Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Teme

U Stuttgartu, 25. 11. 2018. godine – na Dan državnosti BiH
PROMOVISANA KNJIGA – BOSANSKI JEZIK
Autor: Haris Halilović
Objavljeno: 28. November 2018. 16:11:50


BiH je bilo, ima i bit će je, baš kao i bosanskog jezika, sve dok bude živio ijedan Bosanac i Hercegovac koji će njime govoriti!

U okviru obilježavanja 25. novembra – Dana državnosti Bosne i Hercegovine, Savez dopunskih škola Bosne i Hercegovine je, u nedjelju, 25. 11. 2018. godine, u Stuttgartu, u prostorijama Gecko – SPVgg Cannstatt, Hofenerstr. 115, organizovao promociju knjige Bosanski jezik – Bosnische Sprache, autorice Fatime Pelesić-Muminović, profesorice iz Sarajeva.

Osim gošće iz Sarajeva, profesorice Pelesić-Muminović, Senade Herak-Nuhić i Mihreta Nuhića, koji su ovaj udžbenik preveli sa bosanskog na njemački jezik, aktivista Saveza, nastavnika i koordinatora u dopunskim školama BiH, promociji su prisustvovali, i: Mirza Husić, konzul BiH u Stuttgartu, Nedžad Solunović, član rukovodstva SSD BiH iz Njemačke, predstavnici KUD-a „Mladi biseri“, Udruženja bivših logoraša i traumatiziranih osoba, na čelu sa predsjednikom Elhadom Karadžićem i književnica iz Rottenburga Aida Đulić.


Profesorica Fatima Pelesić Muminović


Promociji knjige prethodilo je podsjećanje na važnost obilježavanja 25. novembra - Dana obnove državnosti BiH.

– Ideje ZAVNOBIH-a upućivale su i upućuju na mir, suživot, toleranciju, respekt prema drugom i drugačijem. I patriotizam, onaj naš, bosanski koji je uvijek bio okrenut domovini. Poruke ZAVNOBIH-a posebno su važne danas kada se u našoj domovini ponovo javljaju oni koji bi je rušili, dijelili po ovim ili onim šavovima, oni koji bi Bosnu i Hercegovinu i narode u njoj podijelili po nacionalnim torovima. Njima će historija reći jedno veliko Ne, jer, naša domovina Bosna i Hercegovina napravljena je, opstala i opstaje na antifašističkim temeljima. Vjerujem da naša domovina ima budućnost i da će nadživjeti i ove današnje neprijatelje, svih boja – rekao je predsjednik Saveza Haris Halilović, čestitajući prisutnima Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

Svojom emotivnom pričom, poemom o Bosni, Dan državnosti BiH prisutnima je uljepšala i Aida Đulić, književnica iz Rottenburga.


3Dina Pelesić, prof. Pelesić Muminović i Haris Halilović


Čestitajući prisutnima Dan državnosti BiH, profesorica Fatima Pelesić-Muminović govorila je o značaju i upotrebi jezika i problemima s kojima se trenutno u BiH susreću oni koji svoj maternji jezik nazivaju bosanskim jezikom.

O knjizi Bosanski jezik – Bosnische Sprasche je rekla da je on nastao iz potrebe za priručnikom za učenje bosanskog jezika stranaca u BiH, ali se pokazao kao i izuzetno dobar priručnik za učenje bosanskog jezika među mladima i djecom građana BiH u dijaspori, jer se radi o prvom udžbeniku koji je napisan dvojezično, na bosanskom i njemačkom jeziku. Najviše su mu se obradovale nastavnice i djeca u bosanskim dopunskim školama u zemljama u kojima se govori njemački jezik.

BiH je bilo, ima i bit će je, baš kao i bosanskog jezika, sve dok bude živio ijedan Bosanac i Hercegovac koji njime govori, zaključak je s promocije knjige Bosanski jezik i obilježavanja Dana državnosti Saveza dopunskih škola BiH.


Aida Đulić

Alija Đulić i Nedžad Solunović

Fatima Kahrimanović

Dio organizatora i domaćinaOstali prilozi:
» OSKRNAVLJENI BAJRAM
Mirsada Bibić Šabotić | 22. May 2019 21:36
» ŠETNJA OD PLAVA KROZ VOJNO SELO, HAKANJE, BUDOVICE I ZAVRŠ
Ibrahim Husejnović | 17. April 2019 20:31
» NIKOM NEĆEMO DOZVOLITI DA MUTI BISTRE VODE BOSANSKE
Eset Muračević | 17. April 2019 16:03
» U BEČU OSNOVAN SAVEZ UDRUŽENJA "CONSILIUM BOSNIACUM" AUSTRIJE
Ramzija Kanurić-Oraščanin | 16. April 2019 20:43
» KULTURA SJEĆANJA KOD BOŠNJAKA
B.net | 09. April 2019 14:10
» BOŠNJAČKI MALIŠANI BOSNI S LJUBAVLJU
B.net | 04. March 2019 21:18
» SITI SVEGA ŠTO DRŽAVA NUDU, ODLAZE
Selvija Ferizović | 25. February 2019 19:48
Ostali prilozi istog autora: