Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Kolumne

ALUMINIJ, LAHKI METAL, ALI TEŠKO STANJE!
Autor: Mr. Milan Jovičić
Objavljeno: 16. November 2018. 15:11:23
Mr Milan Jovičić, mostarski Sarajlija / bivši inžinjer firme Aluminij/: Sve činjenice, upravo ukazuju, na teško stanje u firmi Aluminij, ali se njihovi „dobitnici“ lopovi i kriminalci placaju po Jadranu, od Čiova, Šibenika do Pantovčaka i Maksimira, u velelepnim vilama, motelima i hotelima, koje su u „znoju, muci i jadu“ teško zarađivali, iako su proizvodili lahki metal aluminij.


Da je aluminij laki metal, istina je, ali da je firma Aluminij, u teškom stanju, nova je istina. No, bilo koja istina, latinska veli; „Veritas, amare est“ / Istina je bolna.
Već pune 23 godine, mi obespravljeni radnici nehrvati ove firme, borimo se sa našim raspoloživim sredstvima, kako bi dokazali istinu i ukazali na neviđenu diskriminaciju, prema nama, samo zato što su nas rodile majke, Bošnjakinje ili Srpkinje.

Nismo imali ni finansijskih sredstava, kako bi plaćali, mnoge lažne informacije u javnost, putem mnogih medija, ali smo zato uvijek ukazivali, na lažno predstavljanje i glorifikovanje tzv. „hercegovačkog diva“ ili giganta ili velikog izvoznika, ali ne, već danas dokazanog najvećeg gubitnika.

Planetarna pljačka i kriminal, u firmi i oko nje, sastavni je dio, cjelovitog scenarija, njegovih nacionalističkih snaga i politike HDZ-a, sa izvršiocima iz plemena poglavnika Franje Tuđmana, od Mije Brajkovića, Dragana Čovića, Ive Bradvice i mnogih, veoma znanih, njihovih saradnika i čimbenika ili „bojovnika“, odnosno „jurišnika“.

Neka mi oproste, ovi „cigani“ što u znatnom broju, svakodnevno, prose po ulicama Mostara, ali se njima priključuju, ovih dana, tzv. radnici aluminijaši, da ciganišu i prose od Vlade Federacije, da im pristigne u pomoć. Nažalost, upravo su to svi ovi radnici, uglavnom Hrvati, koji su sve protekle godine, sarkastično, licemjerno, često i nijemo posmatrali našu golgotu, od strane njihovog menadžmenta i svih njihovih nacionalističkih snaga.Mnogi od njih su došli u ovu firmu i na naša postojeća radna mjesta, iz Konjica, iz Bosne i različitih destinacija, da bi im njihov poglavnik izgradio i brojna stanbena naselja u blizini, da li u Ortješu, u Stocu, Bobanovom selu ili na drugim lokacijama.

Interesantno je, da ove radnike sada ne interesuje nikakva politika, kako pišu u svome saopštenju, već normalno poslovanje firme i njihova radna mjesta. Kao, što ih godina nije interesovala ni egzistencija, nas bivših i obespravljenih radnika i naših porodica, iako smo mnogi od nas, bili proganjani, zatvarani i pljačkani, od njih i njihovih „bojovnika“.

Konačno su i bijele koke počele nositi „crna jaja" tako se i njihova crna sucbina, pojavljuje na svjetlosti dana, pa ko bijaše gore, u visinama „hercegovačkog lažnog diva“ spušta se dolje, na koljena, moleći se za pomoć KOME ili čemu.

Zaluđeni ili opijeni višegodišnjom vožnjom u udobnom i ukradenom „mercedesu" po nekome putu, koji vremenom postaje i veoma trnovit i neudoban za dalju vožnju.Ne misle valjda, isti ti radnici, da će im sada i Fadil Novalić ili Nermin Džindić, kao izdanci naviknute ulizničke kaste, svih prethodnih bošnjačkih kadrova, iskreno i svojski, priteći u pomoć. Okupirani su oni, daleko unosnijim aktivnostima, na proizvodnji i izvozu, mnogo unosnijih proizvoda različitog bojevog kalibra, prema Palestincima, Sirijcima, Paletincima, brojnim Arapima ili podalje, ka istoku.

Kada bi se i proizvodni program ovih aluminijaša, preusmjerio ka ovakvoj proizvodnji, tek bi tada i bili interesantni, ovom dvojcu i ostalim ministrima iz Vlade Federacije.

Po narodnoj, u očekivanju i njihove pomoći ili konkretnog interesovanja, stoji; „Lipši magarče, dok naraste spasonosna trava“.

Sve činjenice, upravo ukazuju, na teško stanje u firmi Aluminij, ali se njihovi „dobitnici“ lopovi i kriminalci placaju po Jadranu, od Čiova, Šibenika do Pantovčaka i Maksimira, u velelepnim vilama, motelima i hotelima, koje su u „znoju, muci i jadu“ teško zarađivali, iako su proizvodili lahki metal aluminij.

Nama, obespravljenim radnicima, Srbima i dijelu Bošnjaka, samo ostaje da se radujemo vremenu i trenutku, kada će se i konačno otkriti bista, njihovog oca nacije Franje Tuđmana, čiji je , upravo i bio san, prisvajanje ovoga „hercegovačkog diva“ kao strateškog interesa Hrvata, kada već nisu mogli stvoriti i svoju banovinu, Herceg Bosnu.

Pored pozlaćene biste, đeneralu Franji, kao i nastavku uspješnog poslovanja, ovog „hercegovačkog patuljka“ rado se odričemu i svih naših, zasluženih radničkih potraživanja. Sretno.Ostali prilozi:
» HISTORIJA JE REPETICIJA, NIJE UČITELJICA!
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 18. August 2019 11:06
» EGO TRIP SENADINA LAVIĆA I ESADA DURAKOVIĆA
Akademik dr. Ferid Muhić | 17. August 2019 09:39
» BREGOVIĆEVA TROPRSTA PISMA
Elmedina Muftić | 17. August 2019 02:37
» NA SLOVO OGORČEN
Said Šteta | 16. August 2019 10:43
» BOSNA I HERCEGOVINA, JEDINA NAM JE DRŽAVA!
Mr. Milan Jovičić | 14. August 2019 07:40
» ŠTA JE SRPSKI BEZ BOSANSKOG
Akademik dr. Muamer Zukorlić | 12. August 2019 11:46
» BOŠNJACIMA, DOK SU PRI PAMETI
Akademik dr. Ferid Muhić | 10. August 2019 09:22
» UTAKMICA OKO "NATO" ZAVRŠENA JE NERJEŠENO! SLIJEDE PENALI!
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 09. August 2019 07:41
» I JOŠ JEDNOM O ANDRIĆU
Haris Hojkurić | 03. August 2019 08:52
» HRVATSKA POLITIKA U SVJETLU AKTUELNOG NEOFAŠIZMA
Džebrail Bajramović | 03. August 2019 08:20
» O DOBRIM LJUDIMA U VREMENU ZLA
Zijad Bećirević | 02. August 2019 16:49
» JEDINA POSTOJANA LJUBAV
Ajša Čišija | 02. August 2019 06:37
» O KRIZI IDENTITETA (ANTI) - FAŠISTA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 30. July 2019 04:36
» ČEKA SE IZVINJENJE I OSTAVKA KRISTINE LJEVAK ILI ĆE SE GONITI INAT ZA INAT?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 27. July 2019 20:15
» JEZIK BOSANSKI OPASNOST ZA SRPSKI?
Akademik dr. Muamer Zukorlić | 27. July 2019 06:55
Ostali prilozi istog autora:
» ISTINA JE JEDNA
04. August 2019 07:08
» ŠTA I KAKO SA ALUMINIJEM?
15. July 2019 13:33
» GENOCID I URBICID
07. July 2019 15:57
» ZAR I TI, DRUŽE FEĐA!?
01. June 2019 15:47
» KADA ZAMIRIŠU JORGOVANI
06. May 2019 14:46