Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Put ka korekciji granica između Srbije i Kosova je popločan opasnošću i daje samopouzdanje i podršku onima koji žele da razbiju Bosnu i Hercegovinu
ASHDOWN: MOGHERINI JE TA KOJA UNUTAR EU PODRŽAVA IDEJU O PROMJENI GRANICA
Autor: NAP
Objavljeno: 31. August 2018. 13:08:53


Put ka korekciji granica između Srbije i Kosova je popločan opasnošću i daje samopouzdanje i podršku onima koji žele da razbiju Bosnu i Hercegovinu, kazao je za Radio Slobodna Evropa Paddy Ashdown, bivši visoki predstavnik u BiH.

On je sa dvojicom drugih bivših evropskih izaslanika, Carlom Bildtom i Christianom Schwarz-Schillingom, potpisnik otvorenog pisma upućenog visokoj predstavnici Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Federici Mogherini, povodom prijedloga o promjeni granice između Srbije i Kosova.

Ashdown je uvjeren da se rješenje za odnose Srbije i Kosova ne može tražiti na rušenju temeljnih principa EU o multietničkim zajednicama, a ne, kako ih naziva, "monoetničkim džepovima" koji bi se stvorili na Balkanu.

- Mogherini je ta koja unutar EU podržava ovu ideju, a od njene realizacije najzadovoljnije bi trljao ruke ruski predsjednik Vladimir Putin, i potom primijenio to na ukrajinsku krizu – smatra Ashdown.

Ashdown se osvrnuo na period 2002. – 2006., kada je radio u BiH kao Visoki predstavnik međunarodne zajednice kada su urađene neke značajne reforme, ali od tada, prema njegovom mišljenju, nije mnogo napravljeno.

- Mislim iz više razloga. Prije svega "evropski bazen" je u haosu. Drugo, Evropska unija i Brisel vode politike tako da ne koriste prednost uticaja koji imaju. Niko ne sugeriše da treba da se vratimo na vrijeme iz prošlosti, ali Evropska unija ima na raspolaganju prednost i više instrumenata u BiH nego u bilo kojoj drugoj državi na svijetu. Ali odlučili su da ih ne koriste, iz meni nepoznatih razloga.

Tako da je Evropska unija odabrala manje aktivan pristup tamo, što je ostavilo prazan prostor za druge. Gospodin Putin, na jednoj, i gospodin Erdogan na drugoj strani, koriste priliku da demonstriraju ono što mislim da će imati štetan ishod po Bosnu i Hercegovinu. Takođe će poslužiti procesu onih koji žele da vide destabilizaciju BiH.

Ali na kraju, iako je Evropska unija spremna da upre prstom u političare u BiH i rado ih naziva nemoćnima, te nema dileme da su neki od bosanskohercegovačkih političara čak i mnogo manje nego od pomoći u ovim pitanjima, Evropska unija je ipak ta koja nije uspjela da slijedi konzistentnu i efikasnu politiku i da osigura primjenu reformi neophodnih na putu punopravnog članstva ka EU – navodi Ashdown.

On smatra da je Federica Mogherini čak spremna podržati ideju o promjeni granica, dok je Angela Merkel protiv takve ideje.

- Mogu da kažem samo ono što sam čuo. Shvatio sam da je visoka evropska predstavnica Mogherini spremna da podrži tu ideju. Mislim da je evropski komesar za proširenje Johannes Hahn manje entuzijastičan prema toj opciji, ali je ona svakako spremna da to učini.

Međutim, postavlja se pitanje da li Mogherini ima mandat za to, ako su najvažnije evropske zemlje, naročito njemačka kancelarka Merkel, protiv takvog rešenja. Uprkos tome, Moghereni je nagovijestila da je EU spremna da prihvati pomenutu opciju. Veoma se nadam da to nije tačno – ističe Ashdown.

Ashdown na kraju zaključuje kako bi najsretniji da dođe do ovakvog raspleta situacije ruski predsjednik Vladimir Putin.

- Apsolutno. Jedna od osoba koja bi zadovoljno trljala dlanove ako se ovo dogodi je predsjednik Vladimir Putin u Moskvi, jer je ovo tačno ono što bi on želio da vidi u Ukrajini – hajde da riješimo ukrajinski problem tako što ćemo predati dio Ukrajine Rusiji. To je tačno ono što on želi da vidi – presedan koji će se uspostaviti i koji će mu pomoći da to učini. Ovo ne odnosi samo na BiH. Ako krenemo da mijenjamo granice ovo će voditi dalje.

Hoćemo li onda da mijenjamo granice Makedonije, da razmijenimo albansku populaciju na zapadu Makedonije, sa Kosovom takođe? Hoćete li da precrtavate mađarsko-srpske granice u oblasti Vojvodine, hoćete li da govorite o Sandžaku? Ako želite da idete i formirate monoetničke džepove na Balkanu, onda ćete morati da precrtavate mnogo granica i na kraju ćete završiti sa etnički čistim državama, koje ne mogu ništa drugo, nego biti u konfliktu sa svojim susjedima – zaključio je Paddy Ashdown.Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora: