Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Podgorica: Održan sastanak Ureda za koordinaciju bošnjačkih vijeća
DEFINIRATI PRAVA BOŠNJAKA U DRŽAVAMA BALKANA, USPOSTAVITI REGISTAR BOŠNJAČKIH ORGANIZACIJA I INSTITUCIJA
Autor: B.net
Objavljeno: 11. November 2018. 15:11:16


Članice Ureda za koordinaciju pružiće podršku uspostavi bošnjačkih vijeća, uz definisanje zakonodovanog okvira za prava Bošnjaka, u državama Balkana u kojima do sada nisu uspostavljena bošnjačka vijeća

Ured za koordinaciju bošnjačkih vijeća, kojeg sačinjavaju Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca /Bosna i Hercegovina/, Bošnjačko nacionalno vijeće /Srbija/, Bošnjačko vijeće /Crna Gora/ i Koordinacija županijskih bošnjačkih vijeća /Hrvatska/, održao je treću sjednicu u Podgorici, dana 10.11.2018. godine. Sjednici su prisustvovale delegacije bošnjačkih vijeća, predvođene predsjednicima: prof. dr. Nedžadom Mulebegovićem, dr Sulejmanom Ugljaninon, Mirsadom Džudževićem i Harunom Omerbašićem.

Na sjednici su predsjednici i delegacije bošnjačkih vijeća podnijeli informacije o radu i aktivnostima vijeća između sjednica Ureda. Zaključeno je da se naredne sjednice Odbora za bosanski jezik i Odbora za izradu prijedloga rezolucije o grbu i zastavi Bošnjaka, održe 23. decembra 2018. godine u Sarajevu, u cilju nastavka započetih aktivnosti, a u skladu sa prethodno donesenim zaključcima.

Sjednici Ureda, u svojstvu gostiju, prisustvovali su predstavnici inicijativnog odbora iz Makedonije, čiji je cilj uspostava Bošnjačkog vijeća u Makedoniji. Informaciju o položaju, statusu i inicijativi podnio je gosp. Abdulah Šačirović.

Članice Ureda za koordinaciju, svakako putem Ureda, ali i svaka članica ponaosob, dali su punu podršku inicijativi za uspostavu Bošnjačkog vijeća u Makedoniji, ali i na Kosovu, Albaniji, Sloveniji i drugim zemljama Balkana, gdje su Bošnjaci prisutni kao manjinski narod. Ured je zaključio da se pruži podrška uspostavi bošnjačkih vijeća, uz definisanje zakonodavnog okvira, kojim će se definirati prava Bošnjaka u državama Balkana u kojima do sada nisu zakonom definirana prava Bošnjaka i uspostavljena bošnjačka vijeća.

Posebna diskusija vođena je o aktivnostima koje se odnose na uspostavu registra bošnjačkih organizacija i institucija, kako bi se u narednom periodu organizirala Konferencija bošnjačkih organizacija i institucija, s ciljem međusobnog upoznavanja i informiranja o položaju, statusu i aktivnostima.
Poseban akcent stavljen je na aktivnosti koje se provode putem Ureda, a odnose se na pitanja bosanskog jezika, književnosti, kulture i informiranja, kako bi se izradila zajednička platforma i strategija u ovim oblastima, piše u saopćenju koje je potpisao predsjedavajući Ureda prof. dr. Nedžad Mulabegović.
Ostali prilozi:
» MOMO I UZEIR KAO JUNACI JEDNAKOSTI
B.net | 10. December 2018 15:28
» NEGIRANJE GENOCIDA PREPREKA POMIRENJU
NAP | 10. December 2018 02:52
» PLAVSKI KLUB FILANTROPA: “ZADOVOLJSTVO JE BITI HUMAN”
Senada Đešević, prof. | 06. December 2018 19:28
» ZAVRŠNICA IZ PRIČE: KRVAVI ČARŠAF
Halil Džananović | 06. December 2018 18:58
Ostali prilozi istog autora:
» MOMO I UZEIR KAO JUNACI JEDNAKOSTI
10. December 2018 15:28
» POKUNJENI DODIK
05. December 2018 17:10