Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine
IZETBEGOVIĆ U BRISELU UČESTVOVAO U RADU KONFERENCIJE POSVEĆENE ZAJEDNIČKOJ BUDUĆNOSTI EU I ZAPADNOG BALKANA
Autor: B.net
Objavljeno: 17. October 2018. 18:10:17


Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović učestvovao je u Briselu u radu konferencije na visokom nivou pod nazivom "Evropska unija - Zapadni Balkan: Kako zajedno graditi zajedničku budućnost". Organizator konferencije je parlamentarna grupa Evropske narodne stranke (EPP) u Evropskom parlamentu.

Konferenciju je otvorio šef parlamentarne grupe EPP-a u Evropskom parlamentu Manfred Weber, a završnu riječ na konferenciji je dao predsjednik EPP-a Joseph Daul.

Govoreći na panelu pod nazivom “Unapređenje društveno-ekonomskog razvoja kroz regionalnu povezanost i digitalnu ekonomiju“, Izetbegović je istaknuo da je Bosna i Hercegovina u protekle četiri godine, nakon dugog perioda zaostaja i blokada, uspjela pokrenuti procese na svom putu prema evropskim integracijama.Posebna pažnja na ovom panelu posvećena je poboljšanju socio-ekonomskog sektora, kroz razmatranje načina za poboljšanje ekonomskog rasta i otvaranje novih radnih mjesta, posebno za mlade. Razgovarano je o uvezivanju Zapadnog Balkana i Evropske unije kroz poboljšanje transportnih veza, energetske sigurnosti, digitalne ekonomije, poslovne klime i mogućnosti za mlade.

Izetbegović je u svom izlaganju posebno napomenuo značaj Reformske agende, kojom je počela primjena širokog programa društveno-ekonomskih reformi, čime su, između ostalog, usvojeni novi entitetski zakoni o radu, te poduzete mjere na stabilizaciji budžetske potrošnje i fiskalne održivosti.

Predsjedavajući Izetbegović je govorio i o značaju regionalne saradnje, s naglaskom na neometani protok roba, usluga i kapitala, te se osvrnuo i na netom završene Opće izbore u Bosni i Hercegovini, njihove rezultate i potrebu implementacije rezultata izbora i formiranja vlasti.

Tokom posjete Briselu, Izetbegović se sastao s predsjednikom Evropske narodne stranke Josephom Daulom.
Ostali prilozi:
» DR. CERĆ: POSTAJE LI BOSNA VAZAL SRBIJE?
B.net | 15. November 2018 20:08
Ostali prilozi istog autora:
» OVA KNJIGA BORI SE ZA ISTINU!
03. November 2018 13:53