oduševljenje među našim mladim, a Boga mi i starijim. Drago im je bilo vidjeti da je naš najbolji košarkaš, reprezentativac BiH koji je u vrhu mladih europskih košarkaša, sada prefesionalno u National Basketball Association - NBA timu Brooklyn Nets, došao među njima i da sa njima bajramuje, što u dobroj mjeri pokazuje da ga nije ponio mladalački uspjeh i sportska slava. Inače, Musa je sada pored naših košarkaša Teletovića i Nurkića, na najpopularnijem svjetskom košarkaškom parketu.Džanan Musa je rođen je 8. maja 1999. u Bihaću. Prve košarkaške korake napravio je u Sportskoj Dvorani Luke u Bihaću, dok je sa svojih 8 godina upisao u školu košarke KK Bosna XXL. Još kao dječak je pokazao svoj raskošni talent. Sa 12 godina dobio je poziv da se iz Bihaća preseli u Sarajevo i trenira u KK "Koš" pod budnim okom Seje Bukve. Zatim je od 2014. do 2018. igrao u hrvatskom KK Cedevita.

Krajem juna 2018. izabran je od menadžmenta Brooklyn Netsa da igra u ovaj tim u sezoni 2018/19.
Utakmice se igraju u Barclays centru, nemojte zaboraviti da rezervirate karte i pođete da gledate i uživate u egzibicijama našeg mladog košarkaša.

Na kraju mnogi prisutni su se poželjeli uslikati, Džanan Musa im je udovoljio i pored toga što je žurio na jutarnji trening.

Obećao je da će ponovo posjetiti BHICNY, kao i Bošnjački centar na Richmond Hillu.


Ostali prilozi:
» NASTAVLJAMO POMAGATI DJECI
NAP | 22. June 2019 14:42
Ostali prilozi istog autora: