Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Početak izborne kampanje u BiH:
STRANAČKO PREDSTAVLJANJE PROVESTI U FER I KOREKTNOM ODNOSU
Autor: AA
Objavljeno: 08. September 2018. 13:09:26


U Bosni i Hercegovini danas počinje zvanična jednomjesečna predizborna kampanja za opće izbore u okviru koje je političkim subjektima i medijima dozvoljeno plaćeno političko oglašavanje, javlja Anadolu Agency (AA).

Svi učesnici u izbornom procesu moći će predstavljati svoje stranke, programe i kandidate do 6. oktobra u sedam sati ujutro, kada nastupa period izborne šutnje koji će trajati do zatvaranja svih biračkih mjesta u Bosni i Hercegovini.

Nešto ranije, za medije 5. oktobra u sedam sati ujutro stupa na snagu zabrana objavljivanja rezultata ispitivanja javnog mnijenja.

Izborna kampanja, navode iz centralne izborne komisije BiH, je period u kojem politički subjekti na zakonom utvrđen način upoznaju birače i javnost sa svojim programom i kandidatima.

U tom periodu političkim subjektima zabranjeno je uklanjati, prekrivati, oštećivati ili mijenjati štampane oglase, postere, plakate ili druge materijale koji se koriste u svrhu izborne kampanje.

Isto se odnosi i na vođenje kampanje na način kojim se narušava polna (rodna) ravnopravnost, postavljanje štampanog, pisanog ili bilo kojeg drugog materijala u vezi sa izbornom kampanjom unutar ili na zgrade u kojima su smješteni organi vlasti na svim nivoima, javna preduzeća, javne ustanove i mjesne zajednice, kao i na vjerskim objektima, javnim putevima i javnim površinama, odnosno, dozvoljeno je samo na onim mjestima predviđenim za plakatiranje i oglašavanje.

Nije dozvoljeno nositi i pokazivati oružje na političkim skupovima, biračkim mjestima i njihovoj okolini, ometati skupove drugih političkih subjekata, kao i podsticati druge na takve aktivnosti, sprečavati novinare da obavljaju svoj posao u skladu sa pravilima profesije i izbornim pravilima, te lažno predstavljanje u ime bilo kog političkog subjekta.

Jedna od zakonskih zabrana u pravilima ponašanja političkih subjekata u izbornoj kampanji, na koju Centralna izborna komisija BiH posebno skreće pažnju, je korištenje jezika koji bi nekoga mogao navesti ili podstaći na nasilje ili širenje mržnje. Centralna izborna komisija BiH je stoga pozivala političke stranke, kandidate i pristalice političkih stranaka, koalicija, kao i nezavisne kandidate i njihove pristalice, te zaposlene ili na drugi način angažirane u izbornoj administraciji da se uzdrže od izjava koje dižu tenzije, da vode fer izbornu kampanju.

CIK BiH pozivao je i predstavnike medija i birače da daju svoj doprinos da kampanja i cijeli izborni proces protekne u demokratskom okruženju.

I Regulatorna agencija za komunikacije upozorila je na obavezu poštivanja Poglavlja 16. Izbornog zakona BiH i Pravilnika o medijskom predstavljanju političkih subjekata u periodu od dana raspisivanja izbora do dana održavanja izbora, a u vezi sa održavanjem opštih izbora u BiH 7. oktobra 2018. godine.

Obaveza pokrivanja izbornih aktivnosti tokom izbora odnosi se na sve pružaoce audiovizuelnih medijskih usluga i medijskih usluga radija u BiH.

"Službeni početak izborne kampanje za opšte izbore u BiH je 7. septembar 2018. godine i traje 30 dana. U skladu sa tim, neposredno obraćanje političkih subjekata, kao i emitovanje plaćenog političkog oglašavanja počinje u periodu od 30 dana prije dana izbora, odnosno 7. septembra 2018. godine", naglašeno je iz RAK-a BiH.

Pored toga, pružaoci audiovizuelnih medijskih usluga i medijskih usluga radija bili su obavezni dostaviti Agenciji raspored planiranih izbornih programa najkasnije sedam dana prije početka izborne kampanje, kao i važeće cjenovnike marketinških usluga najkasnije 15 dana prije početka izborne kampanje.

Inače, Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine ovjerila je učešće čak 67 političkih partija za opće izbore 2018. godine, što je najviše od kada se vodi uporedna statistička evidencija, od općih izbora 2002. godine.

No, ukupan broj političkih subjekata prijavljenih za opće izbore 2018. godine je 135 s obzirom na to da učestvuju i 34 nezavisna kandidata i isto toliko koalicija.

Pojedinačno, i kada su u pitanju nezavisni kandidati, najviše ih je ovjereno do sada upravo za opće izbore 2018. godine, njih 34. Rekordan je i broj prijavljenih koalicija kada su u pitanju opći izbori 2018. godine - 34.

Na općim izborima 2018. godine u Bosni i Hercegovini 7.488 kandidata natječe se za ukupno 518 pozicija na nivou institucija BiH, entiteta, te deset kantonalnih skupština u Federaciji BiH.

Time je broj kandidata koji će se natjecati za pozicije na općim izborima 2018. godine u Bosni i Hercegovini nešto manji nego u posljednja dva izborna ciklusa, statistika pokazuje da se za jedno mjesto u prosjeku natječe 14,45 kandidata, pokazuje analiza Anadolu Agency.

Naime, interesantno je da se broj kandidata na općim izborima u posljednja dva izborna ciklusa smanjuje i da ih je 754 manje nego 2010. godine, a 260 manje nego prije četiri godine.

Prema podacima iz Centralnog biračkog spiska zaključenog 30. augusta pravo glasa na općim izborima ima 3.352.933 birača.

Za članove Predsjedništva BiH iz bošnjačkog i hrvatskog naroda, 28 zastupnika iz pet izbornih jedinica za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH sa teritorije FBiH, te 98 zastupnika iz 12 izbornih jedinica za Predstavnički dom Parlamenta FBiH moći će glasati ukupno 2.092.336 birača iz Federacije BiH.

Istovremeno za člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda, 14 zastupnika iz tri izborne jedinice za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH sa teritorije RS-a, predsjednika i potpredsjednike entiteta RS, te 83 zastupnika iz devet izbornih jedinica za Narodnu skupštinu RS-a pravo glasa ima 1.260.597 birača.

Kada su u pitanju kantoni u Federaciji BiH u Tuzlanskom kantonu će 429.702 birača imati mogućnost birati 35 zastupnika u kantonalnu skupštinu, isto toliko zastupnika će imati mogućnost da bira 417.637 birača u Kantonu Sarajevo. Također 35 zastupnika u kantonalnu skupštinu birat će i 329.356 birača u Zeničko-dobojskom kantonu.

Po 30 zastupnika u kantonalne skupštine birat će 254.483 birača u Unsko-sanskom, 225.865 u Srednjobosanskom, te 195.543 u Hercegovačko-neretvanskom kantonu.

Priliku da bira po 25 zastupnika imat će 64.954 birača u Kantonu 10 (Livanjskom), te 23.496 birača u Bosanskopodrinjskom kantonu. U Zapadnohercegovačkom kantonu 72.875 birača birat će 23 zastupnika, a 21 zastupnika u Posavskom kantonu 40.073 birača.

Za glasanje iz inostranstva evidentirano je 77.814 birača od kojih će njih 76.729 to pravo moći ostvariti putem pošte, a 1.085 u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH.

Odbijeno je 9.098 zahtjeva za glasanje iz inostranstva i to najviše za njih 3.490 jer nedostaje dokaz o identitetu. Za 2.349 nedostajao je dokaz o prebivalištu u BiH, njih 1.358 zbog podnošenja prijava više lica sa jedne adrese, kod 550 je utvrđeno da nedostaje obrazac, 407 ih je imalo više nedostataka, 301 je odbijen jer nije potpisao obrazac, 142 nije imalo validan dokaz o državljanstvu, 135 je imalo nečitke prijave, a za 51 je utvrđeno kako nedostaje adresa izvan BiH.Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora: