Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Komentari

Povodom 11. godišnjice Radija BIR IZ u BiH
BIR RADIO POVEZUJE DUŠE I SRCA MUSLIMANA BOŠNJAKA ŠIROM SVIJETA
Autor: Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012)
Objavljeno: 12. January 2019. 14:01:15

DR. MUSTAFA CERIĆ: Islamska zajednica je svjesna važnosti kontinuiteta svog rada i djelovanja, ne samo na primjeru radija "BIR", već u cjelini svog rada i djelovanja. Zrela nacija nije na početku, već u kontinuitetu svog pamćenja o sebi samoj. Tako isto zrela Zajednica nije na početku, već u kontinuiteto svoje misije. Primjer za to je bila i ostala misija posljednjeg Allahovog Poslanika Muhammeda, a.s., koji je ponavljao da je njegova vjerovjesnička misija samo nastavak prethodnih vjerovjesničkih misija od Nuha, Ibrahima, Isaa i Musaa, a.s.


Raduje me svaka radost moje zajednice, moje nacije i moje države. Posebno zadovoljstvo imam kad vidim da moja Islamska zajednica ima s čime da se pohvali i da se pozove na kontinuitet svog rada i djelovanja. A radio "BIR" je jedan od tih uspjeha i jedan od tih kontinuiteta Islamske zajednice na kojeg sam, kao reisu-l-ulema, izuzetno ponosan. Posebno kad se sjetim kako je bilo teško od RAK-a (Regulatorne agencije za komunikacije) dobiti frekvenciju. Zato, ne mogu a da se ovom prilikom ne zahvalim Kemalu Husejnoviću, tadašnjem direktoru RAK-a za njegovo zalaganje da radio "BIR" Islamske zajednice dobije frekvenciju za emitovanje. Dakako, direktor u osnivanju, otvaranju i funkcioniranju Remzija Pitić, sadašnji muftija u Goraždu, ima velike zasluge za nastanak, opstanak i razvoj radija "BIR". Njemu ovom prilikom iskazujem posebnu zahvalnost, kao i svim novinarima, koji su svojim predanim i strpljivim radom i u teškim uvjetima dokazali svoju privrženost misliji Islamske zajednie u širenju duhovnih, kulturnih i moralnih vrijednosti među muslimanima Bošnjacima u domovini i svijetu.

Svi mediji Islamske zajenice ("Glasnik", "Takvim", "Preporod", "Zemzem", "Muallim", "Al-Kalem") imali su i još uvijek imaju važnu ulogu u prenošenju duhovnih, kulturnih i moralnih vrijednosti islama ne samo u Bosni, već i na Balkanu i u Europi, ali radio "BIR" ima posebnu ulogu ne samo što je sam po sebi novina u Islamskoj zajednici, već i zato što svojim islamskim duhovnim glasom svakodnevno povezuje duše i srca muslimana Bošnjake širom svijeta. Uz to raduje me što Islamska zajednica ima dovoljno lijepog prostora za svoj rad i djelovanje, kao što je Gazi Husrevbegova biblioteka, čija je monumentalna zgrada nicala u dvorištu harema Gazi Husrevbega u isto vrijeme kao i radio "BIR".

Bilo je to vrijeme našeg dizanja iz pepela nakon agresije na našu zemlju i genocida na naš narod. Ali, ni tada nismo počinjali od nule. Imali smo se i tada u koga gledati. Imali smo uzore u našim precima, koji su znali čuvati i razvijati osjećaj kontinuiteta kod našeg naroda, jer identitet jednog naroda je u kontinuitetu njegovog pamćenja. Naši preci nisu slavili svoj početak, već su vrednovali zasluge svojih predaka, kao svoje vlastito bogatstvo.

Zato mi je drago što Islamska zajednica ovu 11. godišnjicu radija "BIR" svečano obilježava. To je dokaz da je Islamska zajednica svjesna važnosti kontinuiteta svog rada i djelovanja, ne samo na primjeru radija "BIR", već u cjelini svog rada i djelovanja. Zrela nacija nije na početku, već u kontinuitetu svog pamćenja o sebi samoj. Tako isto zrela Zajednica nije na početku, već u kontinuiteto svoje misije. Primjer za to je bila i ostala misija posljednjeg Allahovog Poslanika Muhammeda, a.s., koji je ponavljao da je njegova vjerovjesnička misija samo nastavak prethodnih vjerovjesničkih misija od Nuha, Ibrahima, Isaa i Musaa, a.s. To je zapravo tajna uspjeha islama u povijesti: kontinuitet vjerovjesničkog pamćenja od kojeg nastaje shvatanje da svijet ne počinje od nas, već da se samo nastavlja tamo gdje su prethodni vjerovjesnici stali. "Ja samo potvrđujem istinu ("muṣaddikan"), koja je prije mene objavljena u Tevratu i Indžilu", prenosio je Džibril od Allaha Muhammedu, a.s., da kaže svijetu.

Drago mi je što je Islamska zajednica toga svjesna i što svečanim godišnjicama, kao što je godišnjica radio "BIR", iskazuje zahvalnost svima koji su zaslužni. Jer, kao što se kaže u hadisu: Onaj koji nije zahvalan ljudima, nije zahvalan ni Allahu Svevišnjem".

Dragi Birovci, sretan vam rođendan s dovom Svevišnjem Allahu za vaše zdravlje i uspjeh u vašem misonarskom radu preko radio "BIR". Neka vas dragi Allah nagradi za vaše rad i trud na putu prenošenja duhovnih, kulturnih i moralnih poruka našem narodu širom svijeta. Amin!Ostali prilozi:
» PUTEVI IZ PORODIČNOG NASILJA ... JER TI NISI SAMA ...
Dr. Bisera Suljić-Boškailo | 22. January 2019 17:05
» NEGATORI GENOCIDA U SREBRENICI - VUČIĆ I PUTIN - NISU PRIJATELJI BOSNE I BOŠNJAKA / BOSANACA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 18. January 2019 16:32
» OTVORENO PISMO IZ SARAJEVA "PRIJATELJU BOŠNJAKA" ALEKSANDRU VUČIĆU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 15. January 2019 14:52
» BIR RADIO POVEZUJE DUŠE I SRCA MUSLIMANA BOŠNJAKA ŠIROM SVIJETA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 12. January 2019 14:53
» LAŽNA DRŽAVA REPUBLIKA SRPSKA
Akademik dr. Suad Kurtćehajić | 11. January 2019 16:25
» DUBIČKA DONJA GRADINA DOBIVA NOVI MEMORIJALNI KOMPLEKS
Zijad Bećirević | 02. January 2019 17:30
» DODIKOVO "NJET" - NATO JE PUT NESTANKA BOSANSKOG ENTITETA "REPUBLIKA SRPSKA"
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 28. December 2018 16:03
» „TAMO NAS NEMA A OVDJE NISMO“
Velija Murić | 28. December 2018 15:24
» "SRETAN TI ROĐENDAN", SINE MERJEMIN, I NEKA JE TVOJE I IME MAJKE TVOJE HVALJENO U BOSNI!
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 25. December 2018 15:47
» DODIKOVA LOGIKA O SAMOOPREDJELJENJU OPASNA ZA VUČIĆA I SRBIJU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 23. December 2018 14:19
» ČOVIĆEV BOŽIĆ U BOSANSKOJ DRŽAVI
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 21. December 2018 17:37
» DR. HFZ. HARIS-EF. HADŽIĆ SNIMIO CIJELI KUR’AN NA CD
Mr. hfz. Maid-ef. Ibrahimović | 01. December 2018 16:32
» MELEK SA VIOLINOM
Said Šteta | 27. November 2018 16:35
» ....ON MENI NEMA BOSNE!
Aziz Hurem | 26. November 2018 19:06
Ostali prilozi istog autora:
» BOSNO MOJA
10. January 2019 15:54