Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Kolumne

HAMLETOVSKI, BOSANSKO-HERCEGOVAČKI, APOKALIPSO!
Autor: Mr. Milan Jovičić
Objavljeno: 09. September 2018. 14:09:54

Piše: Mr Milan Jovičić, mostarski Sarajlija: Poštovani sugrađani, patrioti ove nam jedine domovine, Bosne i Hercegovine, koji istinski razmišljate svojom glavom, sa normalnim i zdravim čipovima moždane memorije, ispred svoga ogledala, recite sami sebi i pošaljite nam svima poruku, vašim glasom, za čovjeka i ljude, dostojne funkcije u državi građanskoj, koja je i njegova i naša.
Svakako i pouzdano, možemo reći i dati mu svoj glas, kandidatu, gospodinu Željku Komšiću, čovjeku i dokazanom borcu u ratu i miru, za Bosnu i Hercegovinu, patriotu i građaninu, koji ideološki pripada građanskoj opciji.


Neka, ovaj sadržaj teksta, bude i posljednji vapaj i zov, mostarskog Sarajlije, iz grada Mostara.
Vapaj je za državom, Bosnom i Hercegovinom, po mjeri, željama, patriotizmu i ljubavi, građanskoj državi, ravnopravnih građana.
Država, demokratskih načela, civilizovanih građana, dostojanstvene egzistencije, sa socijalnim rješenjima i potrebama, njegovog stanovništva i svakog čovjeka, koji je smatra, svojom domovinom.
Vrijeme je došlo, za zov i krik, do neba, sa suzama u očima i željama u dušama građana, da nas u narednom periodu vode u vlasti, isti9nski patrioti, domoljubi, pametni i dobronamjerni, nikako slijepci, kriminalci i lopovi, po najgore iskazani nacionalisti.
Vrijeme je „hamletovsko“ sa sloganom, „Biti ili ne biti“!
Kakvu li to svi mi državu želimo, na putu u Evropu ili u tamnicu, našeg bitisanja, životarenja, ogolićenja, poniženja, ignorisanja i krajnjeg duhovnog uništavanja.
Apokalipso u našem realnom okruženju, nameće nam potrebu, kako pojedincu građaninu i njegovom narodu,da shvate potrebnu vrijednost države i njenog značaja, za zajednički život njenog stanovništva.
Zato, stanimo pred ogledalo, skinimo sopstveni veo sa naših lica, pogledajmo istini u oči, pa se zapitajmo; „Da li nam je nužna građanska država, radi ravnopravnosti i našeg boljitka suživota“.
Shvatio sam konačno, to zavisi od pojedinca građanina i od većine nas, za naš dati glas, kandidatima, koji nam ulijevaju povjerenje u svojim stavovima, pogledima i spremnosti ličnog žrtvovanja, na ispravnom putu stvaranja, patriotske građanske države.
Raščistimo sa prošlošću i okrenimo se boljoj budućnosti, upitom lično sebi, da li sam za Bosnu i Hercegovinu, ili sam za, agresorske i genocidne tvorevine, produkte te mračne i kobne prošlosti, HB i RS!
Lažni promotori „evropskih vrijednosti“ mobilišu čistokrvne narode“ da svaki glasa za svoga, plašeći nas pojmovima građanske države i tumačeći je, kao; islamističkom, unitarnom, muslimanskom, državom jugonostalgičara ili sljedbenika Miloševića i inih zlotvora iz agresorskog perioda.


Koga to čudi, rušilački pakt BiH: Dodik - Čović


Svakako je prizivanje aveti, iz nacističkog zakona ili Nirberškog zakona iz 1935. godine, sa istim ciljevima i nakanama, stvaranja moćne fašističke države, sa ogrijeznim nacistima.
U našim prilikama, kada nas ubija nacionalizam, takvi nam promotori, nikako nisu poželjni i spriječimo ih kao kandidate za buduću vlast, ma koliko bili dobri guslari, svinjogojci, orguljaši i gangaši, jer su već uveliko dokazani nacionalisti, rušitelji domovine Bosne i Hercegovini i „slavopjevci“ zločinaca iz njihovih redova, sa istom krvnom slikom.
Poštovani sugrađani, patrioti ove nam jedine domovine, Bosne i Hercegovine, koji istinski razmišljate svojom glavom, sa normalnim i zdravim čipovima moždane memorije, ispred svoga ogledala, recite sami sebi i pošaljite nam svima poruku, vašim glasom, za čovjeka i ljude, dostojne funkcije u državi građanskoj, koja je i njegova i naša.
Svakako i pouzdano, možemo reći i dati mu svoj glas, kandidatu, gospodinu Željku Komšiću, čovjeku i dokazanom borcu u ratu i miru, za Bosnu i Hercegovinu, patriotu i građaninu, koji ideološki pripada građanskoj opciji.
S obzirom, da je kandidat iz Hrvatskog naroda, za člana Predsjedništva BiH, kao takav je i poželjan i moguć, jaki kandidat za brojne naše glasove, kako bi na taj način i eleminisao, protivkandidata, dokazanog nacionalistu, rušitelja BiH,a tvorca HB i promicatelja lažnih „evropskih vrijednosti“, orguljaša iz Mostara, gangaša Dragana Čovića.
Otuda je i vapaj i zov, prije svih, mojim Bosancima i Sarajlijama, umnim i poštenim Mostarcima i Hercegovcima, da podrže svojim glasom, gospodina Željka Komšića.
Nisam stranački čovjek, niti jedne partije na političkoj sceni, ali me životno iskustvo i znanje, kao Bosanskog Srbina, rođenog sarajlije, studenta Beogradskog univerziteta, privrednika i graditelja brojnih industrijskih objekata u bivšoj državi, Jugoslaviji, kao društveno političkog radnika, parlamentarca u BiH i saveznog parlamentarca u Beogradu, kao vijećnika i predsjednika Gradskog viujeća u gradu Mostaru, veoma dovoljno i kvalitetno, informativno obogatilo, uz upute za trezvenim razmišljanjem, za sve moje upute i saznaja, sa pozitivnim ishodima.
Kao građanin srpske nacionalnosti, nisam u mogućnosti, radi nakaradnih i diskriminatorskih odnosa i izbornog zakona, glasati za člana Predsjedništva iz reda svoga naroda, ali sam siguran u činjenice, koje su pogubne za naše građane i državu koju ruši i ne priznaje, da se kandidatura, guslara iz Laktaša, Milorada Dodika, ne smije podržati, pa ukoliko se i desi, ne smije imati za saradnika „drugog rušitelja“ i nacionalistu, istih kvalifikacija ovoga guslara, Dragana Čovića.
Kao građani Federacije, nismo u mogućnosti uticati svojim glasovima, na izbor srpskog kandidata u Predsjedništvu, ali možemo osujetiti izbor Dtagana Čovića, a sa gospodinom Željkom, možemo znatno eleminisati i uticaj srpskog člana, u budućem djelovanju, na štetu interesa države nam, Bosne i Hercegovine.Dakle, tandem Čović - Dodik, u novom Predsjedništvu i odnos, fudbalskim žargonom 2:1, stvorio bi tamnicu odlučivanja, na putu države Bosne i Hercegovine.
Jedina moguća i istinita, surova realnost, našeg stanja u državi, te mogućnost ovakvog scenarija, bio bi „crni scenarij“ još crnji i gori, od svih prethodnih agresorskih, od SANU, HAZU, Miloševića, Tuđmana, Bobana, Karadžića, do Čovića i Dodika.
Zato, poštovani sugrađani, shvatite cjelokupnu ozbiljnost naše mnsituacije, kako bi potisnuli i sopstvene interese u cilju podrške, interesima, naše države, koja nam je i jedina domovina, brojnijim glasačima u BiH, a našoj dijaspori, mislim da će biti i sve mnogo jasnije i prihvatljivije.
Uz svako poštovanje i izvinjenje, našim Bošnjacima, kao kandidatima i glasačima, mišljenja sam, da nam i nije bitno, kod njih pobjedio za funkciju člana Predsjedništva, jer sam siguran u jedno, da su svi za Bosnu i Hercegovinu i da su dokazane patriote,
Međutim, nedopustivo je, kako sam to već danas pročitao u novinama, da je jedan od kandidata iz reda Bošnjaka izjavio, da mu je svedno, ko pobjedio iz reda Srba i Hrvata. Smiješno je tragično, iz dosadašnje stvarnosti i sve poznato i priznato, te se istinski građanski priupitajmo, gdje ste to vi bili, moji vrli Bošnjaci, da li ste došli sa Mjeseca, ništa vam nije znano, niti sveto, pa ni država, Bosna i Hercegovina. Oslobodimo se, floskula i mizernih demagoških parola!
Isto tako, izvinjenje i brojnim drugim kandidatima, za ovu istu funkciju, što ne znači da nema i drugih pozitivnih kandidata, ali u našim uslovima, prilikama, da se nađe između dvije aždaje, guslara i orguljaša, jedini je sposoban „lav“ Željko Komšić, da se održi i ne dozvoli i totalni raspad državnog sistema, te u takvim mogućnostima i odnosima snaga, nisam uvjeren, niti me bilo ko može ubjediti, da postoji i takav sposoban Bošnjak, sa liste potencijalnih kandidata.
Sa „bildborda“ i velikih predizbornih plakata, poštovani sugrađani, brišite i prekrižite, bar u svojoj podsvijesti, kugu i koleru, sa slikama, Dragana Čovića i Milorada Dodika.
Neka do „listopada“, kao građani ove nam lijepe, ali napaćene domovine, možemo mirno da spavamo, a od listopada, kada lišće bude opadalo, sa ovim mogućim, avetima iz prošlosti i sadašnjosti, neka nam i država krene u propast, ako u njoj nestane pameti i razuma.Ostali prilozi:
» BOSNA I BOŠNJACI
Mustafa Kahramanyol, prof. dr. emeritus | 21. January 2019 01:34
» ALI-PAŠA VJEČNO ŽIVI!
Avdo Metjahić | 20. January 2019 14:52
» ETO, KOSOVSKI CUKO ZA RUSKI VETO
Said Šteta | 18. January 2019 18:13
» BOLESTI I LIJEČENJA
Prof. Habib Mandžić | 18. January 2019 13:37
» ZAGREB I ANKARA, BEOGRAD I MOSKVA: JE LI BOSNA OPET NA STOLU BERLINSKOG KONGRESA?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 17. January 2019 15:36
» GLEDAJMO ISTINU U OČI!
Mr. Milan Jovičić | 17. January 2019 15:17
» SREBRENIČKA REZOLUCIJA EP JE IZRAZ KONTINUITETA PAMĆENJA GENOCIDA NAD NAŠIM NARODOM
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 15. January 2019 19:37
» PATOLOŠKI LAŽOV NEMANJA KUSTURICA
Prof. dr. Jusuf Mulić | 14. January 2019 17:18
» GEBELSOVSKE GENSKE LAŽI MRZITELJA BOSNE
Said Šteta | 13. January 2019 13:36
» DVOJAKA LICEMJERNA ČOVIĆEVA POLITIKA PREMA BOSNI I HERCEGOVINI
Akademik dr. Suad Kurtćehajić | 12. January 2019 18:53
» NESTALO JE JAGNJADI ZA KLANJE
Ajša Čišija | 12. January 2019 18:27
» POMENULO SE...6
Fatih Hadžić | 11. January 2019 15:50
» 27 GODINA GENOCIDNE TVOREVINE
Zijad Bećirević | 09. January 2019 21:29
» TEMELJI RS SU MASOVNE GROBNICE OD BOSANSKOG NOVOG DO TREBINJA
Mirsad Duratović | 09. January 2019 13:14
Ostali prilozi istog autora:
» GLEDAJMO ISTINU U OČI!
17. January 2019 15:17
» „ĆIRILICA“ ZA „DODIKOVCE“
30. December 2018 20:55
» NAŠA DOMOVINO, PONOSNA I PRKOSNA!
18. December 2018 17:49
» ZAR I TI PROFESORE, ŠAĆIR-BEŽE
10. December 2018 19:19
» SRPSKI BISERI IZ MOSTARA
26. November 2018 17:51
» ALUMINIJ I NJEGOVI SPASITELJI
22. October 2018 19:43
» SUDBINA JE U NAŠEM GLASU!
30. September 2018 23:53
» OVAKAV NAM „HADŽIJA“ I TREBA
26. September 2018 20:31
» BILBORD SA LINIJE SMRTI
23. September 2018 03:44
» NE BIRAJMO, CRNU NAM BUDUĆNOST!
17. September 2018 18:53
» GRAĐANI, POTRAŽIMO SPAS!
04. September 2018 14:47