Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

HRVATSKA AKADEMIJA PRAVNIH ZNANOSTI IZRADILA STUDIJU O POKRETANJU REVIZIJE PRESUDE ŠESTORCI
Autor: NAP
Objavljeno: 11. September 2018. 15:09:30


Hrvatska Akademija pravnih nauka izradila je studiju o pokretanju revizije presude HB šestorci, piše zagrebački Večernji list.

Večernji list navodi da će se za nešto više od dva mjeseca navršit godina dana od presude Haaškoga suda Jadranku Prliću i ostalima. List presudu naziva sramnom.

- Iako se cijelo vrijeme spominjala mogućnost pokretanja revizije presude, ta tema lagano je zamrla u javnosti i stekao se dojam kako od toga procesa neće biti ništa. Stoga je informacija o tome kako je Akademija pravnih znanosti Hrvatske izradila cijelu studiju o tom predmetu i mogućnosti pokretanja revizije predstavlja veliko iznenađenja i dokaz kako Hrvatska ipak nije digla ruke od osuđenih bh. Hrvata - navodi se u tekstu Večernjeg lista.

Prema dostupnim informacijama, studiju je naručilo Ministarstvo pravosuđa Republike Hrvatske, a akademici su nedavno Ministarstvu dostavili spomenuti dokument. Nakon toga je hrvatski ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković održao sastanak s advokatima uključenima u slučaj te bi oni sada trebali donijeti zaključak ima li osnove za pokretanje revizije.

Podsjećamo, Međunarodni sud u Hagu 29. novembra 2017. godine donio je svoj sud o karakteru paradržavne tvorevine Herceg-Bosne ocijenivši da je nastala putem Udruženog zločinačkog poduhvata, dok je političkom i vojnom vrhu (Prlić, Praljak, Ćorić, Petković, Stojić, Pušić) te paradržave izrekao kazne od 111 godina zatvora.

Jedan od osuđenih Slobodan Praljak nije imao hrabrosti da se suoči s izrečenom presudom od 20 godina zatvora, pa je u sudnici popio otrov od kojeg je preminuo.

Vodeći političari HDZ-a u BiH i državni vrh susjedne Hrvatske odao je počasti osuđenom zločincu Praljku, a Sabor mu je upriličio minutu šutnje.Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora: