Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

CRNADAK S LAVROVOM: UNAPRIJEDITI EKONOMSKU SARADNJU I SPOLJNOTRGOVINSKU RAZMJENU
Autor: AA
Objavljeno: 21. September 2018. 14:09:09


Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak, nakon sastanka s ruskim kolegom Sergeyom Lavrovom, poručio je da ove dvije zemlje imaju dobre i prijateljske odnose i da su razgovarali o tome kako ih unaprijediti u oblasti ekonomske saradnje i spoljnotrgovinske razmjene, javlja Anadolu Agency (AA).

Nakon potpisivanja Plana konsultacija između Ministarstva vanjskih poslova BiH i Ministarstva vanjskih poslova Ruske Federacije za razdoblje 2019/2020 poručeno je da snažna podrška Rusije Daytonskom sporazumu, potrebi unutrašnjeg dogovora i uvažavanju uloge i nadležnosti Republike Srpske i Federacije kao entiteta, predstavlja kontinuiran doprinos stabilnosti u BiH.

"Posjeta Lavrova za nas ima ogroman značaj i ističem posebno zadovoljstvo što će njegova posjeta biti realizovana u Sarajevu, Istočnom Sarajevu i Banjaluci. Odnosi s Rusijom su odlični i prijateljski i razgovarali smo o tome kako ih unaprijediti u oblasti ekonomske saradnje i spoljnotrgovinske razmjene", pojasnio je Crnadak.

Danas je bila prilika, kako je kazao, i da se zahvali Lavrovu za rješavanje pitanja klirinškog duga u iznosu od 125 miliona dolara i za otvaranje ruskog tržišta za izvoz bh. proizvoda, posebno voća.

"Potpisali smo i Plan saradnje između dva ministarstva kojim su definisane zajedničke aktivnosti za 2019/2020. godinu. Trenutno imamo oko 40 sporazuma koji čine formalni okvir naše saradnje i dogovorili smo se da nastavimo raditi na novim memorandumima i sporazumima", rekao je Crnadak.

Izrazio je zahvalnost Rusiji što ima principijelan stav kada su u pitanju odnosi unutar BiH.Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora: