Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Intervjui

Muhamed MAHMUTOVIĆ, novinar i književnik; nosilac NB liste za državni Parlament BiH iz Unsko-sanskog kantona
OKUPITI KRITIČNU MASU POLITIČARA DA ODBACIMO DAYTONSKU LUDAČKU KOŠULJU
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 06. September 2018. 20:09:37

Muhamed Mahmutović je novinar i književnik. Rođen je u Krakači kod Cazina. Prisutan je kao novinar u mnogim medijskim kućama, u ulozi političkog analitičar kolumniste ili autora televizijskih priloga. Govori nekoliko stranih jezika. Autor je knjiga “Pokošeni cvjetovi Krajine”, “Bogatstvo beskućnika”, “Inat bosanskog goluba”, “Pacijenti” i "Tihe likvidacije" i "Priče slučajnih prolaznika". Knjige su prevedene na strane jezike i doživjele su više izdanja. Član je Bošnjačkog akademskog foruma (BAF).
Nosilac je liste za Parlament BiH iz USK.


Direktna komunikacija

Bošnjaci.Net: Gospodine Mahmutoviću, da vas ne pitamo otkud sad vi u politici, ali da kažemo da ste jedan netipičan kandidat na izborima. Šta vas sve čini drukčijim od ostalih?
MAHMUTOVIĆ:
Živim u Švedskoj, zemlji najvišeg životnog standarda na svijetu, pa bi moj povratak u BiH bio dolazak na dosta slabije nego mi je sad, gledano ekonomski, jer se kod nas ulazi u politiku da se uhljebi. Ne bih morao nakon završenog mandata brinuti kud ću dalje, pa me samim tim ne bi mogao niko ni potkupiti, kako bih dobio novi mandat ili „bijeli hljeb“. Govorim za razliku od većine kandidata za državni Parlament nekoliko stranih jezika, pa bih mogao direktno komunicirati s predstavnicima međunarodne zajednice, jer se često u prevodima izgubi suština i da ne nabrajam dalje.
I ono što je jako bitno, želim biti link između Bosne i našeg naroda van Bosne, tj. sa preživjelim žrtvama genocida koji žive u državama širom svijeta, starom emigracijom i novom dijasporom, jer znam šta nam je potrebno da unaprijedimo saradnju.

Bošnjaci.Net: Šta je bilo odlučujuće da se odlučite kandidovati na izborima?
MAHMUTOVIĆ:
Ne volim zvučati katastrofično i davati bombastične izjave, ali to je alarmantno loša politička situacija koja može svakog dana prerasti u oružani sukob.

Lakrdija od države

Bošnjaci.Net: Kome je u interesu da se to desi, rat uzrokuje mnoge probleme?
MAHMUTOVIĆ:
Rat je ujedno i najveći biznis. Mir nije biznis. Iako su usta današnjih političara puna mira i floskula o "mirnom riješenju sukoba", većina njih radi na tome da do tih sukoba dođe, pa onda kobajagi radi na miru.
RAT I BIZNIS: Rat je ujedno i najveći biznis. Mir nije biznis. Iako su usta današnjih političara puna mira i floskula o "mirnom riješenju sukoba", većina njih radi na tome da do tih sukoba dođe, pa onda kobajagi radi na miru.
U našem okruženju to neskriveno rade politički režimi iz Srbije i Hrvatske, koje to rade preko svojih manjina u državama okruženja. Matrica je stara, ali uvjek prolazi. Krene priča o ugroženosti i majorizaciji, pa oni brigu o njima kapitaliziraju u nekim pregovorima, a kad dođe do sukoba, prepuste ih same sebi. Najočitiji primjer smo imali u Oluji, gdje je Srbija digla ruke od rulje kojom je godinama manipulirala.LUĐAČKA KOŠULJA: Dejstonski sporazum je bio majka svima, samo kratko vrijeme, da zaustavi stradanja, a onda je postao svima maćeha. Zbog katastrofalno lošeg uređenja države svi narodi žive loše, a taj (ne)sporazum daje neviđene mogućnosti blokada, kobajagi, vitalnim nacionalnim interesima, što političari svih vjera vješto koriste za ostanak na vlasti i svi se kunu u Dejtonski sporazum, ali govore kako baš njihovom narodu čini nepravdu, kad im zatrebaju politički poeni.
Treba okupljati kritičnu masu političara za odbacivanje ove ludačke košulje.KAKAV JE KO: Fahrudin Radončić ne liči na častan narod iz gusinjsko-plavskog kraja odakle je rodom, ali mnogo liči na dio onog crnogorskog naroda kojem pripada i Karadžić.
Izetbegović je Bošnjak i liči pomalo na njih. Senad Šepić je daleko ispred njih u tome, nije nikako za porediti, ali kad ste me pitali, evo da nabrojim razlike i sličnosti.
Šepić je završio medresu, klanja i ulazi u džamije širom BiH i mimo bajrama, a možete ga sresti u šetnji gradom, na utakmici ili bilo kakvom događaju u trenerci kako veselo priča s narodom ili sluša njihove probleme. Na njemu se vidi da je čovjek iz naroda, zato on slobodno šeta svim gradovima u BiH, bez ikakve pratnje ili straže, dok se za prvu dvojicu blokira glavni grad, kad krenu iz jednog svog ureda u drugi. U šetnji gradom nije ih vidio niko - nikad, niti će vidjeti!
U našem okruženju to neskriveno rade politički režimi iz Srbije i Hrvatske, koje to rade preko svojih manjina u državama okruženja. Matrica je stara, ali uvjek prolazi. Krene priča o ugroženosti i majorizaciji, pa oni brigu o njima kapitaliziraju u nekim pregovorima, a kad dođe do sukoba, prepuste ih same sebi. Najočitiji primjer smo imali u Oluji, gdje je Srbija digla ruke od rulje kojom je godinama manipulirala.

Bošnjaci.Net: Kako na to gleda međunarodna zajednica, koja je prisutna na Balkanu i vojnim jedinicama?
MAHMUTOVIĆ:
Njima je rat pogotovo biznis. Zato su u mnogim dijelovima svijeta ostavili zamrznuti konflikt i neriješenu situaciju. Mislite li da je njima bilo teško dosad ustrojiti državu BiH da liči na državu?
Pa pogledajte samo tu lakrdiju od naziva države, tročlanog Predsjedništva, pa dalje. To kao da je radio neko pijan ili lud ili oboje. Jedan (č)etnitet ima epitet države, Republika, a drugi se naziva Federacija. Federacija čega? To može biti samo zajednica država. A opet država u kojoj su ta dva entiteta, nema prerogative države, nije ni republika ni monarhija, ni država, ako hoćete iskreno.

Dejtonski sporazum je postao svima maćeha

Bošnjaci.Net: Mislite li da se može nešto promjeniti? Zbog čega bi neko na izborima trebao zaokružiti vaše ime?
MAHMUTOVIĆ:
Kao zastupnik u Parlamentu BiH, bio bih u situaciji da predlažem zakonska riješenja za ukidanje ovog aparthajda i preustroj države. Imam iskustvo življenja u uređenim državama. Pratio sam kao novinar političke procese i dobro znam kako stvari trebaju funkcionirati da bi nam bilo dobro, kao recimo, Islanđanima.
Obzirom na to da sam neovisan i da imam kao što rekoh na početku obezbjeđenu egzistenciju daleko bolju nego što je to agzistencija političara u BiH (iako oni neopravdano predobro žive), problematizirao bih javno sve, od nakaradnog Dejtonskog sporazuma pa dalje. "Dvije škole pod jednim krovom" je fašistoidni izum domaćih i stranih političara, koji mora biti uništen.

Bošnjaci.Net: Kome je u BiH Dejtonski sporazum majka, a kome maćeha?
MAHMUTOVIĆ:
Taj sporazum je bio majka svima, samo kratko vrijeme, da zaustavi stradanja, a onda je postao svima maćeha. Zbog katastrofalno lošeg uređenja države svi narodi žive loše, a taj (ne)sporazum daje neviđene mogućnosti blokada, kobajagi, vitalnim nacionalnim interesima, što političari svih vjera vješto koriste za ostanak na vlasti i svi se kunu u Dejtonski sporazum, ali govore kako baš njihovom narodu čini nepravdu, kad im zatrebaju politički poeni.
Treba okupljati kritičnu masu političara za odbacivanje ove ludačke košulje.

Poistovjetili su stranku i narod

Bošnjaci.Net: Mislite li da bi se to moglo desiti iznutra, bez uplitanja stranih sila?
MAHMUTOVIĆ:
Naravno da bi. Ima još ljudi svih narodnosti koji vole BiH i žele unaprijediti odnose među narodima. Jedan od načina da se mirnim putem promjeni ustrojstvo države je i taj da mi sami izglasamo ukidanje većeg entiteta i prenesemo ovlasti na državu ili općine.
S tim bi nestala dva nivoa vlasti, kantoni i FBiH, koji su kamen oko vrata svima, a služe samo sebi i komplikuju sve procedure. Tako bi i ustrojstvo države demokratskim putem bilo promjenjeno i doveli bismo sve pred svršen čin.
Ko nama može zabraniti da to izglasamo?

Bošnjaci.Net: Vi ste se javno deklarirali kao simpatizer SDA, otkud u Nezavisnom Bloku (NB), jeste li već proglašeni izdajnikom zbog toga?
MAHMUTOVIĆ:
Naravno da jesam, već sa prvim pojavljivanjem mog imena na kandidatskim listama, ali me to ne pogađa mnogo. To koriste neke stranke iz sva tri naroda. Poistovjetili su stranku i narod, pa ko nije za tu stranku odmah je izdajnik naroda, a SDA je otišla korak dalje, poistovjetila je sebe s narodom i državom, pa ko nije za SDA odmah je izdajnik i neprijatelj države, što je suludo.
Treba doduše priznati da je SDA za razliku od recimo, HDZ, SDS, SNSD, državotvorna stranka i ne djeluje prema njoj neprijateljski, kao što to ove rade ne sakrivajući to, ali lošim kadrovima i politikom, vrlo često, ispadne jednaka kao i one.
Zato sam odabarao NB, gdje je preko 80% imena koje do sad nismo viđali na izbornim listama i koje nude nešto novo.

Ko (ne)liči na svoj narod

Bošnjaci.Net: Ali, predsjednik NB je Senad Šepić, dugogodišnji kadar SDA, kako on može nuditi nešto novo?
MAHMUTOVIĆ:
On se i kao član SDA borio za drukčiju politiku, pa je zato i izbačen iz SDA, a bio je po svim mjerilima najaktivniji zastupnik u državnom Parlamentu. Više nije mogao ni uraditi, jer su funkcije s kojima se moglo nešto učiniti dobijali poslušni kadrovi, koji nisu imali podršku naroda, nego predsjednika stranke i njegovih poltrona. To se najbolje vidi na listama za kompenzaciju, gdje je osigurano da do funkcije ponovo dođe, recimo, Halid Genjac, koji nema podršku ni svoje mahale.

Bošnjaci.Net: U medijima smo pratili prepucavanje Izetbegovića i Radončića, na temu, koji više liči na svoj narod. Koliko Šepić liči na Bošnjake?
MAHMUTOVIĆ:
Fahrudin Radončić ne liči na častan narod iz gusinjsko-plavskog kraja odakle je rodom, ali mnogo liči na dio onog crnogorskog naroda kojem pripada i Karadžić.
Izetbegović je Bošnjak i liči pomalo na njih. Senad Šepić je daleko ispred njih u tome, nije nikako za porediti, ali kad ste me pitali, evo da nabrojim razlike i sličnosti.
Šepić je završio medresu, klanja i ulazi u džamije širom BiH i mimo bajrama, a možete ga sresti u šetnji gradom, na utakmici ili bilo kakvom događaju u trenerci kako veselo priča s narodom ili sluša njihove probleme. Na njemu se vidi da je čovjek iz naroda, zato on slobodno šeta svim gradovima u BiH, bez ikakve pratnje ili straže, dok se za prvu dvojicu blokira glavni grad, kad krenu iz jednog svog ureda u drugi. U šetnji gradom nije ih vidio niko - nikad, niti će vidjeti!
Na ulicama Štokholma možete sresti kraljevsku porodicu izmješanu u narod. Danska princeza svoju djecu vozi biciklom u vrtić. Oni liče na svoj narod bez parola u kojima se naši političari kunu u narod, a nemaju predstavu kako narod živi i gdje bi im uz sitne korekcije zakona ili pravilnika bilo mnogo lakše živjeti.


Bošnjaci.Net: Mislite li da usprkos negativnom trendu napuštanja BiH, ta zemlja ima perspektivu?
MAHMUTOVIĆ:
Naravno da ima. Svojim primjerom pokazujem da se za nju vrijedi boriti. Napuštanje ove zemlje bez borbe mi se nikako ne sviđa. Ta omladina treba uzeti stvar u svoje ruke, urediti ovu državu po svojoj mjeri, a ne odlaziti iz nje. Kako god vama koji živite u BiH situacija izgledala loša, odgovorno tvrdim da se tu bolje živi od mnogih država članica EU. Na listama vidim mnogo ljudi iz svih stranaka, koji mogu napraviti državu poštenom, što je i slogan NB, a onda neće niko ni pomišljati da ode iz nje. Ako dobijem mandat, pokušat ću s tim ljudima to ostvariti!Ostali prilozi:
» ŽELIM DA SVAKI MOJ USPJEH BUDE USPJEH SVIJU NAS
Bošnjaci.Net | 07. April 2019 20:41
» TO JE KOMPANIJA KOJA DAJE ŠANSE MLADIM IZUMITELJIMA
Namik Alimajstorović | 05. March 2019 14:09
Ostali prilozi istog autora: