Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Udruženje „Haber“ priprema novi dokumentarni projkat
JESU LI ZABORAVLJENI, UISTINU, ZABORAVLJENI
Autor: Eset Muračević
Objavljeno: 14. September 2018. 21:09:05

Dio učesnika manifestacije u Sarajevu


U četvrtak (13.09.20128.) navečer, u Velikoj Sali Opće bolnice „Primijus doktor Abdulah Nakaš“, Udruženje za zaštitu istorijskih vrijednosti „Haber“, u okviru pripreme za realizaciju novog dokumentarnog projekta „Zaboravljeni“, organizovalo je manifestaciju na kojoj se razgovaralo na temu učešća medicinskog osoblja u spašavanju ranjenih boraca, stradalih civila i djece tokom odbrmbeno-oslobodilačkog rata u BiH 1992.-1995.godine.

- Namjerna nam je bilo da sa ovom aktivnošću skrenemo pozornost javnosti, ali i nadležnih institucija kako bi nam pomogli u realizaciji ovog projekta u okviru kojeg će biti štampana knjiga i snimljen dokumentarni film na temu učešća medicinskog osoblja u minulom ratu, a u kojima će biti naznačene priče i aktivnosti hrabih medcinara, čije je djelovanje bilo u sjeni nekih drugih ljudi i do sada nisu bili adekvatno prezentiranr javnosti, kaže Omer Hadović Edo, producent Udruženja “Haber“. Od svog osnivanja do sada, naše udruženje, uradilo je više literarnih i dokumentarno filmskih projekata od značaja za našu zemlju Bosnu i Hercegovinu u kojima je, vrlo seriozno, zabilježena herojska i časna borba građana za slobodu i njeno dostojanstvo. Zajedno sa svojim saradnicima, latio sam se teškog i odgovornog posla te iza sebe ostavio tragove koji neće dozvolit da naša istorija bude zaboravljena, da padne u zaborav. Potresne su priče medicinskih sestara, tehničara i drugih kojih su, bukvalno, na prvim borbenim linijama ili ustanovama gdje su radili, iskazivali svoju predanost svom pozivu i hrabrost, ne razmišljjući hoće li u trenutcima dok pomažu drugima izgubiti vlastiti život. Njihova djela, priče i sudbine, ostale su u sjeni nekih drugih. Ovim projektom želimo tu nepravdu ispraviti i javnosti pokazati kakvi su to heroji bili.

Amira Kadrović i Elvedin Vatreš


- Ovaj i slčne projekte, svakako, treba podržati jer oni ostavljaju trag o velkom doprinosu medicinskog osoblja u spašavanju ljudi, kaže Nermina Bešlagić, uposlenica Klinike za torokalnu hirurgiju Univerzitetskog i kliničkog centra u Sarajevu. Ovako nešto trebalo je poodavno učiniti. No, nkada nije kasno da se to učini. Otuda pozivam nadležne intitucije i sve one koji mogu da „Haberu“ priteknu u pomć kako bi se ovaj projekat realizovao na najbolji način.


Nermina Beslagić, Elvedin Vatreš i Munevera Džeko


- Hvala Udruženju „Haber“ koje se odvažilo da uđe realizacju jedng ovakvog projekta kojeg su poodavno trebale realizovat neke druge nadležne institucije, kaže Elvedin Vatreš, koji je tokom odbranbeno-oslbdilačkog rata u BiH 1992.-1995. godine bio u sanitetu Prve „slavne“ motorizovane brigade. Na žalost, kako se te institucje do sada nisu sjećale hrabrih medicinara koji su, nejetko, na prvm borbenim linijama svoj život izlagali opasnosti da bi pomoć pružil drgima tako i danas ostaju nijemi te ne žele podržati ovakav projekat. Mi ne smjem zabraviti sve on što nam se dešavalo u minulom ratu. Ako takvo nešto zaboravimo i o tome ne stavimo tragove slično nam se može ponoviti. Dokumentaovanje o našoj prošlosti ne smije biti prepušteno pojedincima. Iza njga trebaju stati državne institucije. On sad za sada šute.

- Uprkos bojkotu naležnih instiucija mi nećem dozvoliti da naš doprnos u minulom ratu padne u zaborav, kaže, Munevera Džeko, koja je na ovaj skup došla iz Mostara. U ratu se nismo plašili topova i granata. Neće nas uplašiti čutanje i inertnst naših insitucija. Uprkos njihovm bojkotu „Zaboravljeni“ će ugledati svjetlost dana.


Omer Hadrović Edo sa dijelom učesnikaOstali prilozi:
Ostali prilozi istog autora:
» ČUJ KAKO VJETAR ODNOSI
28. March 2019 18:00
» VOLJENOM ODLAZE VOLJENI
12. February 2019 15:25