Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

NOVOIMENOVANI ŠEF MISIJE MMF-A SA BEVANDOM: NASTAVITI SA PROVOĐENJEM REFORMI U BIH
Autor: AA
Objavljeno: 18. September 2018. 13:09:43


Nužno je nastaviti provođenje reformi u Bosni i Hercegovini uprkos poteškoćama koje nosi izborna godina, a nakon formiranja vlasti treba nastaviti započeti posao s MMF-om rečeno je tokom sastanka zamjenika predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora Vjekoslava Bevande sa novoimenovanim šefa Misije MMF-a za BiH Martinom Petrijem, javlja Anadolu Agency (AA).

Bevanda je upoznao predstavnike MMF-a s aktivnostima koje se provode u Ministarstvu financija i trezora BiH kako bi se ispunile zakonske obveze i rokovi za usvajanje proračunu za 2019. godinu.

"Fiskalno vijeće usvojilo je Globalni fiskalni okvir kojim se za 16 milijuna KM povećava proračun institucija BiH a zahvatanja od indirektnih poreza ostala su ista, usvojen je Dokument okvirornog proračuna za razdoblje 2019.- 2021. godina. U Ministarstvu financija i trezora BiH završili smo konzultacije s proračunskim korisnicima i mi ćemo na vrijeme završiti svoj dio posla u procesu usvajanja proračuna“, kazao je Bevanda.

Dodao je da je u Ministarstvu financija i trezora BiH okončan taj najvažniji posao bez obzira na izbornu godinu te da će nacrt proračuna institucija BiH biti upućen u proceduru, a dalji tok odrediće novi saziv Vijeća ministara i Predsjedništva BiH.

Prvom sastanku Petrija u Vijeću ministara BiH prisustvovao je i njegov prethodnik Nadeem Ilahi kojem je ministar Bevanda zahvalio na dobroj suradnji, iskrenom odnosu i poželio mu uspjeh u budućem radu.
Petri i Ilahi naglasili su da je pozitvno što se poštuje proračunski kalendar u Ministarstvu financija i trezora BiH i što će ovaj dio posla biti završen bez obzira na izborne aktivnosti.

Inače, do sada su u okviru proširenog aranžmana između BiH i MMF-a na račune entiteta uplaćene dvije tranše od oko 150 milijuna KM po tranši, a vrijednost kreditnog programa je oko 1,1 milijardu KM.

Sastanku je nazočio i rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Francisco Parodi.Ostali prilozi:
» VOGOŠĆA OBILJEŽILA SVOJ DAN
Eset Muračević | 25. June 2019 19:50
» NASTAVLJAMO POMAGATI DJECI
NAP | 22. June 2019 14:42
Ostali prilozi istog autora: