Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

“Premošćavanje podjele - suprotstavljanje mržnji“
LONDON: U DOMU LORDOVA PREDSTAVLJEN PROGRAM OBILJEŽAVANJA GODIŠNJICE GENOCIDA U SREBRENICI ZA 2019
Autor: B.net
Objavljeno: 06. February 2019. 16:02:49

Obraćanje na otvaranju skupa: London The Lord Wallace of Tankerness


U utorak večer, 5. februara 2019., u Domu Lordova u Londonu predstavljena je tema za obilježavanje godišnjice genocida u Srebrenici. Tema za 2019. godinu je "Premošćavanje podjele-suprotstavljanje mržnji”. Temu je predstavio državni sekretar za stanovanje, zajednice i lokalnu upravu, Rt. Hon. Clan Parlamenta Jamesa Brokenshirea.

Svake godine humanitarna organizacija “Remembering Srebrenica“ odabire temu koja odražava jedan aspekt genocida koji se treba obilježiti, ali i govori o zajednicama ovdje u Velikoj Britaniji. Tema će biti obilježena mnogobrojnim komemoracijama koje će se održati širom zemlje tokom obilježavanja sedmice sjećanja genocida u Srebrenici, 7-14. jula 2019. godine.

Sa ovogodišnjom temom “Premošćavanje podjele - suprotstavljanje mržnji“ nastoje inspirisati ljude da spriječe one koji žele podijeliti zajednice i da se slave oni koji grade mostove između zajednica i mijenjaju stavove i ponašanja kod drugih kako bi i oni gradili vlastite mostove u cilju premošćavanja mržnje i podjela u društvu.

Organizacija "Remembering Srebrenica" je osnovana 2013. godine i sjedište je u Birminghamu, Velika Britanija. Do sada su uspjeli da obrazuju vise od 90.000 mladih Britanaca o genocidu u Srebrenici, organizovali se preko 6.200 događaja u znak sjećanja na žrtve genocida. Takođe su organizovali da 1200 britanaca posjeti memorijalni centar Potočari.


Rt Hon. Ian Blackford MP, vođa škotske nacionalne stranke Westminster grupe

Dr. Vakar Azmi OBE Waqar, predsjednik Fondacije Remembering Srebrenica

Sekretar za stanovanje, zajednice i lokalnu upravu Rt. Hon. član Parlamenta Jamesa Brokenshirea


U okviru predstavljanja ovogodisnje teme za obilježavanje genocida u Srebrenici prisutnima su se obratili predstavnici najvećih politickih partija Velike Britanije. Lord Bourne iz Aberystwytha, ministar za vjeruje govorio o posjeti Memorijalnom centru Potočari i važnosti da svi trebamo da se suprostavimo mržnji i podjelama; Rt Hon. Lord Pickles, specijalni izaslanik premijera za pitanja Holokausta; Richard Burden MP, potpredsjednik APPG-a; Rt Hon. Ian Blackford MP, vođa škotske nacionalne stranke Westminstergrupe je govorio o važnosti obrazovanja mladih ljudi kao jednog od najboljih načina suprostavljanja i sprečavanja rasizma, diskriminacije i mržnje; Rt Hon. Baroness Warsi, bivši viši državni ministar u Ured za vanjske poslove i Komonvelt je govorila o islamofobiji i mržnji kao obliku kriminala koji je u Velikoj Britaniji u zadnjih nekoliko godina u stalnom porastu; The Rt. Hon. Gospodin Wallace iz Tankerness QC; Prijedorčanka Amra Mujkanović koja potječe iz porodice u kojoj su tri generacije preživjele logore smrti od Aušvica do Omarske.

Na kraju je mlada Amina Mekić, bivša učenica BH dopunske škole u Birminghamu pročitala Molitvu za sve žrtve genocida.

Dr. Vakar Azmi OBE (Waqar), predsjednik Fondacije “Remembering Srebrenica”, izjavio je: “S porastom zločina iz mržnje, kao i onih koji šire mržnju, nadamo se da će tema “Sjećanja na Srebrenicu” 2019. nadahnuti ljude na obilježavanje Srebrenice da bi pomogli ujedinjenju zajednica protiv mržnje i pomogli u promjeni stavova i ponašanja kada je riječ o važnosti izgradnje mostova.”

Predstavnici BH zajednice u UK iskoristili su priliku da se još jednom zahvale Lordu Bournu na otvaranju Bosanske kuće u Birminghamu (Novembar 2018).


Lord Bourne iz Aberystwytha, ministar za vjeru u vladi Tereze Mej sa predstavnicima BH zajednice u Velikoj BritanijiOstali prilozi:
Ostali prilozi istog autora: