Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Kolumne

NOVO RUKOVODSTVO SVJETSKE UNIJE ISLAMSKIH UČENJAKA
Autor: Dr. Ali Mohiuddin Al-QurraDaghi
Objavljeno: 02. December 2018. 15:12:25


Dr. Ali Mohiuddin Al-QurraDaghi: Svrha ovog članka nije upoznati se sa ovim velikim i temeljitim učenjakom, već smo željeli nešto kazati o Uniji, koja je postala najveće svjetsko udruženje muslimanske uleme. Unija objašnjava postulate islama mudro i lijepim savjetom, uvažavajući vrijeme i prostor gdje se živi. Pored toga, Unija vodi brigu i tretira velike probleme u muslimanskom Ummetu, a na prvom mjestu je svakako pitanje Kudsa i Palestine. Također, Unija stoji uz muslimanske narode i manjine, usmjerava ih veličanstvenim islamskim učenjem shodno srednjoj i umjerenoj metodologiji (al-wasatiyya), u kojoj nema mjesta bilo kakvom ekstremizmu i pretjerivanju.
Predstavnici uleme muslimanskog Ummeta sakupili su se nedavno u gradu ljepote i veličine, u Istanbulu, na najvećoj naučnoj konferenciji, gdje je prisustvovalo više od hiljadu alima i desetine naučnih organizacija iz čitavog svijeta. Oni predstavljaju desetine hiljada alima gdje se, sedam dana uzastopno, kroz sedam radionica Kongresa, pod nazivom: "El-Islah ve el-musaleha" (Reforma i međusobno pomirenje), raspravljalo o akutnim problemima muslimanskog Ummeta i pitanjima Unije.

Predsjedništvo i Generalni sekretarijat Unije su uspjeli sakupiti veliki broj islamskih učenjaka, što je omogućilo podizanje kvaliteta tema koje su delegirane i tretirane na ovom velikom Kongresu. Ovaj uspjeh najbolji je odgovor onima koji su pokušali razbiti Kongres, te je spriječio ulazak korumpiranog novca. Islamska ulema je, ipak, ispunila obećanje kojeg je dala Uzvišenom Allahu, te su primijenili i uzdigli moto, oličen u Allahovom ajetu: "...oni koji su Allahove poslanice dostavljali i od Njega strahovali, i koji se nikoga, osim Allaha, nisu bojali - a dovoljno je to što će se pred Allahom račun polagati!" (el-Ahzab, 39) Na ovom Kongresu izabran je alim iz oblasti islamskih intencija, prof. dr. Ahmed er-Rejsuni, na mjesto predsjednika Unije. To je sprovedeno putem elektronskog glasanja, gdje nije bilo moguće bilo šta falsifikovati, i on dobio 93% glasova te na taj način stekao apsolutnu većinu.

Iako ga je šejh Jusuf el-Karadavi bio kandidirao za tu funkciju i tražio da je prihvati, šejh Er-Rejsuni je to odbio i zatražio da bude izabran tajnim glasanjem, a isto tako su uradili i njegovi zamjenici (nuwwab), pa je sve to i završeno uspješno. Ali, izborom na ovu funkciju na ovako civiliziran i dostojanstven način, dušamanske strijelice su se usmjerile prema šejhu Er-Rejsuniju. Odjednom se počelo govoriti o nekim njegovim stavovima koje je on iznio u posebnim prilikama i okolnostima, a neki su ga počeli optuživati da je on čak i 'almani, tj. sekularista, uprkos tome što je živio i stasavao u okrilju poznatog marokanskog islamskog pokreta Et-Tevhid ve el-israh (štaviše, jedno vrijeme je bio i predsjednik to pokreta, u periodu od 1996. do 2003. godine). A među najvažnijim ciljevima ovog pokreta su reforma msulimanskog društva, obnova vjerskih shvatanja i rad po tome. Pa ako je neko svoj cjelokupan život uložio u radu za vjeru i njeno uzdizanje, kako se takav može opisati kao sekularista?!

Svrha ovog članka nije upoznati se sa ovim velikim i temeljitim učenjakom, već smo željeli nešto kazati o Uniji, koja je postala najveće svjetsko udruženje muslimanske uleme. Unija objašnjava postulate islama mudro i lijepim savjetom, uvažavajući vrijeme i prostor gdje se živi. Pored toga, Unija vodi brigu i tretira velike probleme u muslimanskom Ummetu, a na prvom mjestu je svakako pitanje Kudsa i Palestine. Također, Unija stoji uz muslimanske narode i manjine, usmjerava ih veličanstvenim islamskim učenjem shodno srednjoj i umjerenoj metodologiji (al-wasatiyya), u kojoj nema mjesta bilo kakvom ekstremizmu i pretjerivanju.

Allahovom dobrotom, Unija je postala institucija utemeljena na organiziranoj i preciznoj strukturi koja ne mijenja svoje principe, postulate, planove i programe promjenom predsjednika ili generalnog sekretara. Ova skruktura se temelji na Generalnoj skupštini, a zatim na Vijeću povjerenika koje, pored predsjednika i njegovih potpredsjenika, ima 45 članova. Svi su oni izabrani tajnim glasanjem. To su istaknuti muslimanski alimi i predstavljaju većinu islamske uleme, sa svih sedam kontinenata. Oni se sastaju i odlučuju, a pored toga postoji i Generalni sekretarijat, koji se sastoji od generalnog sekretara i njegova dva pomoćnika. Također, postoji Izvršni odbor, a Unija ima i svoja predstavništva u nekoliko zemalja. Pored svega navedenog, Unija ima svoj Ustav, a on se ne može mijenjati bez saglasnosti dvije trećine članova.

Smatram bitnim naglasiti da su principi i islamski postulati utvrđeni u važnom dokumentu Unije koji se zove El-Misak el-islami (Islamska povelja), kao i njenom Ustavu, a ništa od toga se mijenja promjenom predsjednika ili generalnog sekretara.

Naravno, Uniji su potrebni obnova i razvoj, jer jedan važan Allahov kosmički zakon je taj koji kaže da onaj ko nije u konstantnom napreodovanju, takav nužno nazaduje. To je, također, i ispit muslimanima da odaberu najbolji scenarij u svim oblastima života, a Uzvišeni kaže: „Onaj koji je dao smrt i život da bi iskušao koji od vas će bolje postupati; - On je Silni, Onaj koji prašta“ (el-Mulk, 2)

Ulema Unije obnavlja zavjet da će nositi emanet i vjerovjesničko naslijeđe u skladu sa sveobuhvatnim pristupom između konstanti i promjenjljivog, tradicionalnog i savremenog, služeći islamskom ummetu, promovirajući Istinu, da će biti uz potlačene narode Ummeta, a moto Unije je uzet iz Kur'ana časnog: "... oni koji su Allahove poslanice dostavljali i od Njega strahovali, i koji se nikoga, osim Allaha, nisu bojali - a dovoljno je to što će se pred Allahom račun polagati" (el-Ahzab, 39)

Allaha molim da nam pomogne da ispunimo obećanja i učini nas dostojnim nosiocima preuzetog emaetaǃOstali prilozi:
» DAMIR NIKŠIĆ - KUKAVICA I DEZERTER
Elmedina Muftić | 19. February 2019 16:26
» "BORO, JA JESAM SRBIN, ALI ZA TEBE SAM UVIJEK BOSANAC"
Ajša Čišija | 19. February 2019 16:04
» CRNO-ZELENI PELIKAN, SA ZELENIM MASTILOM!
Mr. Milan Jovičić | 19. February 2019 15:29
» KOSTAJNIČKA NOĆ UŽASA
Ferhat Korajac | 15. February 2019 17:23
» PSIHIČKI GENOCID
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 13. February 2019 15:48
» KOLORITNA DUGA, NAŠIH ZABLUDA!
Mr. Milan Jovičić | 13. February 2019 14:00
» KAD GA MILJENKO JERGOVIĆ UPRSKA
Šemso Agović | 11. February 2019 19:51
» SRPSKI I SVJETSKI REVIZIONISTIČKI HOHŠTAPLERI
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 11. February 2019 19:12
» RAZNORAZNE VIBRACIJE SA SVRHOM DOBIJANJA INFORMACIJE
Ajša Čišija | 11. February 2019 17:44
» RAZMISLI, ČOVJEČE!
Mehmed Meša Delić | 11. February 2019 17:02
» NAZIV ENTITETA REPUBLIKA SRPSKA JE NEODRŽIV
Prof. dr. Jusuf Mulić | 10. February 2019 15:26
» BOŠNJAČKA BORBA ZA IME, DOMOVINU I DOSTOJANSTVO
Akademik dr. Suad Kurtćehajić | 10. February 2019 00:36
» INZKO, ODLAZI SA POZICIJE VISOKOG PREDSTAVNIKA U BIH!
Džebrail Bajramović | 09. February 2019 20:25
» OD RAIFA DO VIZNIH BARIJERA: OD BOSNE S LJUBAVLJU KOSOVARIMA
Dr. Muljaim Kaćka | 08. February 2019 18:58
» TRADICIJE, JEZIK I UMJETNOST
Mustafa Kahramanyol, prof. dr. emeritus | 06. February 2019 21:42
» MAKEDONIJA U NATO: ZORAN ZAEV JE PARADIGMA VELIKOG DRŽAVNIKA
Dženis Šaćirović | 06. February 2019 17:30
» SELMA, NE NAGINJI SE KROZ PENDŽER!
Mr. Milan Jovičić | 06. February 2019 17:14
» CRNA GORA U PARADOKSU RAZUMNOG KRIMINALIZOVANJA SVIJESTI
Hazbija Kalač | 05. February 2019 17:14
» PRINCIPI LJUDSKOG BRATSTVA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 04. February 2019 20:25
» RUSIFIKACIJA UKRAJINE KULTURNI I IDENTITETSKI GENOCID
Božidar Proročić | 04. February 2019 16:55
Ostali prilozi istog autora: