Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Genocid nad Rohingye muslimanima
IZVJEŠTAJ AMERIČKIH VLASTI: MIJANMARSKA VOJSKA NAD MUSLIMANIMA ARAKANA KORISTILA EKSTREMNO NASILJE
Autor: AA
Objavljeno: 25. September 2018. 14:09:00


Istraga američkih vlasti pokazala je kako je mijanmarska vojska za metu imala muslimane iz Arakana (Rohingye) i da je nad njima vodila koordiniranu kampanju masovnih ubijanja, javlja Anadolu Agency (AA).

Ministarstvo vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država (SAD) pripremilo je izvještaj na osnovu razgovora s više od hiljadu arakanskih muslimana koji su u posljednje dvije godine zbog nasilja u Mijanmaru izbjegli u Bangladeš.

U izvještaju na 20 stranica rečeno je kako većina sagovornika za ubistva i nasilje odgovornim smatra vojsku.

Izbjeglice su izjavile kako su pripadnici snaga sigurnosti Mijanmara koristili bacače plamena da bi ubili i ranili arakanske muslimane, kao i zapalili njihove kuće ili su koristii druga sredstva za izazivanje požara.

Muslimani iz Arakana su svjedočili silovanjima, odrubljivanju glave ili odsjecanju drugih dijelova tijela ljudi, ubijanju ili premlaćivanju beba i djece, kao i napadima vojske na žene tokom ili nakon poroda i njihovu djecu.

”Istraga je pokazala kako je nedavno nasilje u sjevenoj državi Rakhine bilo ekstremno, veliko, rasprostranjeno i usmjereno prema teroriziranju populacije i progonu Rohingya stanovništva”, navodi se u izvještaju.

Pojedine osumnjičene osobe su koristile taktike kao što su zarobljavanje ljudi u kuće i njihovo paljenje i potapanje čamaca u kojima su se nalazili arakanski muslimani što je dovelo do masovnih stradanja.

”Obim i veličina vojnih operacija pokazuju da su bile dobro planirane i koordinirane”, navodi se u izvještaju.

Također, satelitski snimci pokazuju kako je od augusta 2017. za dva mjeseca u Arakanu zapaljeno više od 38.000 objekata.

Stalna predstavnica SAD-a u UN-u Nikki Haley prošlog je na sesiji o Arakanu održanoj prošlog mjeseca u Vijeću sigurnosti UN-a izjavila kako svijet ne smije nijemo posmatrati bolnu istinu u Mijanmaru.

Podaci Ujedinjenih naroda (UN) pokazuju kako je od 25. augusta 2017. iz Arakana u Bangladeš izbjeglo više od 700.000 ljudi. Na satelitskim snimcima međunarodnih organizacija za zaštitu ljudskih prava moguće je vidjeti kako je uništeno nekoliko stotina sela.

UN i međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava nasilje nad muslimanima iz Arakana nazivaju etničkim čišćenjem ili genocidom.Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora: