Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Komentari

Čestitka dana
"SRETAN TI ROĐENDAN", SINE MERJEMIN, I NEKA JE TVOJE I IME MAJKE TVOJE HVALJENO U BOSNI!
Autor: Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012)
Objavljeno: 25. December 2018. 15:12:37DR. MUSTAFA CERIĆ, reis-l-ulema (1993-2012):

U tom duhu želim, a i vas koji me pratite želim pozvati, da mi se pridružite da čestitamo svim kršćanima - katolicima u našoj bosanskoj zemlji njihov današnji blagdan rođenja Isa Alejhisselama (Isusa) s molitvom Jednom Bogu Svevišnjem da nam podari pameti da živimo jedinstvo u našoj razlišitosti, da nam podari volju da živimo u miru jedni s drugima, da nam podari snagu da gledamo jedni druge kao prijatelje, te da nam podari sabur da se susdržimo od ružnih misli i ružnog govora jedni o drugima.
Amin!
Danas (25. decembar, 2018) kršćani-katolici, a 07. januara, 2019. god. hrišćani-pravoslavci u Bosni obilježavaju rođendan Isa Alejhisselama, Isusa, kako ga zovu Hrvati katolici i Hrista, kako ga zovu Srbi pravoslavci u Bosni. I mi muslimani u Bosni poštujemo i vjerujemo da je Isa Alejhisselam bio Božji poslanik, kojeg je Svevišnji Bog poslao ljudima da im objavi Božju knjigu "Indžil", "Jevađelje" ili "Novi Zavjet" nakon što je Bog Svevišnji Musa Alejhisselamu bio objavio "Tevrat" ili "Stari Zavjet". Obje ove Božje knjige kršćani-hrišćani zovu jednim imenom "Biblija".

Slijedom tog niza Božjih objava od Ibrahima, a.s., u koje muslimani vjeruju, Kur'an je posljedna Božja objava, koju možemo nazvati "Posljedni Zavjet" čovječanstvu. U Kur'anu se naširoko govori o Isa, a.s., i "Indžilu", o Musa, a.s., i "Tevratu" što muslimanima daje pravo i obavezu da ovim povodom kažu svoj stav o Isa Alejhisselamu, kao dokaz njihovog poštovanja i vjerovanja u Isaovo Alehjisselam Božje poslanstvo. Pošto se i među kršćanima-hrišćanima vodila i još uvijek vodi teološka rasprva o naravi Isa sina Merjeminog, nije suvišno već nužno da i muslimani kažu svoju riječ o kosmičkom fenomenu Isa Alejhisselam, Isusu ili Hristosu.

Prije svega, Kur'an Časni naglašava da je Isa "Abdullah" ("Rob Božiji"), kao što su to i svi ljudi na zemlji i kao što je sve stvoreno na nebesima i na Zemlji u Božjoj pokornosti. Ova misao ne bi trebala biti sporna. Naprotiv, u islamskoj perspektivi ništa i niko se ne može s Bogom uspoređivati, niti iko može biti sličan Bogu, i, naravno, niko se ne može prozvati Božjim sinom, jer "Bog je Jeda. On je oslonac svemu što postoji. On nije rodio i nije rođen. Njemu nije niko ravan".

Prema tome, Isa (Isus ili Hrist) je sin Merjemin (Marijin), kojeg je Svevišnji Bog izabrao da bude Njegom poslanik s knjigom "Indžil" ili "Jevanđelje". Isaovo rođenje je slično Adamovom, prvom čovjeku na Zemlji, kojeg je Svevišnji Bog stvorio od zemlje. Prema tome, onaj koji vjeruje da je Adem stvoren od zemlje Božjim imperativom "budi - i to bi", vjeruje isto tako da je Isa Alejhisselam rođen Božjim imperativom "budi - i to bi".

To je, dakle, stvar vjere ili vjerovanja svakog čovjeka, jer dokaz za vjeru ili vjerovanje je sama vjera ili samo vjerovanje, o kojem se ne raspravlja s isključivom predrasudom o vjeri i vjerovanju drugog, već s poštovanjem kur'anskog principa da u svijetu među ljudima postoje različite vjere i vorovanja, jer Svevivišnji Bog nije htio da bude sam jedna vjera i samo jedno vjerovanja, već je htio da bude više vjera i više vjerovanja, vjerovanja koja ljude treba da mitiviraju da se natječu u dobru, a nikako da jedni druge isključuju ili proklinju.

U tom duhu želim, a i vas koji me pratite želim pozvati, da mi se pridružite da čestitamo svim kršćanima - katolicima u našoj bosanskoj zemlji njihov današnji blagdan rođenja Isa Alejhisselama (Isusa) s molitvom Jednom Bogu Svevišnjem da nam podari pameti da živimo jedinstvo u našoj razlišitosti, da nam podari volju da živimo u miru jedni s drugima, da nam podari snagu da gledamo jedni druge kao prijatelje, te da nam podari sabur da se susdržimo od ružnih misli i ružnog govora jedni o drugima.
Amin!Ostali prilozi:
» MANILA: MEĐUNARODNA KONFERENCIJA O HALAL PROIZVODIMA
Bošnjaci.Net | 28. February 2019 14:43
» NAŠI „PAUNI“ U FOTELJAMA
Mr. Milan Jovičić | 23. February 2019 15:38
» CRNO-ZELENI PELIKAN, SA ZELENIM MASTILOM!
Mr. Milan Jovičić | 19. February 2019 15:29
» KOLORITNA DUGA, NAŠIH ZABLUDA!
Mr. Milan Jovičić | 13. February 2019 14:00
» ODLAZAK GAZIJE BOSNE ZEJDA DUKMENIĆA
Elmedina Muftić | 12. February 2019 14:13
» VRIJEME JE ZA NAŠU ČVRSTU LINIJU DUHOVNE ODBRANE!!!
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 10. February 2019 18:49
» INZKO, ZABRANITE LAŽNU KOMISIJU I ZABRANITE NEGACIJU HOLOKOUSTA I GENOCIDA U SREBRENICI I BOSNI
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 08. February 2019 21:48
» POZIV ZA RAZUMNO PONAŠANJE
Mr. Milan Jovičić | 04. February 2019 16:50
» JE LI OSUĐENI RATNI ZLOČINAC MOMČILO KRAJIŠNIK ZLOKOBNI VJESNIK NOVOG GENOCIDA NAD BOŠNJACIMA/BOSANCIMA?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 01. February 2019 14:10
» INDIVIDUALNO I KOLEKTIVNO, ZAUSTAVIMO NEGACIJU GENOCIDA NAD BOŠNJAČKIM NARODOM
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 30. January 2019 16:10
» KO JE VELIKI BRAT U SRBA - VUČIĆ ILI DODIK?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 25. January 2019 02:15
Ostali prilozi istog autora:
» PSIHIČKI GENOCID
13. February 2019 15:48
» PRINCIPI LJUDSKOG BRATSTVA
04. February 2019 20:25