Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Kolumne

NOVO RUKOVODSTVO SVJETSKE UNIJE ISLAMSKIH UČENJAKA
Autor: Dr. Ali Mohiuddin Al-QurraDaghi
Objavljeno: 02. December 2018. 15:12:25


Dr. Ali Mohiuddin Al-QurraDaghi: Svrha ovog članka nije upoznati se sa ovim velikim i temeljitim učenjakom, već smo željeli nešto kazati o Uniji, koja je postala najveće svjetsko udruženje muslimanske uleme. Unija objašnjava postulate islama mudro i lijepim savjetom, uvažavajući vrijeme i prostor gdje se živi. Pored toga, Unija vodi brigu i tretira velike probleme u muslimanskom Ummetu, a na prvom mjestu je svakako pitanje Kudsa i Palestine. Također, Unija stoji uz muslimanske narode i manjine, usmjerava ih veličanstvenim islamskim učenjem shodno srednjoj i umjerenoj metodologiji (al-wasatiyya), u kojoj nema mjesta bilo kakvom ekstremizmu i pretjerivanju.
Predstavnici uleme muslimanskog Ummeta sakupili su se nedavno u gradu ljepote i veličine, u Istanbulu, na najvećoj naučnoj konferenciji, gdje je prisustvovalo više od hiljadu alima i desetine naučnih organizacija iz čitavog svijeta. Oni predstavljaju desetine hiljada alima gdje se, sedam dana uzastopno, kroz sedam radionica Kongresa, pod nazivom: "El-Islah ve el-musaleha" (Reforma i međusobno pomirenje), raspravljalo o akutnim problemima muslimanskog Ummeta i pitanjima Unije.

Predsjedništvo i Generalni sekretarijat Unije su uspjeli sakupiti veliki broj islamskih učenjaka, što je omogućilo podizanje kvaliteta tema koje su delegirane i tretirane na ovom velikom Kongresu. Ovaj uspjeh najbolji je odgovor onima koji su pokušali razbiti Kongres, te je spriječio ulazak korumpiranog novca. Islamska ulema je, ipak, ispunila obećanje kojeg je dala Uzvišenom Allahu, te su primijenili i uzdigli moto, oličen u Allahovom ajetu: "...oni koji su Allahove poslanice dostavljali i od Njega strahovali, i koji se nikoga, osim Allaha, nisu bojali - a dovoljno je to što će se pred Allahom račun polagati!" (el-Ahzab, 39) Na ovom Kongresu izabran je alim iz oblasti islamskih intencija, prof. dr. Ahmed er-Rejsuni, na mjesto predsjednika Unije. To je sprovedeno putem elektronskog glasanja, gdje nije bilo moguće bilo šta falsifikovati, i on dobio 93% glasova te na taj način stekao apsolutnu većinu.

Iako ga je šejh Jusuf el-Karadavi bio kandidirao za tu funkciju i tražio da je prihvati, šejh Er-Rejsuni je to odbio i zatražio da bude izabran tajnim glasanjem, a isto tako su uradili i njegovi zamjenici (nuwwab), pa je sve to i završeno uspješno. Ali, izborom na ovu funkciju na ovako civiliziran i dostojanstven način, dušamanske strijelice su se usmjerile prema šejhu Er-Rejsuniju. Odjednom se počelo govoriti o nekim njegovim stavovima koje je on iznio u posebnim prilikama i okolnostima, a neki su ga počeli optuživati da je on čak i 'almani, tj. sekularista, uprkos tome što je živio i stasavao u okrilju poznatog marokanskog islamskog pokreta Et-Tevhid ve el-israh (štaviše, jedno vrijeme je bio i predsjednik to pokreta, u periodu od 1996. do 2003. godine). A među najvažnijim ciljevima ovog pokreta su reforma msulimanskog društva, obnova vjerskih shvatanja i rad po tome. Pa ako je neko svoj cjelokupan život uložio u radu za vjeru i njeno uzdizanje, kako se takav može opisati kao sekularista?!

Svrha ovog članka nije upoznati se sa ovim velikim i temeljitim učenjakom, već smo željeli nešto kazati o Uniji, koja je postala najveće svjetsko udruženje muslimanske uleme. Unija objašnjava postulate islama mudro i lijepim savjetom, uvažavajući vrijeme i prostor gdje se živi. Pored toga, Unija vodi brigu i tretira velike probleme u muslimanskom Ummetu, a na prvom mjestu je svakako pitanje Kudsa i Palestine. Također, Unija stoji uz muslimanske narode i manjine, usmjerava ih veličanstvenim islamskim učenjem shodno srednjoj i umjerenoj metodologiji (al-wasatiyya), u kojoj nema mjesta bilo kakvom ekstremizmu i pretjerivanju.

Allahovom dobrotom, Unija je postala institucija utemeljena na organiziranoj i preciznoj strukturi koja ne mijenja svoje principe, postulate, planove i programe promjenom predsjednika ili generalnog sekretara. Ova skruktura se temelji na Generalnoj skupštini, a zatim na Vijeću povjerenika koje, pored predsjednika i njegovih potpredsjenika, ima 45 članova. Svi su oni izabrani tajnim glasanjem. To su istaknuti muslimanski alimi i predstavljaju većinu islamske uleme, sa svih sedam kontinenata. Oni se sastaju i odlučuju, a pored toga postoji i Generalni sekretarijat, koji se sastoji od generalnog sekretara i njegova dva pomoćnika. Također, postoji Izvršni odbor, a Unija ima i svoja predstavništva u nekoliko zemalja. Pored svega navedenog, Unija ima svoj Ustav, a on se ne može mijenjati bez saglasnosti dvije trećine članova.

Smatram bitnim naglasiti da su principi i islamski postulati utvrđeni u važnom dokumentu Unije koji se zove El-Misak el-islami (Islamska povelja), kao i njenom Ustavu, a ništa od toga se mijenja promjenom predsjednika ili generalnog sekretara.

Naravno, Uniji su potrebni obnova i razvoj, jer jedan važan Allahov kosmički zakon je taj koji kaže da onaj ko nije u konstantnom napreodovanju, takav nužno nazaduje. To je, također, i ispit muslimanima da odaberu najbolji scenarij u svim oblastima života, a Uzvišeni kaže: „Onaj koji je dao smrt i život da bi iskušao koji od vas će bolje postupati; - On je Silni, Onaj koji prašta“ (el-Mulk, 2)

Ulema Unije obnavlja zavjet da će nositi emanet i vjerovjesničko naslijeđe u skladu sa sveobuhvatnim pristupom između konstanti i promjenjljivog, tradicionalnog i savremenog, služeći islamskom ummetu, promovirajući Istinu, da će biti uz potlačene narode Ummeta, a moto Unije je uzet iz Kur'ana časnog: "... oni koji su Allahove poslanice dostavljali i od Njega strahovali, i koji se nikoga, osim Allaha, nisu bojali - a dovoljno je to što će se pred Allahom račun polagati" (el-Ahzab, 39)

Allaha molim da nam pomogne da ispunimo obećanja i učini nas dostojnim nosiocima preuzetog emaetaǃOstali prilozi:
» POMENULO SE...
Fatih Hadžić | 11. December 2018 00:57
» OSLOBAĐANJE BOSNE OD DUHOVNOG KOLONIJALIZMA
Akademik dr. Ferid Muhić | 10. December 2018 21:18
» DEROGIRANJE DRŽAVNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE
Armin Čusto, dipl.iur. | 10. December 2018 20:18
» ZAR I TI PROFESORE, ŠAĆIR-BEŽE
Mr. Milan Jovičić | 10. December 2018 19:19
» MIJATOVIĆ JE ODGAJAN NA IDEOLOGIJI OCA NACIJE DOBRICE ĆOSIĆA
Elmedina Muftić | 10. December 2018 03:11
» NE SMIJEMO DOZVOLITI DA SE GAZI ČAST BOSANSKIH GENERALA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 07. December 2018 13:08
» PADAJU SRPSKE OPTUŽBE PROTIV BOSANSKIH SINOVA, HEROJA I VITEZOVA
Mirsad Mahmutović | 06. December 2018 03:20
» APSOLUTNO SUPROTNO MIŠLJENJE
Ajša Čišija | 06. December 2018 02:16
» OPREZ - NJEMAČKI CERTIFIKATI U SANDŽAKU SU VEĆINOM FALSIFIKATI
Dr. Bisera Suljić-Boškailo | 05. December 2018 20:54
» RAĐA SE NOVO JUTRO, BOSNO I HERCEGOVINO
Ibrahim Osmanbašić | 05. December 2018 16:43
» ZAKONSKI SUKOB INTERESA
Hakija Đozić | 02. December 2018 23:27
» NOVO RUKOVODSTVO SVJETSKE UNIJE ISLAMSKIH UČENJAKA
Dr. Ali Mohiuddin Al-QurraDaghi | 02. December 2018 15:17
» GOSPODINE HARADINAJ, IZUZMITE BOSNU IZ STOPOSTOTNE TAKSE!!!
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 02. December 2018 13:13
» ČAVKARICA, SEDAMDESET SEDAM GODINA ČEKANA POEMA
Said Šteta | 02. December 2018 12:57
» DIJASPORA U KOLIMATORU
Nedžad Ćeman | 02. December 2018 12:37
» KAKO SE DESIO POKUŠAJ CIJEPANJA DŽEMATA GRADAC
Kemal Toković | 30. November 2018 15:17
» PRIČA IZ BIHORA: MODERNIM SAOBRAĆAJNICAMA U BOLJU BUDUĆNOST
Dr. Šemsudin H. Hadrović | 29. November 2018 15:03
» TRI SU SORTE LJUDI
Ajša Čišija | 29. November 2018 14:12
» POSTIZBORNA ANTIDRŽAVNA I ANTIBOŠNJAČKA HAJKA
Elmedina Muftić | 28. November 2018 20:43
Ostali prilozi istog autora: