Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

MACRON DEMANTOVAO PLENKOVIĆA: NIJE BILO RAZGOVORA O BIH
Autor: NAP
Objavljeno: 17. October 2018. 14:10:47

Macron i Plenković /Foto: Vlada RH/


Premijer Hrvatske Andrej Plenković boravio je u službenoj posjeti Francuskoj gde se jučer u Parizu sastao s predsjednikom francuske Emmanuelom Macronom.

Nakon sastanka s prvim čovjekom Francuske Plenković je kazao kako je Macrona upoznao i o održanim izborima u Bosni i Hercegovini i „problemom nelegitimnog izbora Željka Komšića“ u Predsjedništvo BiH.

- Nas najviše zabrinjava tema koja se odnosi na izbor hrvatskog člana Predsjedništva. Izabran je Hrvat glasovima Bošnjaka i smatramo da je to izigravanje temeljnih načela, slova i duha Daytonskog sporazuma. Mislim da bi za BiH bilo dobro da se poštuje ono što je stvarno bilo dogovoreno i mišljeno i da je za budućnost ključno pronaći rješenje za izborni zakon koji bi omogućio legitimni izbor članova Predsjedništva, - rekao je Plenković.

Na pitanje na kakav je prijem kod Macrona naišla njegova argumentacija o BiH i hoće li Francuska pomoći u rješavanju tog problema, Plenković je rekao da Macron to shvaća kao ozbiljan problem.

- Razumio je da je ovo ozbiljan problem i da je percepcija koja postoji u Hrvatskoj možda jedinstvena, ali kada se detaljno argumentira onda sagovornici shvataju da je to ozbiljan problem kojim se treba pozabaviti, ne samo Hrvatska ili Bosna i Hercegovina nego i šira međunarodna zajednica, - rekao je Plenković.

Međutim, dan kasnije iz kabineta predsjednika Francuske došlo je zvanično saopćenje o sastanku Macrona s Plenkovićem u kojem nema ni slova o razgovoru o BiH.

Macron je u zvaničnom saopćenju izrazio zahvalnost Plenkoviću na posjeti Francuskoj i poručio kako će naredne godine doći u posjetu Hrvatskoj, te je dodao kako smatra da nije dobro što nijedan francuski predsjednik u posljednjih 18 godina nije bio u Hrvatskoj.

U saopćenju se navodi kako su Macron i Plenković razgovarali o migrantskoj krizi, važnosti evropske stabilnosti, Brexitu, pridruživanju Hrvatske zemljama Euro zone i Šengena, zajedničkom unaprijeđenju nekoliko projekata...

Međutim, nigdje se ne spominje da su razgovarali o BiH. Hrvatski premijer je, očigledno, svojom izjavom obmanuo javnost u Hrvatskoj i BiH.Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora: