Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Sarajevo
TUŽILAŠTO JE OBUSTAVILO ISTRAGU PROTIV MEHMEDOVIĆA: BIO SAM ŽRTVA RAZNIH PODMETANJA I PROTUHA
Autor: Vijesti.ba
Objavljeno: 04. September 2018. 14:09:06


Nakon višegodišnjeg progona, dobio sam zvaničnu odluku Tužilaštva BiH da se protiv mene obustavlja krivični postupak zbog nedostatka dokaza, saopštio je danas poslanik SDA u Parlamentu BiH Šemsudin Mehmedović. Time je, kako je rekao, dobijena još jedna pravna bitka za identificiranje pravnog karaktera borbe za nezavisnost BiH.

"Možda bih danas trebao ne govoriti ništa, samo kazati: hvala dragom Bogu! I da se radi samo o meni, to bih uradio. Ali, kako se od samog početka nije radilo samo o meni, nego prije svega o našoj domovini Bosni i Hercegovini, a onda i o našem Tešnju, moram govoriti. Čovjek, ako neće misliti sam o sebi - kako se boriti sa onima koji ne razumiju ništa osim jasnog, otvorenog suprostavljanja njihovim nečasnim ciljevima, biće pregažen. U tom smislu i ja sam vodio ovu borbu, nekada beskompromisno, često sa ogromnim strpljenjem, ali nikada nisam izgubio iz vida da se ne radi samo o meni, nego da se radi, kao što rekoh na početku prije svega o Bosni i Hercegovini, našoj časnoj odbrani i o herojskom Tešnju", poručio je Mehmedović na konferenciji za novinare u Sarajevu.

On je podsjetio da je 2005.godine podnesena prijava protiv njega za navodni ratni zločin u Tešnju.

"Medijsko-propagandni skečevi u režiji raznih protuha, što domaćih, što bjelosvjetskih. Utrkivali su se razni Galijaševići, Sinanovići, Sejdići, Ahmići, Alići..Kapetanovići, Miloševići, Berbići i drugi, ko će veću gadost plasirati na raznim medijskim pokroviteljima gebelsovske propagande o meni, mojoj ratnoj i poratnoj prošlosti a protiv Bosne i Hercegovine", naglasio je on.

Kako je istakao, istraga je vođena od 2005. godine, a uhapšen je u julu 2013. godine.

"Od tada do danas se zvanično vodila istraga protiv mene. Sjetimo se prijave za navodno sakrivene granate u Kaloševiću, pa pronalazak granata na lokalitetu Crni Vrh Tešanj, pa razni video klipovi, te preoravanje raznih lokaliteta u Tešnju ne bi li se pronašao bilo kakav dokaz protiv mene, kao i plaćanje svjedoka koji su bili spremni teretiti me za nehumano postupanje u ratu... Mogao bih govoriti dugo o svim zlodjelima koja su mi servirana i podmetana, što od pojedinaca, što od institucija koje su bile u službi političkih centara moći, Nadam se da ih je danas bar malo stid, ako obraza imaju", naglasio je Mehmedović.

On je podcrtao da je odbrana Bosne i Hercegovine na području opštine Tešanj je bila časna, dostojanstvena i istrajna, te dodao da se to, bez obzira na sve pokušaje, nije dovelo u pitanje niti će se takvo nešto moći ikada dovesti u pitanje, kao uostalom i borba za odbranu cijele BiH.

"Odbrana Bosne i Hercegovine na području opštine Tešanj imala je stratešku važnost u ratu, ali potvrđuje se da ima i u miru. Memorandum SANU 2, čiji je cilj je izmijeniti sliku o karakteru rata u BiH, neće uspjeti", naglasio je on.

Naveo je da je bio iznenađen žestinom unutrašnje, iz Tešnja, pojedinačne i grupne podrške ovakvim nastojanjima onih koji pokušavaju da mijenjaju istinu o karakteru rata u BiH i koji pokušavaju da uruše stubove odbrane BiH.

"Priznajem i to da sam očekivao upravo obrnuto, očekivao sam žestok otpor lokalne sredine spram ovih pokušaja. Ipak, velika podrška Bosanaca i Hercegovaca, istinskih patriota BiH nije izostala", naveo je on.

Kako je poručio, u potpunosti je saglasan sa zaključkom okruglog stola koji je organizovao JOB Tešanj, u kome, između ostalog, stoji: "Uvjereni smo da Tešanj nije slučajno odabran za ova iskušenja, jer je ova sredina i povijesno i danas svijetao primjer održanja bosanske i općecivilizacijske duhovnosti u njenim najboljim vrijednostima. Također, Tešanj je danas iznova snažan primjer svakovrsnog poduzetništva i društvene otvorenosti. I upravo je zbog svega toga Tešanj određen kao meta ovih ataka - kojima je stvarni i krajnji cilj rušenje države Bosne i Hercegovine.“

Mehmedović je pozvao sve bh. patriotske snage, i pojedinačne i skupne, da pred ovim izazovima ostave razlike po strani - nacionalne, političke i svake, te da ne dopuste da ih metode specijalnog rata, a upravo je to u ovome posrijedi, zavedu na put koji, suštinski, predstavlja antidržavno djelovanje i radikalno ugrožavaju budućnost.

"Ovo danas je pobjeda institucija BiH, ohrabruje da su politički centri moći pobijeđeni institucionalno i to daje nadu i ohrabrenje za građane Bosne i Hercegovine da pravda živi u Bosni i Hercegovini", naglasio je Mehmedović.

Takođe, pozvao je državne organe i institucije da svoju ulogu obavljaju profesionalno - u skladu sa činjenicama i neupitnim argumentima i dokazima.

"Kao čovjek želim da se zahvalim svima koji su mi na bilo koji način davali podršku tokom svih ovih mjeseci i godina, posebno onima koji su u srcu osjećali da je takav progon i javno negiranje moje ličnosti neprihvatljivo. Prijateljima iz drugih naroda se zahvaljujem na strpljenju i povjerenju koje su imali u mene i pored gnusnih podvala, koje je i meni bilo teško gledati i slušati", istakao je Mehmedović.Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora: