Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

MULABEGOVIĆ: TRAGIČAN ODNOS MEĐUNARODNE ZAJEDNICE ČIJI SE PREDSTAVNICI OGLAŠAVAJU SAOPĆENJIMA, BEZ PRIJEDLOGA RJEŠENJA
Autor: Vijesti.ba
Objavljeno: 23. August 2018. 13:08:40


Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI) organiziralo je danas u Sarajevu tradicionalno bajramsko druženje kojem su prisustvovali predstavnici organizacija s kojima VKBI radi na zajedničkim projektima, gdje su razgovarali o aktuelnoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

Predsjednik VKBI Nedžad Mulabegović podsjetio je da se ovakvi skupovi organiziraju već 20 godina, dodajući da najviše sarađuju s Hrvatskim narodnim vijećem, Srpskim građanskim vijećem te krovnim bošnjačkim organizacijama poput Merhameta, Preporoda i Bošnjačkog instituta.

- Razgovaramo s predstavnicama institucija koje imaju zajednički koncept o BiH u smislu promocije vrijednosti te pokušavanja da se određene stvari aktueliziraju u kakofoničnoj atmosferi koja vlada u BiH, - podvukao je.

Precizirao je da se tu prije svega radi o nefunkcioniranju bh. institucija kada je u pitanju zakonodavna, izvršna i sudska vlast što za posljedicu ima neuređene odnose unutar države.Mišljenje je da se u ovo predizborno vrijeme nacionalne tenzije iskorištavaju u svrhu prikupljanja političkih poena i što većeg broja glasova, a poslije izbora sve će se vratiti na isto gdje će BiH i dalje imati svoje probleme uz negativne refleksije iz regije.

U takvoj situaciji, tragičnim je nazvao odnos međunarodne zajednice čiji se predstavnici oglašavaju saopćenjima, ali bez konkretnih prijedloga rješenja i s osnovnom porukom da se političari trebaju dogovori.

Međutim, Mulabegović kaže da je vrlo teško dogovoriti se u situaciji kada su u BiH sukobljena dva dijametralno suprotna pristupa od kojih jedan poziva na disoluciju BiH te drugi kojem u fokusu euroatlantski put BiH.

- U svemu tome mi nastojimo dati zajednički pristup, a određene rezultate moguće je postići u oblasti obrazovanja, kulture te promocije jezika, - zaključio je Mulabegović.
Ostali prilozi:
» NATO: NA BIH JE DA DONESE ODLUKU O MAP-U
Vijesti.ba | 20. May 2019 14:36
Ostali prilozi istog autora: