Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Kolumne

REFERENDUM ILI ŽELJA ZA PRIZNANJEM?
Autor: Hfz. Jasmin ef. Hajrović
Objavljeno: 28. November 2018. 16:11:02

HFZ. JASMIN HAJROVIĆ: Zašto, gospodo pučisti, niste tražili referendum kada ste organizirali puč i cijepanje jedinstvenog ummeta u Sandžaku i Srbiji, već ste tek tako, van okvira svih mogućih zakona i mjerila pravde, izišli i napravili najveći razdor u historiji Bošnjaka Sandžaka?


Referendum je oblik neposredne demokratije, tj. oblik neposrednog učešća građana u vršenju državne vlasti i donošenja političkih odluka. Putem referenduma građani se izjašnjavaju (neposredno i tajno) da li su za ili protiv određenog zakona, akta, političke ili druge odluke koje su već donešene ili se njihovo donošenje planira.
Referendum može biti u oblasti ustava, zakonodavstva, administracije, finansija ili međunarodnog prava i odnosa. Po obaveznosti odluke može biti obavezujući i savetodavni, po vremenu održavanja prethodni ili naknadni, po obaveznosti održavanja obavezni i fakultativni a po dejstvu odluke može biti konstitutivan ili abrogativan.
Referendum je najčešći oblik neposredne demokratije i kao takav je predviđen u velikom broju ustava u svijetu.


Dakle, ovako pojam „referendum“ objašnjavaju elektronski mediji.
Šta iz ovoga možemo naučiti? Lahko uviđamo da referendumom biramo između jedne ili više stvari koje su podjednako priznate i legitimne, ili takve mogu biti, postojeće ili u fazi nastajanja, ali svakako legitimne. Odabira se ono što se može smatrati, a takvo ne mora biti, bolje za sve građane.

Dakle, ako bismo mi odabrali referendum po pitanju ostvarenja jedinstva IZ-e to bi značilo sljedece:

Značilo bi da smo ih priznali i dali im legitimitet!
Samim pristajanjem da se organizira referendum po ovom pitanju mi bismo priznali i da li legitimitet paravjerskoj tvorevini i onima koji su iz legalnog i legitimnog, zakonom priznatog, sistema odbjegli. Dakle, pučistima.

Ali, postavio bih pitanje:
Zašto, gospodo pučisti, niste tražili referendum kada ste organizirali puč i cijepanje jedinstvenog ummeta u Sandžaku i Srbiji, već ste tek tako, van okvira svih mogućih zakona i mjerila pravde, izišli i napravili najveći razdor u historiji Bošnjaka Sandžaka?

Znamo mi odgovor, ali znate ga i vi. Niste tada tražili referendum jer ste znali da u jedinstvenom sistemu IZ-e postoji „referendum“ ali na malo drugačiji način, taj „referendum“ sačinjen je od organa IZ-e, Mešihata i Medžlisa, džemata i odbora, imama i glavnih imama, muftija i drugih. A većina tog tijela bi vam, tada, a sada svi, odgovorila negativno. Zato vi niste tada tražili referendum, već ste ga se sjetili sada, tobože iskreno, kada ste u fazi totalnog raspada!


PORUKA PUČISTIMA: Prestanite već jednom sa fitnelučenjem! Vratite se jedinstvenom sistemu IZ-e u Srbiji, a prije toga se Bogu iskreno pokajte!


Vrlo je jasno, ako želite jedinstvo vratite se u redove iz kojih ste izašli, pružena vam je ruka. Ovo je samo licemjerni pokušaj i način da opet kroz fitnu dođete do legitimnosti koja vam ne pripada i da "operete usta".

Gospodo, Islamska zajednica je sada, zajedno sa svojim vjernicima i institucijama, rukovodstvom i svim svojim organima, jedinstvenija i jača nego ikada! Njena matica je u Sarajevu, a to je Rijaset IZ-e u BiH! Ona ima svoj „referendum“ a to je hijerarhija koja je opstala i opstaće i ako ste je baš vi pokušali narušiti.

Zato, prestanite već jednom sa fitnelučenjem! Vratite se jedinstvenom sistemu IZ-e u Srbiji, a prije toga se Bogu iskreno pokajte!

Vjernicima, svima koji su godinama branili i štitili ovu svetinju, neka je mubarek olsun jedinstvena i jaka Islamska Zajednica na čelu sa dr. Mevludom ef. Dudićem i maticom u Sarajevu, na čelu sa reisom Kavazovićem!Ostali prilozi:
» ČASNO JE BITI SAMRA ĆOSOVIĆ HAJDAREVIĆ
Elmedina Muftić | 24. May 2019 14:36
» VAZDUH TREPTI, K'O DA ĆE KIJAMET
Anto Tomić | 23. May 2019 19:36
» MOGU LI NEPRIJATELJI DRŽAVE, VODITI DRŽAVU?
Mr. Milan Jovičić | 23. May 2019 18:33
» GORNJA BRAVA O.S. BIH
Ajša Čišija | 22. May 2019 14:59
» UTICAJ CRKVE NA POLITIČKE ODNOSE U BIH
Zijad Bećirević | 21. May 2019 15:27
» I BOSNA IMA SVOJ BEDR I MUŠRIKE
Elmedina Muftić | 20. May 2019 19:49
» SABOR SPC U BEOGRADU KAO NEKADA U MANASTIRU ŽIČA - "SVI BABUNI NEKA SU PROKLETI"
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 19. May 2019 14:47
» DAMIR ŠABOTIĆ I IVO ANDRIĆ
Šemso Agović | 18. May 2019 18:01
» AHILOVA PETA RS-A
Ajša Čišija | 17. May 2019 00:06
» LUDAČKA POLITIKA ILI ZRIKAVI PROFESOR - ANALITIČAR
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 15. May 2019 23:55
» ZLOČINAČKI PROJEKTI U BIH UVLAČI EVROPU U PAKLENU MORU
Džebrail Bajramović | 15. May 2019 12:58
» VELIKOSRPSKA I VELIKOHRVATSKA HOBOTNICA
Mr. Milan Jovičić | 13. May 2019 16:47
» DŽAFEROVIĆEV PRST U OKO BOŠNJACIMA SANDŽAKA!
Muhamed Mahmutović | 12. May 2019 19:31
» STRATEGIJA DUŠMANA BOSNE
Elmedina Muftić | 07. May 2019 21:03