Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Kontinuirano opredjeljenje države iz koje dolazi fundamendalna podrška suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH
AMBASADOR SAD ERIC NELSON: NEMA NIKAKVE PARALELE IZMEĐU KOSOVA I BOSNE I HERCEGOVINE
Autor: Vijesti.ba
Objavljeno: 07. March 2019. 16:03:55


Američki ambasador u BiH Eric George Nelson izjavio je danas da je kontinuirano opredjeljenje države iz koje dolazi fundamendalna podrška suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine.

- Imate naša kontinuirana nastojanja i rad na sigurnosti i prosperitetu ove zemlje. Nadam se da ću imati nove razgovore s liderima u BiH i da će to partnerstvo napredovati - rekao je ambasador Nelson na konferenciji za novinare u Sarajevu.

Na novinarsko pitanje - ukoliko dođe do razmjene teritorija između Kosova i Srbije, da li će se to reflektovati i na Bosnu i Hercegovinu, Nelson naglašava kako je stav SAD-a jasan - nema nikakve paralele između pregovora koji vode Srbija i Kosovo - i Bosne i Hercegovine.

- Neke sličnosti postoje, a to je politička hrabrost i vizija da se prave važni kompromisi kako bi se poboljšala sigurnost cijelog regiona. To tražimo i ovdje u BiH, ali to uvijek mora uvažavati teritorijalni integritet i suverenitet ove zemlje, - odgovorio je Nelson.

Novinare je zanimalo i koje će konkretne korake poduzeti SAD kako bi se suprotstavile sve jačem utjecaju Kine i Rusije u regionu Zapadnog Balkana, na šta je posebno upozoreno tokom nedavne Minhenske sigurnosne konferencije.

Ambasador SAD-a u BiH ukazao je na postojanje negativnog utjecaja Rusije u cijelom regionu i njene pokušaje destabilizacije, koji su vidljivi i u Crnoj Gori.

- Smatramo to vrlo ozbiljnim i ozbiljno radimo na tome da pošaljemo pravu poruku i suprotstavimo se tome, i da kažemo da su SAD istinski prijatelj BiH. Ja planiram puno putovati po BiH i o tome razgovarati sa građanima, - dodao je Nelson.

Prema njegovim riječima, Rusija je u Vijeću za implementaciju mira (PIC) važan američki partner, te se stoga dvije strane moraju dogovarati i usaglašavati u vezi s napretkom BiH.

- A taj put naprijed, koji podržavaju svi građani ove zemlje, jeste integracija u euroatlantske institucije. Mi se nadamo da ćemo tome moći zajedno dati podršku, - rekao je ambasador Nelson.

Jedno od pitanja bilo je i da li će SAD na bilo koji način pomoći Bosni i Hercegovini kada se radi o povratku boraca sa stranih ratišta.

- Važan je fokus na radu s lokalnim vlastima kako bismo spriječili da borci odlaze na strana ratišta, da budemo u stanju razmjenjivati informacije u vezi s njihovim kretanjem i da pomognemo vlastima da se pripreme za njihov povratak - poručio je Nelson.

Kada je u pitanju put BiH ka NATO-u, naglašava kako vjeruje da u našoj zemlji postoji jasan konsenzus u vezi s partnerstvom s NATO-om, te da se to treba i nastaviti.

- Znam da postoje vrlo važni razgovori koji se vode u vezi s formiranjem vlasti. Puno je pitanja koja su važna - konstatovao je Nelson.

Mišljenja je da u BiH ima prostora za dogovor.

- Vrlo je jasno da je interes SAD-a i NATO-a da se zaštiti mir ovdje u BiH. To je jako važno i to mi je predsjedavajući Dodik rekao kada je prihvatio moje akreditive. Zahvalio je SAD-u za pomoć u okončanju rata i uspostavi mira. To je važno postignuće i nešto što treba zajedno da održavamo i radujem se produktivnim razgovorima kako ići dalje i napredovati - dodao je ambasador Nelson.Ostali prilozi:
» SVJETSKI ŠAMAR NEGATORIMA GENOCIDA U SREBRENICI
Vijesti.ba | 13. July 2019 11:17
Ostali prilozi istog autora: