Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

KOORDINACIJA BORAČKIH UDRUŽENJA OPĆINE ILIDŽA
POZIVAMO POLITIČKE SUBJEKTE DA SE SUZDRŽE IZNOŠENJA NEISTINA VEZANIH ZA PERIOD ODBRAMBENO-OSLOBODILAČKOG RATA 1992.-1995.
Autor: B.net
Objavljeno: 19. September 2018. 13:09:42


Povodom sve učestalijih napada na pripadnike boračke populacije od strane raznih političkih subjekata prilikom njihovih istupa u predizbornoj kampanji, Koordinacija boračkih udruženja općine Ilidža izdala je saopćenje za javnost u kojem podsjeća kako su svi pripadnici Oružanih snaga RBiH iznimno ponosni na tekovine odbrambeno-oslobodilačkog rata, kao i na uspjehe koje su tokom rata postigli:

“Žrtve koje su pretrpjeli izgubivši svoje saborce šehide i poginule borce, kao i njihove druge najmilije, za njih su svetinja, te kao takve ne smiju biti predmet bilo kakvih napada i rasprava. Borbene zasluge svakog borca poznate su samo onima koji su se s njima zajedno borili i krvarili rame uz rame, zbog čega samo ti ljudi mogu komentarisati događaje iz naše ratne prošlosti”, stoji u saopćenju za javnost Koordinacije boračkih udruženja općine Ilidža.

“Svi pripadnici Armije BiH, od vojnika, komandira pa do komadanata doprinijeli su da ovi prostori ne dožive sudbinu Srebrenice i drugih enklava i područja koja su preživjela genocid, te omogućili da u našoj državi živimo slobodno, njegujući tradiciju naše oslobodilačke borbe. Ne možemo, niti ćemo dozvoliti da o tekovinama i toku naše slavne borbe za slobodu ilidžanskih prostora i konačnu pobjedu nad okupatorom pričaju oni koji nemaju niti dan „ratnog staža“, a kamoli da isti vrijeđaju bilo koga od naših slavnih gazija i herojina, nazivajući ih izdajnicima ili kojekakvim drugim pogrdnim nazivima”, kaže se dalje u saopćenju koje potpisuju predstavnici 13 boračkih udruženja te upućuju otvoren poziv svim političkim subjektima:

“Imajući u vidu da se nalazimo u žaru predizborne kampanje, pozivamo sve političke subjekte da se prilikom svojih političkih nastupa, promocije i istupa suzdrže iznošenja bilo kakvih neistina vezanih za period odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992.-1995. godina, već da se u istima fokusiraju isključivo na promovisanje svojih političkih ideja i planova za razvoj naše divne države, koju su branili i odbranili upravo i između ostalog ti borci, koji su bili predmet neosnovanih prozivki”, kaže se u saopćenju.

“Zahtjevamo od nadležnih institucija općine Ilidža, da političkim subjektima koji u predizbornoj kampanji koriste govor mržnje, zabrane pristup javnim prostorima za održavanje predizbornih skupova. U protivnom, kao predstavnici boračke populacije, bit ćemo prinuđeni, u cilju zaštite digniteta naše borbe u odbrani naše domovine, preduzeti sve zakonom dozvoljene mjere protiv svih pojedinaca i kolektiva koji budu stavljali ljagu na časnu borbu svih naših pripadnika”, zaključuje se u saopćenju za javnost Koordinacije boračkih udruženja općine Ilidža.

U attachmentu Vam šaljemo skenirano saopštenje sa potpisima i pečatima predstavnika udruženja iz Koordinacije boračkih udruženja općine Ilidža dostavljeno i predstavnicima političkih subjekata na području Ilidže, piše u saopćenju Koordinacije boračkih udruženja Udruženja "4. Viteška motorizovana brigada" općine Ilidža.Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora: