Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Kolumne

Osvrt dr. Mustafe Cerića na tekst "Jugoslovenski prostor u geopolitici Balkana, Evrope i svijeta" autora general Blagoja Grahovca
ZAŠTO NI U GLAVI GENERALA GRAHOVCA NEMA NI BOSNE, NI BOŠNJAKA, NI BOSANSKE NACIJE?!
Autor: Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012)
Objavljeno: 01. January 2019. 15:01:24

DR. MUSTAFA CERIĆ: Zasmetalo mi je što se ni general Blagoje Grahovac, nakon svega, nije izliječio od dvije bolesti, od kojih boluje srpsko-crnogorska povijesna, politička i moralno-etička pamet.


I
Impresivna je bila karijera rodnobosanskog generala Blagoja Grahovaca iz Nevesinja u Titovoj vazduhoplovnoj vojnoj akademiji. Radio je sve što se moglo raditi u Titovom vojnom vazduhoplovstvu tako vrijedno i predano da je njegovo ime upisano na počasnu ploču Vazduhoplovne vojne akademije... Kao oficir-pilot službovao je u Zadru, Titogradu, Sarajevu i Beogradu. Kao pilot i instruktor letenja, letio je na avionima galeb, jastreb, super galeb, orao i MIG-21. I, dakako, nosilac je zlatnog pilotskog znaka kao najvišeg priznanja u pilotskoj profesiji u Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji (SFRJ).

Nakon te impresivne vojne karijere, posvetio se savjetodavnoj službi predsjedniku Republike Crne Gore, zatim predsjedniku Državne zajednice Srbije i Crne Gore te predsjedniku Skupštine Crne Gore. Objavio je pet knjiga: „Opasne stvari“, „Lice nacije“, „Geopolitika i Balkan“, „Geopolitički rebus“ i „Braća po gluposti“ u izdanju Daily Pressa.

General Blagoje Gravovac je, također, i član Savjetodavnog odbora Međunarodnog instituta IFIMES sa sjedištem u Ljubljani. U tom svojstvu je napisao osvrt, kojeg sam pročitao i preporučio mojim prijateljima na Facebook-u kao "neobavezno čitanje dana". Osvrt je posvećen obilježavanju 100-te godišnjice uspostave Jugoslavije te jugoslovenskom prostoru u geopolitici Balkana, Evrope i svijeta. Obećao sam da ću na taj osvrt generala Grahovca danas (01.01.2019) dati moj "neobavezni komentar dana".

Naravno, bilo bi primjerenije da s Titovim generalom u penzije, porijeklom iz bosanske Hercegovine, debatira ili polemizira, neko od Alijinih autentičnih bosanskih generala nego ja, koji se ne razumijem baš u vojna pitanja, ali se kao bosanski hodža unekoliko razumijem u geopoliku temeljem životnog iskustva nakon srpsko-crnogorskog genocida u Bosni. Naravno, ima živih Alijinih bosanskih generala, ali su oni zaposleni svojom odbranom od optužbi zato što su ustali da brane Bosnu i bosanski narod od jugoslovenske pa onda srpsko-crnogorske vojske, koja je izvršila agresiju na Bosnu i počinila genocid nad bosanskim narodom. Nažalost, ima i onih drugih (ne)auzentičnih bosanskih generala, koji okupirani pišući sramne i porazne knjige, poput knjige "Ubice i lopovi", u kojoj ne samo da se ne brani čast bosanskog generala i prvog komandanta bosanske armije, već se lažno i maliciozno gazi čast bosanskog generala i ubija se svaka slobodarska miso bosanskog vojnika.

II
Nostalgija nije isto što i nostomanija! Nostalgija je žal za maštajućim starim lijepim vremenima, a nostomanija je žarka želja za povratkom svom ostavljenom ili otetom domu - bosanskoj hiži.

U zadnje vrijeme, bauk kruži prostorima bivše Jugoslavije - bauk nostalgije za zamišljenim, umišljenim i izmišljenim bajkovitim vremenima. Snimljena vrpca jugoslovenskog vremena ovdje se napasno okreće unatrag... Nema nam još pomaka unaprijed... Kako je tek bila snimljena vrpca bosansko-kraljevskog, pa onda osmansko-sulanskog vremena, kad su je naši preci nostalgično okretali unatrag umjesto da svoju pamet okreću unaprijed? Neću i ne mogu to ni zamisliti, jer je ta vrpca u meni prekinuta. Snimljena je druga, nova vrpca u mom pamćenju, ona jugoslovensko-titovska, koju mi raštimani mediji i frustrirani jugonostalgičari i tito-fanovci stalno vraćaju, kao pokvarenu gramofonsku traku, ometajući ili brišući u meni zvuk i sliku sa moje snimljene vrpce iz sadašnjeg i budućeg vremena.

Upravo tako, u jugonostalgičaskom duhu i tito-fanovskoj uglađenom narativu general Grahovac je upalio svoju mentalnu pokvarenu magnetofonsku traku i tako me dragovoljno prisili da slušam otrcanu mantru o nastanku prve i druge Jugoslavije. Uglavnom je tačna priča i dijagnoza generala Grahovca o Slavenima, o Jugoslaviji i Balkanu u kontekstu europskih i svjetskih geopolitičkih kretanja, koja se više ne smjenjuju u jednom stoljeću ili u jednoj deceniji, već u jednom danu.


Titov general Grahovac


Dakako, ima se šta naučiti od lukavog i visprenog Titovog generala Grabovca. Šta više, general Gravovac vrlo oštro, suvislo i hrabro kritizira države i režime nastale raspadom druge, bivše Titove Jugoslavije. Lijepo je generala Grahovca slušati i od njega učiti. I baš zato što se nametnuo kao zdrav i kredibilan učitelj u ovom vremenu pseudoučitelja o svemu i svačemo, posebno u povijesti i politici, zasmetalo mi je što se ni general Grahovac, nakon svega, nije izliječio od dvije bolesti, od kojih boluje srpsko-crnogorska povijesna, politička i moralno-etička pamet.

Naime, general Grahovac u priči o prvoj i drugoj propaloj Jugoslaviji sve gleda i analizira kroz prizmu srpsko-hrvatskih ili hrvatsko-srpskih odnosu, spominjući samo usput Slovence, i, dakako, Albance, koji su se snažno nametnuli unatoč snažnom, ali poraženom, srpsko-crnogorskom osporavanju Albancima pravo na državu, naciju i jezik. Dakle, ta srpsko-crnogorska priča o Albancima je završena i za generala Grahovca na način da se srpsko-crnogarska pamet i politika mora prilagoditi albanskoj činjenici, a to znači mora razgovarati i dogovoriti se s Albancima za regionalni balkanski mir, sigurnost i suživot. To je, doista, veliki pomak u srpsko-crnogorskoj pameti i politici, koja se jasno očitovala u ovom osvrtu generala Blagoje Grahovca.

III
Pri tome, generalu Grahovcu nije bila ni na kraj pameti ni Bosna ni Bošnjaci u njoj i izvan nje. Zašto? Pa, zato što ti pojmovi nisu snimljeni na traci sjećanja Generalove mentalne gramofonske ploče ni u bivšoj Titovoj vazduhoplovnoj vojnoj akademiji, ni nakon raspada Jugoslavije. General Grahovac pamti samo tamo neke bezdržavne ("stateless") Muslimane u Bosni, koju su imali reisu-l-ulemu efendiju Čauševića, koji je, zajedno s nadbiskupom sarajevskim Ivanom Šarićem, iskazao "emotivno oduševljenje" prema kralju Aleksandru u Sarajevu, septembra 1920. godine. Ali, to "emotivno oduševljenje" reisu-l-uleme efendije Čauševića, na koje se poziva general Grahovac, nije poštedilo Bošnjake ("Muslimane") spsko-crnogorskog genocida. To je reisu-l-ulema efendija Čaušević tada "emotivno potrešen" jasno kazao u svom intervjuu 1919. god., kojeg je dao poznatom pariskom novinaru Charlesu Rivetu za list Le Temps, a u kojem je javno iznio da "bosanski muslimani proslavljaju rođendan versajske Jugoslavije u krvi, ognju i plamenu. Izjavio je da su od nastanka Jugoslavije do proljeća 1919 – dakle, to je za nekih 7-8 mjeseci – ubijene hiljade ljudi muslimana, spaljeno 76 žena i razoreno i opljačkano 270 sela te očajnički traži pomoć i zaštitu Francuske".

VI
Maršalova Jugoslavija je bila drugačija od kraljevske Jugoslavije. Bosna je nominalno bila jedna od šest ravnopravnih jugoslovenskih republika, ali Bošnjaci/Bosanci nisu bili jedan od ravnopravnih jugoslovenskih naroda na jugoslovenskom državnom grbu. Samo je hrabri mostarski Bošnjak Husaga Ćiškić digao glas protiv te nepravde na dan Ustavotvorne skupštine, 18. januara 1946. god., kada je izglasan Ustav FNRJ. Samo je Husaga Ćišić, istrajan u svojim uvjerenjima, odbio dati podršku Ustavu koji je prešutio postojanje njegovog naroda i kazati mu – NE!

Uz svo uvažavanje, ali Josip Broz Tito je pao upravo na tom ispitu kod Bošnjaka/Bosanaca, jer ih ni on nije htio jednom za uvijek opštediti srpsko-hrvatskog ili hrvatsko-srpskog nadmetanja oko njihove bosanske nacije i bosanske države.

Kosovo nije bilo republika, ali Albanci su imali definiranu i priznatu nacije u Jugoslaviji. Rezultat, nakon raspada Jugoslavije, bio je da su Albanci ostvarili pravo na nacionalnu državu/republiku, a Bosna, koja je bila država/republika daytonskim privremenim mirovnim sporazumom izgubila je ime "republika", a Bošnjaci/Bosanci su, kao nacija, pate od posljedica srpskog Genocida. Te činjenice ne zanimaju generala Grahovca, jer ideja o podjeli Bosne, koju su definirali Cvjetković i Maček još 1939. god. nije nikad izbrisana sa mentalne vrpce, koja se motala i još uvijek mota u srpskim i hrvatskim ne samo političkim, već i intelektualnim glavama. Da nije tako, Milošević i Tuđman ne bi posegli za podjelom Bosne u Karađorđevu 1991. god. Ali, ta ideja je, jednostavno, bila u njihovoj mentalnoj matrici i nakon Titove Jugoslavije.

Prema tome, general Grahovac se nije odmakao ni za jotu od matrice Cvetković-Maček i Milošević-Tuđman o tome da Bosna i Bošnjaci/Bosanci nisu vrijedni ni spomena u geopolitičkim kretanjima i analizama, jer tih pojmova, jednostavno, nema u njegovoj glavi budući da su na Balkanu, po mentalnoj matrici generala Grahovca, srpsko-hrvatski i, u zadnje vrijeme, i albansko-srpski odnosi najvažniji za geololitičko pozicioniranje Balkana u Europi i svijetu.

V
No, najviše što mi je zasmetalo u analizi generala Grahovca povodom 100-te godišnjice od uspostave prve i druge Jugoslavije je njegovo prešućivanje srpsko-crnogorskog genocida nad Bošnjacima/Bosancima nakon raspada Jugoslavije. Jer, ne može se praviti ni jedna ozbiljna analiza, niti se može ispričati nijedna kredibilna povijesna priča o događajima na Balkanu u zadnjih sto godine bez ukazivanja na srpski Genocid u Srebrenici. Jer, ovdje u Bosni i na Balkanu nije ništa više isto nakon srpskog Genocida u Srebrenici, kao što ni u Europi nije ništa više isto nakon Holokausta. Ma koliko srpske glave negirale Genocid u Srebrenici, koji je nedvosmisleno utvrđen i pravosnažno osuđen na međunarodnom sudu u Hagu, ta strašna i sramna činjenica je na toliko važnih mjesta i institucijama, kao i kod značajnih ličnosti u svijetu, zabilježena da niko ne može kredibilno pisati i govoriti o povijesti ovih prostora ako ne priznaje i ne osuđuje Genocid u Srebrenici, kao necivilizacijski i antihumanistički čin.


Genocid nad Bošnjacima u Srebrenici


Eto, na to sam htio skrenuti pažnju generalu Grahovcu, koji se bavi analizom povijesti/historije na Balkanu, posebno na prostoru dviju bivših Jugoslavija kako bi njegova analiza bila uvjerljiva, referentna i čitljiva. Isto tako, želio sam sugerirati respektabilnom Međunarodnog instituta IFIMES u Ljubljani da svojim uvaženim članovima, posebno Titovim generalima, skrene pažnju da imaju na umu Bosnu i Bošnjake/Bosanace u njoj i izvan nje kad analiziraju, dijagnisticiraju i prepričavaju povijesne ili historijske događaje ne samo na Balkanu, već i u Europi.

Jer, Bosna je, bez sumnje, bila i ostala središte te povijesti/historije. Bosna je bila i ostala na liniji razgraničenja dvaju velikih povjesnih/historijskih carstava - Bizanstijskog i Rimskog, ali i poligon susreta ili sukoba Osmanskog i Austrugarskog carstva.

Stoga, gospodine generale Grahovac očekujem da u sljedećoj vašoj analizi proniknete i objasnite nam zašto je Bosna i Bošnjaci/Bosanci u njoj najviše iskrvarila u procesu raspada bivše Jugoslavije iako nikome nije bila ni kriva ni dužna?

Nije li baš zato što ju se nastoji izbrisati iz vašeg pamćenja i kao naciju i kao državu?

Eh, to više neće moći biti nikome i nikada, ako Bog da!
O nosomaniji dugom prilikom!

Dragi moji, sretna vam Nova 2019. godina po Miladu! Neka vam Allah podari zdravlje i volju da se vratite u vašu/našu bosansku hižu, ako Bog da!Ostali prilozi:
» JEDNOM SRPSKOM NEGATORU GENOCIDA PRVO PISMO
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 23. June 2019 13:15
» PROKLETSTVO MUSLIMANA
Šerif Ajradinoski | 21. June 2019 16:50
» BOŠNJAČKO SPAŠAVANJE REDOVA RAJANA
Dr. Harun Hadžić | 20. June 2019 16:57
» ANTIDRŽAVNI ELEMENTI BLOKIRAJU DRŽAVU!
Zlatan Begić | 18. June 2019 19:19
» BLOKADA DRŽAVE BIH
Džebrail Bajramović | 17. June 2019 21:02
» KOSOVO - KOLONIZACIJA I KOLONIZATORI
Avdo Metjahić | 17. June 2019 17:55
» AKO SI NACIONALNO NEOSVJEŠTEN, NEMOJ DRUGIMA NACIONALNU SVIJEST ZAMRAČIVATI!
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 16. June 2019 18:38
» LAKTAŠKI GUSLAR I NJEGOVI PAPCI
Mr. Milan Jovičić | 16. June 2019 16:22
» KO ĆE TEBI HALALIT’, SENADE?
Elmedina Muftić | 13. June 2019 15:08
» PORAZ
Mustafa Kahramanyol, prof. dr. emeritus | 13. June 2019 14:58
» ČIJA LI JE SRAMOTA NA VIDIKU?
Mr. Milan Jovičić | 12. June 2019 21:55
» ŠAHOVSKI DRAGULJI SOFTE EVELA
Said Šteta | 12. June 2019 16:23
» SENADE, SENADE, UGURSUZE!
Ajša Čišija | 11. June 2019 16:37
» TOPOVI ĆE UVIJEK PUCATI
Aziz Hurem | 02. June 2019 23:28
» ZAR I TI, DRUŽE FEĐA!?
Mr. Milan Jovičić | 01. June 2019 15:47
» DAN BIJELIH TRAKA: KRISTALNA NOĆ (KRISTALNACHT) U PRIJEDORU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 31. May 2019 14:58
» BH. PRAVOSUĐE U KANDŽAMA KRIMINALA
Džebrail Bajramović | 31. May 2019 14:40
» SIKTER OD BOSNE I BOŠNJAKA
Elmedina Muftić | 29. May 2019 13:24
» VRIJEME OPROSTA I BRISANJA GRIJEHA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 28. May 2019 13:14
Ostali prilozi istog autora: