Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Komentari

Povodom održavanja konferencije u Sarajevu o nasilju nad ženama
KONFERENCIJA U SARAJEVU - VAŽNA PORUKA SVIM NASILNICIMA NAD ŽENAMA
Autor: Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012)
Objavljeno: 08. September 2018. 15:09:20


DR. MUSTAFA CERIĆ: Mora se poštivati čast i dignitet žene, supruge, posebno majke, koju niko ne može zamjenitu u njezinom pravu da voli svoje dijete i da bude voljena, i koju niko ne može zamjeniti u odgoju i obrazovanju njezinog sina i kćerke bez obzira koliko je neko sebi umislijo da može biti surogat majci. A ima i takvih bolesnih duša, koje si sebi umišljaju da mogu omrznuti sinu njegovu majku. To su bolesne duše, koje treba liječiti tako da im se oduzme pravo da vrše mobing nad nevinom maloljetnom djecom.
Nasilje je znak nedostatka zrelosti duše ili slabosti duše. Ta falinka u duši meže biti rođena ili stećena. Rođena sklonost ka nasilju je nasljedna, kao i svaka nasljedna bolest. Stećena sklonost ka nasilju je obično posljedica nasilja u porodici, nasilja koje ostavlja trajni traumatični trag na duši budućeg naslinika, koji ima potrebu da se sveti drugima zbog nasilja nad njim u djetinjstvu.

Nasilnik obično skriva ili negira svoju sklonost ka nasilju, ali čim mu se pruži prilika da ispolji tu svoju sklonost, on to i uradi. Nasilnik, muškarac, najčešće ima potrebu da pokaže svoju muškost kroz nasilje nad ženom, svojom suprugom. Ta vrsta nasilja nad ženama od strane muškaraca, od strane muževa nad njihovim suprugama, bila je oduvjek prisutna u svim zajednicama i društvima. Žene su to nasilje nad njima uglavnom trpile i skrivali u želji da sačuvaju brak i porodicu, ali i od straha od veće odmazde od muža. Međutim, u zadnje vrijeme žene su se okuražile i progovorile o nasilju nad njima. Stoga konferencija, koja se održava ovih dana u Sarajevu o nasilju nad ženama i o rodnoj diskriminiciji je za svaku pohvalu, jer, nažalost, ni Bosna nije izuzetak od te pošasti, posebno u zadnje vrijema, kada su nasilnici u porodici nad svojim suprugama vrlo često državni funkcioneri, tj., ministri, koji koriste svoj položaj bahate vlasti, tj., bezočne sile da pokažu svoju muškost, jer to ne mogu pokazati ni na koji drugi način.

Žene u Americi su u zadnje vrijeme najglasnije progovorile, identificirajući moćne i utjecajne ličnost iz Hollywood-a, kao i iz politike kao seksualne nasilnike nad ženama. Kod nas u Bosni žene su još uvjek obzirne pa šute i trpe nasilje u porodici, a i one koje se odvaže da pokažu prstom na nasilnike nemaju adekvatnu zaštitu od države, posebno od onih koji su u državnom aparatu vlasti, kao što su, na primjer, ministari u policiji ili u obrazovanju. U stvari, nasilnik u porodici ne bi bio nasilnik da ne računa na podršku onih koji su slični njemu u nasilju. Tu, zapravo, počinje i završava se priča o nasilju i nasilnicima tako što nasilnike u porodici štiti i opravdava sistem vlasti, sistem koji nema duše, već okrutnu ruku, kojom udara slabog i nemoćnog, koji krši zakon i sudske presude zato što trenutno ima vlast i moć da to radi bez posljedica.

Stoga, održavanje konferencije u Sarajevo o sprečavanju nasilja nad ženama i borbi protiv rodne nejednakosti ima veliki značaj i važnu poruku svim nasilnicima nad ženama, posebno onima koji su si umislili da im položaj ministra ili politićka moć omogućava da rade što god hoće bez posljedica. Toj vrsti umišljaja i bahatosti mora doći kraj i u našoj Bosni. Mora se poštivati čast i dignitet žene, supruge, posebno majke, koju niko ne može zamjenitu u njezinom pravu da voli svoje dijete i da bude voljena, i koju niko ne može zamjeniti u odgoju i obrazovanju njezinog sina i kćerke bez obzira koliko je neko sebi umislijo da može biti surogat majci. A ima i takvih bolesnih duša, koje si sebi umišljaju da mogu omrznuti sinu njegovu majku. To su bolesne duše, koje treba liječiti tako da im se oduzme pravo da vrše mobing nad nevinom maloljetnom djecom. Niko ne može biti surogat majci, kojoj je Dragi Allah podario tu moć ljubavi prema svojoj djeci, koju nema niko osim majka. Onaj ili ona koja misli da može biti surogat majci njezinom sinu i kćerci nije zdrav/a u pameti. Konferencija u Sarajevo o nasilju nad ženama i rodnoj nejednakosti se održava u pravo vrijeme i zato sam imao potrebu da na ovaj načim dam podršku ovoj konferenciji. Nadam se da se neće stati na ovome, već da će se i u Bosni nastaviti pratiti nasilje i pratiti nasilnici nad ženama/suprugama kako bi se ta opasna pošast iskorijenila, Ako Bog da.

Pogledaj izvještaj o konferenciji u Sarajevu o nasilju nad ženama:

U BiH je svaka druga žena doživjela neki oblik nasiljaOstali prilozi:
» AMELA MURATOVIĆ ODBRANILA DOKTORSKU DISERTACIJU
Bošnjaci.Net | 18. June 2019 14:56
» SRAM TE BILO SENADE HADŽIFEJZOVIĆU
Dr. Rešad ef. Plojović | 11. June 2019 13:32
» PROF. DR. SAFET ĆATOVIĆ - ČOVJEK BOSNE I SVIJETA
Dr. Aras Konjhodžić | 04. June 2019 03:44
» ODAKLE OVA NEČUVENA MRŽNJA "REDAKCIJE STAVA" PREMA ISLAMU, MUSLIMANIMA I BOSNI, I TO BAŠ U RAMAZANU?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 02. June 2019 16:27
» SAMRA, OSTANI USPRAVNA BOŠNJAKINJA SA STAVOM
Elmedina Muftić | 30. May 2019 13:20
» PRIJEDOR PONOVO POD VODOM
Samir Hadzalić | 19. May 2019 14:45
» DRUGI MEMORANDUM SANU-A: UPUTE ZA UDAR NA BIH
Al Jazeera | 18. May 2019 22:34
» SRBI, NATO I REALPOLITIKA
Nezavisne | 15. May 2019 12:43
» NEDORASLOST ŠEFIKA DŽAFEROVIĆA
Bošnjaci.Net | 13. May 2019 00:05
» JA SAM ATABOSNIK - OTAC BOSNE
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 12. May 2019 15:03
» MLADOST I ZNANJE OSVAJAJU SVIJET
Prof. Habib Mandžić | 09. May 2019 20:54
» UPOZNAJ BOSNU DA BI I NJU I SEBE VIŠE VOLIO
Dr. Bisera Suljić-Boškailo | 05. May 2019 12:17
» U NAPULJU SAM OSJETIO DUH SARAJEVA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 05. May 2019 03:00
» ALADŽA DŽAMIJA U FOČI - OPET BLISTA UNIKATNI BISER NA DRINI
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 01. May 2019 16:46
» JE LI NA REDU JOŠ JEDNO HISTORIJSKI - PORAZNO SRPSKO "NJET" U BERLINU?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 29. April 2019 19:27
Ostali prilozi istog autora: