Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Kolumne

Iz pera bosanskog Srbina
DA LI JE KONAČNO I VRIJEME ZA PREISPITIVANJE?!
Autor: Mr. Milan Jovičić
Objavljeno: 25. December 2018. 16:12:10

Piše: Mr Milan Jovičić, mostarski Sarajlija!


Kako to veli gospodin Dragan Čović, u svome Božićnom obraćanju: “Božić je prigoda da preispitamo sebe, odnos jednih prema drugima“.Božić je vrijeme duhovnog pročišćenja i obnove na temelju univerzalnih ljudskih vrijednosti koje su paradigma naprednih civilizacijskih odnosa, i kao takav pripada svima - kazao je predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH i Hrvatskog narodnog sabora Dragan Čović na Božićnom prijem predstavnika hrvatskog naroda u institucijama BiH upriličenom večeras u Sarajevu.

Istaknuo je da je svaki Božić, pa i ovaj, i „nova prigoda za sve nas koji dijelimo isti životni prostor; da preispitamo sebe, svoje nakane, postupke, odnos jednih prema drugima i našem okruženju“.
To je, dodao je on, osobito važno za "našu domovinu BiH, zemlju nagrađenu raznolikošću i svim specifičnostima koje prate tu raznolikost, a koje još uvijek mnogi među nama nisu spremni do kraja prihvatiti".

- Takvo neprihvaćanje onda vodi nerazumijevanju, otuđenju od domovine i svih nas jednih od drugih. Ono se manifestira u težnjama za uniformizacijom društva, dokidanju njezina društvenog i političkog pluraliteta, žrtvovanju različitosti i raznolikosti zarad fikcije jedinstva, pri čemu se zanemaruje činjenica da je jedinstvo nedostižno bez istinskog pluraliteta - kazao je Čović./
portal Vijesti.ba/

Dakle, ovaj govor, duhovno-političkog karaktera,pobudio je u meni iz dubokog sna, razmišljanja i procjene, lika i djela,Dragana Čovića. Rekao bih, ovakvog produhovljenog, vjerujem humanog ili dobroćudnog, našeg bosanskoga čovjeka, odavno smo iščekivali, kada nebi spoznali o kome se radi. Suze radosnice, da mi poteknu, da mi zastane dah u mojim plućima, saznanjem i željom, da nam je ovom prigodom, zaista, dragi Bog ili njegov uzvišeni izaslanik na zemlji, Papa Franjo, uputio i poželio ovakve riječi.

Međutim, u mojoj svijesti i razumu, trenutačno se iskazala silueta, prepoznatljivog čovjeka, već prepunih 28 godina, koji je sve radio za rasturanjem, naše nam jedine domovine Bosne i Hercegovine, u kojoj, upravo, večeras u uzvišenoj njenoj instituciji, proslavlja i veliki vjerski praznik, Božić.
Radi se o čovjeku, koji je bio i aktivni akter agresorske politike i Hrvatske i mnogih njenih struktura i čimbenika, prema Bosni i Hercegovini, radi se o stranačkom čelniku zloglasne, nacionalističke stranke HDZ-u, koja od svoga osnivanja, do današnjih dana, rabi sve ideje propale NDH, sa fašističkim nakanama i postupcima. Radi se o čovjeku, koji je odvodio na prisilni rad logoraša, koje je ustrojila, njegova politika, udruženog zločinačkog poduhvata. Radi se o čovjeku, koji je privatizirao i mnoga materijalna dobra od države ili drugih stradalnika, u doba njihovog režima vladanja.

Slušajući i čitajući, u više navrata, njegovo obraćanje ili ovakvu licemjernu besjedu, izgovorene iz njegovih usta, u prvi mah sam i pomislio, da je on to sve i prepisao iz brojnih izgovorenih obraćanja, poštovanog i uvaženog, iskrenog Božijeg izaslanika, Sv. Pape Franje, jer sadržaj i ovakve riječi, samo njemu mogu dolikovati.

Poznavajući i mišljenja i stavove , drugih hrvatskih vjerodostojnika, od kardinala Puljića i biskupa Perića, dosljednjih obožavalaca i potpore HDZ-u i Draganu Čoviću, uvjerenja sam, da niti oni ne bi mogli uputiti, ovakve prigodne i poželjne riječi razuma.

Sa poštovanjem i uvažavanjem, biskupa Franju Komaricu i mnoge bosanske franjevce, mogao bih od njih , uvijek često i rado slušati, nešto slično i prijatno obraćanje, prigodom i brojnih vjerskih praznika, ili učesnika raznih tribina.

Mi Mostarci, ponajviše znamo i osjećamo, svu bahatost u nastojanjima i utiranju, od strane ove nakaradne veliko hrvatske nacionalističke politike, prema našim pravima i slobodama, odnosno, prema većini građana, posebno Bošnjaka, a o Srbima, kojima je ovdje, gdje vlada HDZ i Dragan Čović, nisu niti konstitutivni.

Možda postoji i vjerovatnoća, da bi i njegov jaran i pajdaš, kao članovi istoga, orguljaško-guslarskog orkestra, a koji mu često i čuva leđa, kako se i vidi na gornjoj slici, njegov, Milorad Dodik, mogao i svojim „dodikovcima“ u ovoj hercegovačkoj regiji, isposlovati i neki povoljniji status, njihovih Srba, „dodikovaca“.

Kao građanin ovoga Mostara, kao najveće njihove „crne rupe“ u cijeloj Bosni i Hercegovini, kao živi svjedok mnogih narazumnih i neshvatljivih događanja na ovim prostorima, od strane HDZ-a i njenih rukovodnih elita, nikako nisam, niti zbunjen ili nerazuman, posebno, u toku iskazane rasprave u Saboru Hrvatske o Hrvatima u Bosni i Hercegovini, sa jasnim ishodom, da oni isključivo teže i žele, oživotvoriti svoju fantomsku Herceg Bosnu, kao agresorsku tvorevinu u Bosni i Hercegovini i njene građane. Ovim bi se, kako to oni osjećaju i riješili svi problemi i frustracije, koje dolaze od „ugroženih“ Hrvata.
Našoj široj javnosti i čitaločkoj publici, treba biti znano, da porodica predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića ima luksuznu kuću od skoro pet miliona maraka u naselju Bare, poznatom kao "Beverly Hills" Mostara. Na parceli površine dvije hiljade metara kvadratnih iznikao je grandiozni objekat, sastavljen iz dva dijela - porodična rezidencija predsjednika HDZ-a BiH. Rijeci Radobolji, koja protiče pored parcele, promijenjen je tok kako bi proticala uz imanje. Ovo velelepno zdanje, simboliše, cjelovitu, „siromašnu poziciju“ i stanje, veoma kompromitovanog čelnika, zloglasne stranačke HDZ-ove strukture u Mostaru i Hercegovini.

Pored brojnih optužbi, iz godina 2006., 2009. i 2013., na njegov nesavjesan rad, mahinacije i kriminalne radnje, nije mu smetalo da se dva puta kandiduje i bude izabran u Predsjedništvo, Bosne i Hercegovine.

Pokušava ponovo, 2018. godine, ali ga protukandidat Željko Komšić pobjeđuje, čime uzrokuje, nove nastale usijane i nepodnošljive, neprimjerenu paljbu i kanonadu iz sve mogućeg, ubojitog arsenala, o nelegalnosti i nelegitimnosti izbora „nečistokrvnog Hrvata“ Komšića, od strane Bošnjaka.
Pored podrške i uplitanja struktura HDZ-a iz Zagreba u izbornom procesu u BiH, ostalo je još da se sagleda, da li će oni, zaista, podržati blokade i opstrukcije u funkcioniranju vlasti u BiH koje je najavio Dragan Čović nezadovoljan rezultatima izbora za Predsjedništvo BiH. Da li im je konstruktivna politika zasnovana na uvažavanju svih relevantnih političkih igrača u BiH i usmjerena prema jačanju dobrosusjedskih odnosa Hrvatske i BiH, bio bi im i znatno bolji pristup od dosadašnjeg, u podržavanju isključivo Dragana Čovića i njegovu stranačku elitu.

Svakako im je i prethodna Dekleracija o položaju Hrvata u BiH, bila suvišna i nepotrebna, te sadržaji rsprave u Saboru Hrvatske, u mnogim sadržajima sabornika, ocrtavao je promašenu i prljavu „tuđmanovsku“ politiku prema Bosni i Hercegovini i njenim građanima.

Nadaleko poznate, mostarske liske, izmislili su i sljedeći vic:

„Zaštitari koji čuvaju Čovićevu kuću u mostarskom naselju Bare primijetili su da jedna starija žena najmanje dvaput dnevno prolazi pored kuće. Kako im je to postalo sumnjivo, zaustavili su je i pitali zašto tako često prolazi pored Čovićeve kuće. Žena je odgovorila da su razlozi za to zdravstveni. Kakvi zdravstveni razlozi, u čudu su pitali zaštitari. Pa, vidite, odgovorila je žena, imam izrazito nizak krvni tlak. Da ne bih koristila previše lijekova, naprosto izađem i kad vidim Čovićevu kuću, odmah mi skoči tlak.“

„Taj vic ocrtava raspoloženje javnosti prema Čoviću kao osobi i kao političaru. Činjenica da je zbog gradnje te kuće promijenjen tok rijeke Radobolje sigurno je pridonijela takvom raspoloženju. Ne samo navedena raskošna vila koju uspoređuju s kućama holivudskih zvijezda i čija vrijednost potiče pitanja o prihodima svog vlasnika, nego i mnoge afere i sudski procesi koji su pokretani protiv Čovića utjecali su na smišljanje navedenog vica. No, sve to nije nimalo utjecalo na Čovićevu karijeru. Upravo suprotno, moglo bi se reći da se njegova pozicija unutar HDZ-a BiH učvršćivala i da je njegova politička moć rasla usporedno s brojem afera koje su se za njim vukle. U tom pogledu njegova politička karijera kao da je idealni tip i uzor političkih karijera brojnih hadezeovaca u Hrvatskoj“. /završen citat, hrvatskog analitičara Bože Kovačevića /

Ostaje nam, poštovani građani, kojima je i jedina domovina, da se svi zajednički pomolimo dragom Bogu , uz ove praznične praznike, sa zamolnicom, da se u svim ovakvim prigodama i trajno, pozovu u odgovarajuće odaje, kakve im priliče,ovi vaši, „ovozemaljski sveci“, kako bi, mi normalni građani, mogli od miline da prodišemo, poput „Jazavca“ kod Petra Kočića.


Naši, ovozemaljski sveci, koji nas godinama terorišu, a domovinu nam ruše!Ostali prilozi:
» DAN BOSNE I HOLANDIJE ZA PAMĆENJE!
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 19. July 2019 20:11
» DA ME NISU UBILI
Esmin Mehić, prof. | 19. July 2019 13:50
» VELIKOSRPSKI IGROKAZ, ZA NACIONALNI INTERES
Mr. Milan Jovičić | 19. July 2019 08:56
» OBNOVA SRPSKOFRANCUSKOG PRIJATELJSTVA
Zijad Bećirević | 19. July 2019 08:41
» RASKOL U PRAVOSLAVNIM CRKVAMA
Davut Nuriler | 15. July 2019 14:22
» ŠTA I KAKO SA ALUMINIJEM?
Mr. Milan Jovičić | 15. July 2019 13:33
» BOSNA JE JOŠ UVJEK U RALJAMA SRPSKE POLITIKE!
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 13. July 2019 16:39
» POSJETA NANI FATI ORLOVIĆ U KONJEVIĆ POLJU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 12. July 2019 17:40
» ALUMINIJ, NEOBIČNA FIRMA, SA OBIČNIM PADOM?
Mr. Milan Jovičić | 12. July 2019 17:36
» ZAŠTO RS NIJE KAŽNJENA NAKON PRESUDA ZA GENOCID
Akademik dr. Suad Kurtćehajić | 11. July 2019 16:26
» JEDNOM DOBROM BOŠNJANINU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 10. July 2019 19:05
» ILIJAZ PILAV - LJAKAR KOJI JE POBIJEDIO NEMOGUĆE
Elmedina Muftić | 10. July 2019 18:17
» SAMRTNIČKI ROPAC HERCEGOVAČKOG GIGANTA
Zijad Bećirević | 07. July 2019 16:34
» GENOCID I URBICID
Mr. Milan Jovičić | 07. July 2019 15:57
» GENOCID NAD BOŠNJACIMA U SREBRENICI I PRIJEDORU - DANI VELIKE POUKE I OPOMENE
Dr. Husein ef. Kavazović, reisu-l-ulema | 05. July 2019 16:03
» PORAZ POLITIKA NA TLU BOSNE I HERCEGOVINE
Mr. Mehmed Čaušević | 02. July 2019 17:37
» DUHOVI IZ „ALUMINIJSKE“ MOSTARSKE KUTIJE
Mr. Milan Jovičić | 02. July 2019 17:08
» NEZRELI ZA PARIZ
Albinot Maloku | 28. June 2019 15:54
Ostali prilozi istog autora:
» ŠTA I KAKO SA ALUMINIJEM?
15. July 2019 13:33
» GENOCID I URBICID
07. July 2019 15:57
» ZAR I TI, DRUŽE FEĐA!?
01. June 2019 15:47
» KADA ZAMIRIŠU JORGOVANI
06. May 2019 14:46
» DEMAGOŠKE FLOSKULE, ZA MACE!
11. April 2019 19:08
» SUDBINA NAM JE NEUMITNA
08. April 2019 15:22
» NAŠA OPOZICIJA IZ HLADOVINE!
01. April 2019 16:16