Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Komentari

BOSNA PRIZNAJE, A SRBIJA NE PRIZNAJE, ALI JE I ONA POD PROTEKTORATOM!
Autor: Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012)
Objavljeno: 23. January 2019. 17:01:18
DR. MUSTAFA CERIĆ: Nije Srbija spas za Bosnu, već je Bosna spas za Srbiju. To je jasno svima koji imaju zdrav razum i čistu pamet. Nadam se da će se Dodikov razum ozdraviti u Sarajevu i da će mu se pamet pročistiti da to vidi radi sreće i spasa srpkog naroda kako u Bosni tako i u Srbiji.


Milorad Dodik je u krivu (sinoćni intervju na Aljazeeri). Nije samo Bosna pod protektoratom. Pod protektoratom je i Srbija, samo što to Srbija ne priznaje. Ali su pod protektoratom, u manjem ili većem obimu, i sve druge "nezavisne" države nastale raspadom bivše Jugoslavije.

Zašto je to tako? To je tako zato što nijedna od šest država (Bosna, Slovenija, Hrvatska, Makedonija, Srbija i Crna Gora, uključujući i sedmu državu Kosovo), nisu se potpuno odmakle od Jugoslavije - mentalno, pravno, politički i ekonomski. Zapravo ove "nezavisne" države nisu doživjele državotvornu punodobnost mada su starije od osmnaest godina. Budući da ih je majka, kojoj plaču zbog gladi, već odavno odbila od sise, ove infantilne države hrane se mlijekom na flašicu. Mlijeko proizvodi Međunarodni Monetarni Fond (MMF), a flašice proizvodi Brisel. Niti je mlijeko ukusno kao majčino, niti je ambalaža jeftina kao domaća, ali u nevolji je i gorčina slatka, a i skupoća je u nuždi saburom pokrivena.

Samo su Slovenija i Hrvatska donekle izuzetak. Naime, ove dvije države imaju Vatikan, koji ih je prekoreda rebaptizirao nakon ateističkog komunizma. Što se tiče ostalih postjugoslovenskih "nezavisnih" država, one su na čekanju ne bi li im se Brisel smilovao da im otvori vrata Europske Unije. Ove države ne čakaju da ih Vatikan rebaptizira, već se od njih čeka da se samo-reciviliziraju ili da ih sam Brisel civilizacijski prevaspita. Prema dosadašnjem iskustvu, samo-recivilizacija nije izvjesna. Ostaje je da se vidi da li je Brisel spreman i sposoban da ih civilizacijski prevaspita. Čini mi se da je i taj postupak neizvjestan. Najizvjesnije je, međutim, da će protektorat još dugo potrajati i nad Srbijom, i nad Bosnom, i nad Kosovom, i nad Crnom Gorom, i nad Makedonijom sve dok se ove države samo-nereciviliziraju i samo-nedemokratiziraju po standardu zdravoga razuma i njihovih životnih potreba.

Je li to moguće? Jest moguće pod uvjetom da se bosanski Dodik i njemu slični upamete na način da shvate da je Srbija pod protektoratom kao i Bosna, pa čak i više nego Bosna. Jer, oko Srbije se nadmeću velike sile, gdje Srbija izigrava mečku koja nije ničija, a to znači da je svačija, jer neutralnost je samo izgovor za totalnu ovisnost o svima, a ovisnost o svima znači biti niko i ništa u borbi svih oko srbijanske neutralnosti.

Nadalje, Dodik treba da shvati da nije Bosna ta koja ide u euroatlanske sigurosne i civilizacijske integracije preko Srbije, već obratno - Srbija je ta koja ima šansu da se preko Bosne vrati u svijet sigurnosno-civilizacijskih procesa suvremenog svijeta. Nisam sretan, ali Bosna i Srbija su u neraskidivom odnosu kao tijelo i nokat. Svaki pokušaj da se nokat čupa iz tijela je bolan i krvav, ali obrezivanje viška na noktu prstiju je nužno da bi prsti lijepo izgledali. Nažalost, Dodik još uvijek to ne shvata i zato uporno kida nokte s bosanskih prsti, izazavijaći bosanskom tijelu bol i krv.


Dodik bi morao shvatiti dok je u Sarajevu, što prije to bolje, da nema drugog puta već Bosnu voditi u euroatlanske integracije zbog mira i sigurnosti za sve, zbog recivilizaciskog zahvata bosanskog tijela i duše, ali i srbijanskog tijela i duše, jer sve dok Bosna ne kaže Srbiji da je slobodna, Srbija nikad neće biti slobodna od svoje krivnje i svog prokletstva zbog genocida, prokletsva koje ju prati pa ne umije biti "king" ("kralj"), već samo "kingmaker", ("sluga kralja"), svejedno da li Sulejmanu Veličsnstvenom ili Putinu Novopečenom.


Umjesto toga, Dodik morao shvatiti dok je u Sarajevu, što prije to bolje, da nema drugog puta već Bosnu voditi u euroatlanske integracije zbog mira i sigurnosti za sve, zbog recivilizaciskog zahvata bosanskog tijela i duše, ali i srbijanskog tijela i duše, jer sve dok Bosna ne kaže Srbiji da je slobodna, Srbija nikad neće biti slobodna od svoje krivnje i svog prokletstva zbog genocida, prokletsva koje ju prati pa ne umije biti "king" ("kralj"), već samo "kingmaker", ("sluga kralja"), svejedno da li Sulejmanu Veličsnstvenom ili Putinu Novopečenom.

Nije Srbija spas za Bosnu, već je Bosna spas za Srbiju. To je jasno svima koji imaju zdrav razum i čistu pamet. Nadam se da će se Dodikov razum ozdraviti u Sarajevu i da će mu se pamet pročistiti da to vidi radi sreće i spasa srpkog naroda kako u Bosni tako i u Srbiji.

Primjetno je da otkad je došao u Srajevo Dodik manje psuje i mekše govori. To je dobar znak da prihvata liječenje od bolesti bezobrazluka. Naročito, nakon susreta sa Putinom, koji je, očito, ostavio edukativne poruke i za Aleksandra Vučića i za Milorada Dodika. Ako je to tako - hvala mu velika i od nas - gdje nas čuo i ne čuo!Ostali prilozi:
» JEDNOM SRPSKOM NEGATORU GENOCIDA - DRUGO PISMO
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 07. July 2019 16:49
» JOŠ JEDAN RAZGOVOR S HARUNOM HADŽIĆEM
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 06. July 2019 20:22
» NASTAVAK „BOŠNJAČKOG SPAŠAVANJA REDOVA RAJANA“
Dr. Harun Hadžić | 01. July 2019 16:38
» HRVATSKA POLITIKA U BOSNI IMAT ĆE SVE ŠTO ZAMISLI OSIM...?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 01. July 2019 03:12
» MOJ UGODNI I SLOBODNI DIJALOG SA UGLEDNIM BOŠNJAKOM DR. HARUNOM HADŽIĆEM IZ SANDŽAKA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 24. June 2019 13:58
» AMELA MURATOVIĆ ODBRANILA DOKTORSKU DISERTACIJU
Bošnjaci.Net | 18. June 2019 14:56
» SRAM TE BILO SENADE HADŽIFEJZOVIĆU
Dr. Rešad ef. Plojović | 11. June 2019 13:32
» PROF. DR. SAFET ĆATOVIĆ - ČOVJEK BOSNE I SVIJETA
Dr. Aras Konjhodžić | 04. June 2019 03:44
» ODAKLE OVA NEČUVENA MRŽNJA "REDAKCIJE STAVA" PREMA ISLAMU, MUSLIMANIMA I BOSNI, I TO BAŠ U RAMAZANU?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 02. June 2019 16:27
» SAMRA, OSTANI USPRAVNA BOŠNJAKINJA SA STAVOM
Elmedina Muftić | 30. May 2019 13:20
» PRIJEDOR PONOVO POD VODOM
Samir Hadzalić | 19. May 2019 14:45
Ostali prilozi istog autora:
» JEDNOM DOBROM BOŠNJANINU
10. July 2019 19:05