Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Kolumne

NAŠA OPOZICIJA IZ HLADOVINE!
Autor: Mr. Milan Jovičić
Objavljeno: 01. April 2019. 16:04:02

Piše: Mr Milan Jovičić, mostarski Sarajlija: Da li je, ova ista stranka SDA, u proteklom periodu u vlasti, činila i mnoge greške, svakako da jeste, kako su to, uostalom, činile i mnoge druge stranke, koje su bile u vlasti, od crvenih SDP-ovaca, crvenkastih „defovaca“, od plavaca SBB-ovaca i drugih, te kakav im je alibi ili bilo kakvo pravdanje, ignorisanje i imperativno odbijanje, prihvatanja, ponuđene ruke saradnje, sa strankom SDA!?


Evo, ovih dana, još uvijek se vodi polemika kod nekih stranaka opozicije ili tzv. BH – bloka, da li ići u vlast sa SDA ili NE!

Kada se, istnski veoma trezveno i razmisli, nameće se i pitanje, zašto ostati u opoziciji i kakva je mogućnost uticati u parlamentarnoj vlsti, na konkretna riješenja, koja donose boljitak i državi i građanima, ove nam jedine domovine Bosne i Hercegovine.

Zašto se, posebno u ovoj situaciji, koaliranja dobro znanih i anti bosanskohercegovačkih nacionalističkih snaga, HDZ-a i SNSD-a, ne priključiti domoljubnoj i patriotskoj stranci SDA i pripomoći joj u zajedničkim nastojanjima, da se nešto spasi za ovu državu, što se još uvijek, može i treba spasiti.

Demagoške su floskule i opravdanja, nekih tzv. probosanskih lijevih snaga, da se neće dogovarati, niti učestvovati u vlasti sa nacionalnom strankom SDA.
Nisu li svi oni, pali sa Marsa, pa dobro ne razlučuju nacionalističke stranke, HDZ i SNSD, od nacionalne stranke, kakva je SDA.

Da li je, ova ista stranka SDA, u proteklom periodu u vlasti, činila i mnoge greške, svakako da jeste, kako su to, uostalom, činile i mnoge druge stranke, koje su bile u vlasti, od crvenih SDP-ovaca, crvenkastih „defovaca“, od plavaca SBB-ovaca i drugih, te kakav im je alibi ili bilo kakvo pravdanje, ignorisanje i imperativno odbijanje, prihvatanja, ponuđene ruke saradnje, sa strankom SDA!?

Ukoliko je, zaista, konačno DF, kao stranka odlučila da ide u vlast sa SDA, treba to pozdraviti i prihvatiti, kao pozitivno riješenje, bez osvrtanja, na bilo kakva reagovanja ostalih stranaka.

Dobro to konstatuje i Zlatko Miletić, generalni sekretar DF-a:
„Ako ostanemo u opoziciji, onda ne trebamo ni postojati. Nažalost, vidjeli ste, iako tome nismo puno pažnje posvećivali, da je dan ranije Predrag Kojović iz Naše stranke izašao s činjenicom da oni to neće uraditi. Pokušali smo ih ubijediti na tom sastanku i dati argumente zašto to treba uraditi. SDP, bar ljudi koji su bili prisutni, uglavnom su davali suprotne odgovore. Ovi s područja Tuzlanskog kantona bili su za, ostatak rukovodstva SDP-a bio je protiv, tako da jednostavno nismo mogli doći do zajedničkog zaključka ili rješenja", - završen citat Zlatka Miletića.


MILETIĆ: Ako ostanemo u opoziciji, onda ne trebamo ni postojati


Imajući u vidu, da tzv. „mladi lavovi“ iz SDP-a (kako ih neki nazivaju ) tako žučno i isključivo, kontriraju mogućoj saradnji sa SDA i ualskom u vlast, znajući da su isti, već godinama skloni parlamentarnim foteljama i blagodetima, koje im se sviđaju, iz opozicije i debele hladovine.

Isto tako, trebaju znati, da su obezbjedili dobru logistiku, od prethodnog SKJ, te im i nije potrebna i nikakva družba, u smislu proklamovane njihove kvazi demokratije i multietrničkih principa, koje je istinski posjedovao bivši Savez komunista, u svojim programskim opredjeljenjima.

Trebaju dobro znati, da je i njihov predsjednhik i bivši premijer vlade Federacije, Nermin Nikšić, sa svojom svitom, „boraca za čovjeka i državu“ prepustio i Aluminij, ustaško- nacionalističkim čimbenicima i HDZ-u, a protjerao i sve radnike srpske nacionalnosti iz iste firme.

Kakva li je to njihova borba za državu, nešto drugačija od SDA-ovaca ili za „mutnoetničke“ principe, na ovome primjeru Aluminija, izvrsno se može sagledati.

SDP-ova politika i njihovi stavovi, po principu „kakiću ili piškiću“ ne mogu se uzeti, kao stavovi, jedne ozbiljne i zrele „ljevičarske“ ili građanske stranke, što se posebno sagledava u djelovanju tuzlanskog ogranka, ove stranke, iako je neka pobjednička stranka, sa slijepim rukovodsatvom, koje je ne zna niti umije voditi ispravnim putem. Očekivati je, da će im i njihovi birači u narednom izbornom ciklusu, ovu njihovu oholost i nesposobnost, znati uzvratiti istom mjerom.

Naša stranka, je svakako, veoma mlađana stranka i predstoji im još višegodišnja borba i nastojanja, za neka realnija saznanja i spoznaju, naše društveno-političke stvarnosti, tako da im se, možda u ovim trenutcima i ne može mnogo toga zamjerati, na njihovim kategoričkim stavovima.

Stranka SBB i njeno rukovodstvo, svakako je „lukava“ stranka, koja igra neku sopstvenu igru, pod plaštom kvazipatriotizma, posebno bošnjačkog, sa kukavičijim jajima, koje stalno podmeće, ostalim strankama, pozicije ili opozicije.

Sve u svemu, može se zaključiti, da je potez stranke DF-a, u ovim trenutcima i značaju, sasvim opravdan, pod uslovom, da se ne opuste u svojim zacrtanim programskim ciljevima, koje bi usaglasila sa SDA, te obezbjedila i svoje pozicije u narednoj vlasti, posebno na nivou Federacije.

Nikako se, ne bi smio desiti povratak na slučaj sa Reufom Bajrovićem, gdje su ga istinski izigrali i neopravdano izdali, u stranci i vladi Federacije, sa Fadilom Novalićem. Ovo se posebno iskazalo u svim narednim potezima vlade Federacije i predaje Aluminija na upravljanje i HDZ –u i kriminalcima ove firme.

Da li će DF, izvući i neke pouke iz ovoga slučaja i prethodnoga učešća u vlasti, ostaje da se sagleda, ali u svakom slučaju, smatram opravdanim, njihov potez u odlukama za učešće u vlasti, nikako ostati u opoziciji!?Ostali prilozi:
» MORALNI SUNOVRAT NOBELOVOG KOMITETA
Emir Ramić | 15. October 2019 17:34
» “MOSTARSKA DEPONIJA SMRTI”
Prof. dr. Ahmed Džubur | 11. October 2019 21:35
» PETER HANDKE NOBELOVAC
Šemso Agović | 11. October 2019 15:17
» “NOBELOVA”, AL’ SRAMOTNA NAGRADA ZA BESTIDNOG HANDKEA – NEGATORA GENOCIDA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 11. October 2019 14:39
» KOSOVO: IZBORI ZA PROMIJENU SISTEMA VRIJEDNOSTI
Albinot Maloku | 10. October 2019 17:30
» DRAGA MOJA BOSNO I HERCEGOVINO, EVO JA TI HALALIM
Said Šteta | 03. October 2019 14:02
» ARAPI SA „ALUMINIJAŠIMA“ U KRIMINALNOM KOLU
Mr. Milan Jovičić | 03. October 2019 14:01
» MOSTARIZACIJA FEDERACIJE I BLOKADA DRŽAVE
Džebrail Bajramović | 27. September 2019 20:45
» DVADESET GODINA VOJNOG MUFTIJSTVA: ČAST I PONOS JEDNOG IDENTITETA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 26. September 2019 13:16
» OSTAVKA JE HRABAR POTEZ ZA ONE KOJI VOLE BOSNU I HERCEGOVINU
Eset Muračević | 25. September 2019 15:19
» PARLAMETARCI, POLITIČARI I POLITIKANTI
Avdo Metjahić | 24. September 2019 01:55
» DODIK SA SVOJIM PAPCIMA U BEOGRADU
Mr. Milan Jovičić | 22. September 2019 20:50
» KO SU GARANTI A KO SVJEDOCI DEJTONSKOG MIROVNOG SPORAZUMA???
Zijad Bećirević | 22. September 2019 20:38
» KAKO JE NIJE STID?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 20. September 2019 12:57
Ostali prilozi istog autora:
» DODIK SA SVOJIM PAPCIMA U BEOGRADU
22. September 2019 20:50
» ISTINA JE JEDNA
04. August 2019 07:08
» ŠTA I KAKO SA ALUMINIJEM?
15. July 2019 13:33