Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Vijesti
Pouka i poruka Bosni kako treba komunicurati sa svijetom za zaštitu države i nacije od novog srpskog genocida
DR. CERIĆ: THACI NA EAST RIVERU ODRŽAO LEKCIJU SRPSKOJ POLITICI
Procitaj komentar

Autor: B.net
Objavljeno: 18. December 2018. 14:12:49


Reisu-l-ulema (1993 - 2012) dr. Mustafa Cerić, predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa, pohvalio je obraćanje Hashima Thacija, predsjednika Republike Kosovo pred Vijećem sugurnosti UN-a, način komunikacije sa svijetom i zaštite države Kosovo, dok u takvom obraćanju vidi i poruku politčarima BiH kako da se odnose prema svojoj državi. Dr. Cerić kaže:

- Govor predsjednika Kosova Hashima Thacija jučer u Vijeću sigurnosti UN-a je, dakako, pouka i poruka Bosni kako treba komunicurati sa svijetom za zaštitu države i nacije od novog srpskog genocida. Jer onaj koji negira stari grijeh genocida i nije spreman da se pokaje za svoj grijeh, spreman je počiniti novi grijeh genocida i zato treba biti spreman spriječiti ga u tome na svaki način!, - rekao je dr. Cerić.

Predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa naglašava:
- Thacijev govor je dobar primjer šta treba govoriti i raditi kako bi Beograd shvatio da nema više vojnih i paravojnih pohoda na tuđu zemlju i tuđe živite. Jer, srpska pamet priznaje samo jakog i odlučnog; jer srpska politika ne priznaje mrljavog i zbunjenog!
Bravo Thaci! – naglasio je dr. Cerić!

U vezi odnosa Rusije i Kine dr. Cerić nije iznenađen, te ukazuje:
- Ne iznenađuje nas: Rusija i Kina su opet na krivoj strani povijesti! No, ne može se ni u politici gaziti do te mjere moralni principi radi golog materijalnig interesa (Kina) i ideološke pristrasnosti (Rusija)! Treba i u politici imati dušu i srce, a ne samo golu strast pristrast!
Bosna treba sve da pamti i svakoga da upamti kako se odnosio prema srpskom genicidu na Balkanu, posebno u Bosni!, zaključio je dr. Cerić.

Kako prenose mediji Thaci je u Vijeću sigurnosti UN-a naglasio da je jedina prijetnja miru u regionu su iracionalni pozivi na rat iz Beograda.

Predsjednik Kosova Hashim Thaci poručio je na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a da formiranje vojske Kosova nije ništa vanredno te da odluka nije u suprotnosti s Ustavom Kosova, Rezolucijom 1244, Ahtisarijevim planom, ali ni s međunarodnim pravom.
“Ono što se desilo je potpuno normalna odluka. Pravedna po svojoj misiji i cilju. Ako je Kosovo napravilo grešku, greška je bila u tome što smo čekali pet godina da napravimo vojsku. Odluka o vojsci možda kasni, ali nije pogrešna. Kasni jer smo čekali na dobru volju onih koji je nikada nisu pokazali u odnosu na Kosovo", poručio je predsjednik Kosova.

On je prisutnima poručio da novoformirana vojska Kosova nije usmjerena ni protiv koga i da će djelovati s ciljem mira i stabilnosti za sve na Kosovu i u regionu.

"Vojska Kosova je profesionalna i višenacionalna. Više od 10 posto pripadnika je iz manjinskih zajednica. To je vojska koja će štititi svakog građanina Kosova, na cijeloj teritoriji Kosova bez obzira na to kojim jezikom pričaju kod kuće. Zbog svoje tragične prošlosti, moj narod strahuje od vojnih uniformi, jer su tokom historije vojske na Kosovu bile strane i simbol represije. Vojnici Kosova bit će vojnici mira i doprinijet će miru i sigurnosti u regionu", rekao je Thaci koji je dodao da su neki pripadnici sigurnosnih snaga Kosova sa suzama u očima dali otkaz u službi zbog pritisaka iz Beograda.

Thaci je poručio da su jedina prijetnja miru i stabilnosti u regionu iracionalni pozivi na rat i sukobe koji stižu iz glavnog grada Srbije.

Vijeće sigurnosti UN-a zasjedalo je na zahtjev Srbije povodom odluke Prištine o formiranju vojske Kosova.

VRHOstali prilozi:
» ŠUKRIJA MEHOLJIĆ: IZAĐIMO MASOVNO NA IZBORE
Bošnjaci.Net | 02. October 2022 04:40
» VOGOŠĆA: ZAPOČELA DISTRIBUCIJA IZBORNOG MATERIJALA
Eset Muračević | 01. October 2022 13:04
» NOVI PAZAR: OBILJEŽEN DAN BOŠNJAKA
Bošnjaci.Net | 30. September 2022 15:03
» YUSUF AL-QARADAWI U 96. GODINI PRESELIO NA AHIRET
Anadolu Agency (AA) | 26. September 2022 17:09
Ostali prilozi istog autora:
» IZET NANIĆ - HEROJ ODBRANE BIH
16. August 2022 08:49
fastvee.gif
Suad34.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Taslidza Banner.jpg
Beharban.jpg
Kurtcehajicbanner45.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
Bos-Eng-pasanbegovic.gif
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
bos-jezik.gif
NjegosMilo.jpg
almirhot.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
KDBH_Preporod.gif
Udruzenje Kultur Media banner.jpg
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif