Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Otvoreno pismo predsjedniku Vlade RH Andreju Plenkoviću povodom prisustva ambasadora Hrvatske Ivana Del Vechia i Dragana Čovića obilježavanju protuustavnog dana tzv. Republike Srpske
HODŽIĆ PORUČIO PLENKOVIĆU: SMIJENITE AMBASADORA HRVATSKE U BIH IVANA DEL VECHIA
Autor: B.net
Objavljeno: 10. January 2019. 15:01:23

Prisutnošću Dragana Čovića i Del Vechia toj protuustavnoj ceremoniji, nanesena je ogromna šteta ugledu Republike Hrvatske te su uvrijeđene sve žrtve Domovinskog rata, ali i sve žrtve etničkog čišćenja i genocida u BiH, počinjenog od strane VRS-a.


Poštovani predsjedniče Vlade Republike Hrvatske,

S obzirom na Vaše učestalo isticanje prijateljstva Republike Hrvatske prema susjednoj Bosni i Hercegovini, ali i brige Vas i Vaše Vlade za hrvatski narod u BiH, pozivam Vas da smijenite ambasadora Hrvatske u BiH Ivana Del Vechia, te preispitate suradnju sa predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem. Naime, spomenuti dvojac prisustvovao je obilježavanju dana tzv. „Republike Srpske“ u Banja Luci rame uz rame sa Željkom Cvijanović i Miloradom Dodikom. Nadam se da Vas ne moram podsjećati, uvaženi premijeru, kako je taj „slavljeni“ 9.januar bio početak genocida nad Bošnjacima u BiH i etničkog čišćenja Bošnjaka i Hrvata. Da stvar bude gora, na spomenutoj ceremoniji, odlikovan je i Slavko Lisica, čovjek koji je osuđen za počinjenje ratnih zločina u Hrvatskoj. Prisutnošću Dragana Čovića i Del Vechia toj protuustavnoj ceremoniji, nanesena je ogromna šteta ugledu Republike Hrvatske te su uvrijeđene sve žrtve Domovinskog rata, ali i sve žrtve etničkog čišćenja i genocida u BiH, počinjenog od strane VRS-a. Smatram kako ne treba pretjerano naglašavati orijentaciju Milorada Dodika, te njegovo učestalo protuustavno djelovanje i osudu koju isti doživljava od strane međunarodne zajednice. Isto tako, riječ je o čovjeku koji veliča ratne zločince i moralne nakaze, Radovana Karadžića i Ratka Mladića, zbog čijih su djelovanja stradavali i Hrvati, kako u Hrvatskoj, tako i u Bosni i Hercegovini.


Sa proslave genocidne tvorevine


Zbog svega navedenog, nadam se da gospodin Del Vechio već od danas više neće predstavljati Republiku Hrvatsku u BiH (ali ni bilo gdje drugdje), te da Dragan Čović više neće biti priman i tetošen od strane državnog vrha Republike Hrvatske, kao i da za njega više neće biti mjesta kraj Vas u ložama sportskih borilišta. Isto tako, duboko se nadam kako Vi prethodno niste bili upoznati sa namjerama Čovića i Del Vechia da prisustvuju protuustavnom veličanju početka etničkog čišćenja i genocida u BiH, odnosno, ako ste bili upoznati, da ste učinili sve što je u Vašoj moći da to spriječite. Toplo se nadam kako ćete zaštiti Hrvate u BiH od ovakvog štetnog djelovanja spomenutog dvojca, te da ćete ujedno spasiti ugled Republike Hrvatske, kako na domaćem, tako i na međunarodnom polju, napisao je u otvorenom pismu Armin Hodžić, SDA Hrvatske.Ostali prilozi:
» NASTAVLJAMO POMAGATI DJECI
NAP | 22. June 2019 14:42
Ostali prilozi istog autora: