Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Stranka za BiH
MILORADE, SAV GRUNT NOSAŠ NA CIPELAMA!
Autor: B.net
Objavljeno: 21. September 2018. 15:09:53


Pored brojnih nesuvislih izjava kojima je započeo i u istom duhu nastavio svoju izbornu kampanju, Milorad Dodik nas je „počastio“ još jednom nebulozom u nizu, suočen sa teškom socio-ekonomskom situacijom u manjem bh. entitetu, u pokušaju da pažnju građana odvrati od realnih problema kada je na nedavno održanom skupu SNSD-a u Višegradu rekao slijedeće :
„Republika Srpska je država srpskog naroda, ako nije mogla Jugoslavija, onda ne može ni BiH“. „Ona je naš grunt...“

Ovakve izjave o tzv. gruntu RS kojima se pokušava izmjeniti ustavno pravni karakter BiH, predstavljaju napad na suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, te jasni i nedvosmisleni pokušaj brisanja i urušavanja države Bosne i Hercegovine.

Bosna i Hercegovina je međunarodno priznata kao nezavisna, suverena država sa punim pravnim i teritorijanim suverenitetom, a Dodika podsjećamo da je on taj koji je prolazan, a država Bosna i Hercegovina trajna.

Zakon o šumama RS i Zakon o poljoprivrednom zemljištu RS koje je NSRS protivustavno donijela i usvojila proglasili su apsolutno unilateralno vlasništvo RS nad svim javnim dobrima, šumama i poljoprivrednim zemljištem čime se BiH pokušala izbrisati kao jedini stvarni vlasnik te državne imovine.

Sporni zakoni su usvojeni, a da nakon toga nije uslijedila niti jedna ozbiljna reakcija aktuelne vlasti izuzev pokoje rijetke, verbalne i mlake izjave.

Niti jedna od političkih stranaka na vlasti, do sada nije zatražila, a na što ima ustavno pravo i obavezu, ocjenu ustavnosti spornih zakona čije odredbe nedvojbeno i suštinski podrivaju državu Bosnu i Hercegovinu, te predstavljaju pokušaj otimanja državne imovine.

Stranka za Bosnu i Hercegovinu stoga poziva predstavnike aktuelne vlasti da u naredna 23 dana iskoriste ovo pravo na apelaciju i pokrenu ocjenu ustavnosti pomenutih, spornih zakona pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine.Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora: