Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Brisel
DANAS URUČENI ODGOVORI NA DODATNA PITANJA IZ UPITNIKA EVROPSKE KOMISIJE
Autor: AA
Objavljeno: 04. March 2019. 17:03:10


Vjerujem da ćemo u BiH uspjeti da radeći zajedno s Evropskom komisijom (EK) dosegnuti status kandidata, i moja partija (SNSD) i entitet RS su opredijeljeni za članstvo u Evropskoj uniji, poručio je danas u Briselu predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, javlja Anadolu Agency (AA).

Dodik boravi u radnoj posjeti institucijama Evropske unije (EU) gdje je uručio odgovore na dodatna pitanja iz Upitnika Evropske komisije, evropskom komesaru za proširenje i susjedsku politiku Johannesu Hahnu.

Dodik je na konferenciji za novinare zahvalio Mogherini i Hahnu za današnju važnu priliku da preda odgovore na Upitnik koji, kako je kazao, "nas približavaju onome o čemu u BiH postoji kompletan konsenzus svih relevatnih faktora".

"Dakle, bez obzira na entitete ili narode, svi politički faktori su opredijeljeni za podršku EU integracijama i približavanje EU. Specifičan sistem odlučivanja u BiH usporava određene aktivnosti, ali svakako Mehanizam koordinacije dao je najbolji modalitet za usaglašavanje na različitim nivoima vlasti. I na nivou kantona, oba entiteta, zajedničkih institucija, usaglasiti odgovore bilo je moguće isključivo kroz Mehanizam koordinacije. Izražavam zadovoljstvo tom činjenicom da smo to uspjeli", rekao je Dodik, te dodao:

"Naravno da ima i pitanja na koje nije dat odgovor, ali i to je odgovor. U svakom slučaju, radit ćemo na određenim pojašnjenima i vjerujemo da će sadašnji sastav Komisije u svom madantu uraditi Mišljenje koje će nas kandidovati kod zemalja članica za podršku za status kandidata Europske unije."

Tokom sastanka bilo je govora i o formiranju vlasti, a Dodik je kazao kako očekuje da će se to desiti u toku mjeseca marta.

"Očekivanja su veoma jasna i ovdje u Briselu", rekao je Dodik.

Istakao je kako je BiH neophravno zastala na pitanju pridruživanja sporazumu o romingu u regionu.

"BiH je jedina koja nije dala saglasnost za sporazum koji se treba potpisati 5. aprila u Beogradu. Hoću da kažem da su članovi Predsjedinštva BiH spremni da već sutra daju nalog i obezbijede prihvatanje tog sporazuma i BiH će sigurno biti zemlja koja će 5. aprila potpisati taj sporazum, koji građanim daje mogućnosti jeftinijeg rominga, u regionu i sa zmljama EU", kazao je Dodik.

U vezi s visokim obrazovanjem, odnosno najavi da pojedinim bh. univerzitetima prijeti izbacivanje iz Erasmus programa, Dodik je poručio:

"Mi ne smijemo dozvoliti da niti jedan naš univerzitet izgubi šansu da aplicira na veoma kvalitetne izvore podrške po različitim nivoima koji dolaze iz EU. Zato ćemo veoma brzo morati staviti to pitanje na dnevni red i otkloniti ga".

"Vjerujem da ćemo u BiH uspjeti da radeći zajedno s EK dosegnemo do statusa kandidata i to daje jednu novu dinamiku za BiH. Daje joj novu šansu da kroz saradnju s EK dodatno unaprijedi sistem i efikasnost sistema. Naravno, to znači da pred nama stoji da veoma brzo, odnosno već od sutra radimo na svim reformama koje su neopravdano imale zastoj. Ali, svakako reforma javne uprave je nešto što moramo staviti na dnevni red. Sigurno reforma javne uprave nije u činjenici da je odlazeća struktura Savjeta ministara zaposlila novih 450 radnika. Moramo dobiti jeftinu, efikasnu i evropsku strukutu javne uprave u BiH jer samo na taj način možemo pratiti i doći do rješenja koja nas približavaju EU", poručio je Dodik.

Dodik je kazao kako je svoje sagovornike tokom sastanka informisao o tome kako bošnjačka strana u BiH smatra da prije nego što se dođe do izbora Vijeća ministara BiH, kako je rekao, treba riješiti, odnosno dati saglasnost za aktiviranje MAP-a.

"Za to nema saglasnosti u BiH", rekao je Dodik, te kazao kako formiranje organa vlasti u BiH, na nivou BiH, nije ničim uslovljeno, niti se treba bilo čim uslovljavati.

Dodiku je postavljeno i pitanje gdje su njegovi pravi prijatelji, u Briselu ili u Moskvi, na što je odgovorio:

"Moji pravi prijatelji su i u Moskvi i ovdje u Briselu. Mislim da predstavljam narod i zemlju koja mora imati dobre odnose sa svima i u regionu i na globalnom planu. Apsolutno smatram da je to u obostranom interesu, da se ostvaruju komunikacije i kontakti. Interes za EU je iskazan kroz opredjeljenje za pristupanje EU, u čemu učestvuju i moja partija i entitet RS. Sa Rusijom imamo prijateljske odnose i nastavljamo dijalog jednako neometano, bez obzira na različite špekualcije na tom planu".

Dodik je dodao kako su enitet RS i on lično opredjeljenja za jačanje dejtonskih kapaciteta, ali, kako je rekao, Dejtonski sporazum značajno je urušen intervencijama visokih predstavnika.

Na pitanje novinara o mogućnostima i navodima o mogućem otcjepljenju RS-a, Dodik je odgovorio:

"U ovom trenutku u RS-u niko ne radi na pitanjima secesije ili bilo čega drugog, ali u RS-u o tome ne treba da se šuti. Postoje očekivanja javnosti na tom pitanju, a naravno i nas političara koji reagujemo naprosto jer smo dio te javnosti. Ja vidim BiH u tome da se vrati izvornim dejtonskim principima i da postane članica EU. To je nešto što možemo prihvatiti i na čemu možemo raditi".

Vijeće ministara BiH jednoglasno je na vanrednoj telefonskoj sjednici, u nedjelju 24. februara usvojilo odgovore na dodatna pitanja iz Upitnika Evropske komisije za pripremu Mišljenja o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji.Ostali prilozi:
» SREBRENICA JE NAŠA NEPROLAZNA RANA….
B.net | 19. July 2019 12:28
» DANAS PRESUDA HOLANDIJI ZA SREBRENICU
BIRN | 19. July 2019 09:13
Ostali prilozi istog autora: