Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Peti korpus je bio suprotstavljen snagama četiri korpusa VRS-a i specijalnim jedinicama policije Savezne Republike Jugoslavije, rekao je advokat Crnalić
ODBRANA GENERALA DUDAKOVIĆA: CILJ PETOG KRPUSA ARMIJE RBIH JE BIO POBIJEDITI SRPSKU VOJSKU
Autor: BIRN
Objavljeno: 22. April 2019. 15:04:41


Odbrana Atifa Dudakovića najavila je da će dokazivati kako je veliki broj Srba u četiri krajiške opštine stradao zbog borbi snaga Vojske Republike Srpske (VRS) i Armije BiH (ABiH).

Dudakovićev branilac Asim Crnalić u uvodnoj riječi je kazao da će dokazivati kako nije tačna tvrdnja Tužilaštva BiH da je cilj akcije “Sana 95”, pokrenute u septembru 1995. godine, bio da očisti srpsko stanovništvo iz opština Bosanski Petrovac, Ključ, Bosanska Krupa i Sanski Most, odnosno da “ubije svakog Srbina”.

“To je pretenciozna tvrdnja. Odbrana će se baviti dokazivanjem suprotnog… Istina je da je ABiH oslobađala teritorij naznačenih općina. Nije cilj bio ubijati Srbe već pobijediti srpsku vojsku”, istakao je Crnalić.

On je dodao da je ovaj cilj bitan elemenat zločina protiv čovječnosti za koji su optuženi Dudaković, kao komandant Petog korpusa Armije BiH, i još 15 nekadašnjih pripadnika ovog korpusa. Kako je kazao, Tužilaštvo osim navoda da je cilj akcije “Sana 95” bilo ubijanje, nema dokaze koji to potkrepljuju.

“Dokazivaćemo da je Peti korpus bio suprotstavljen snagama četiri korpusa VRS-a i specijalnim jedinicama policije Savezne Republike Jugoslavije”, rekao je Crnalić.

On je naveo da će Odbrana dokazivati da su odmah nakon akcije kao i za vrijeme njenog trajanja civilne vlasti preuzele kontrolu, uključujući i policiju i da nije bila odgovornost ABiH za ono što se poslije događalo.

Branilac je kao netačan odbacio i navod iz optužnice da je Peti korpus bio u sukobu sa VRS-om, navodeći da je to bila Armija BiH. Prema njegovim riječima, Tužilaštvo je pogriješilo i u vezi sa kretanjem Dudakovića, kao i sa konstrukcijom o udruženom zločinačkom poduhvatu.

Odbrana Dudakovića smatra da kao dokaz treba izvesti popis stanovništva po nacionalnoj strukturi. Crnalić je naveo da su Srbi većina u Bosanskom Petrovcu i da mu nije jasno kako, ako ih je pobio Peti korpus.

On očekuje da Sud BiH neće biti stroži od Haškog tribunala, koji je oslobodio hrvatske generale optužene za zločin protiv čovječnosti u akciji “Oluja”, u kojoj je, kako je naveo, stradalo neizmjerno više Srba nego u “Sani 95” i uništeno više imovine, te protjerano stotine hiljada Srba.

“Takvih posljedica nema u akciji ‘Sana 95’”, istakao je Crnalić.

S Dudakovićem su za zločin protiv čovječnosti optuženi Ekrem Dedić, Sanel Šabić, Ibrahim Šiljedić, Safet Salihagić, Adis Zjakić, Hasan Ružnić, Redžep Zlojić, Samir Solaković, Fatmir Muratović, Muharem Alešević, Husein Balagić, Edin Domazet, Ejub Koženjić, Ibrahim Nadarević i Said Mujić.

Prema navodima optužnice, oni su učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu s ciljem da se ukloni srpsko stanovništvo iz Bosanskog Petrovca, Ključa, Bosanske Krupe i Sanskog Mosta. Optužnica obuhvata ubistva više od 300 osoba.

Solakovićev branilac Hasan Veladžić kazao je da je cilj akcije “Sana 95” bio da se vrati 120.000 stanovnika nesrpske nacionalnosti, a da Srbi nisu pobjegli od Petog korpusa već iz političkih razloga.

On je dodao da se nakon akcije vratilo i srpsko i nesrpsko stanovništvo i da cilj koji je naveden u optužnici nije zasnovan na dokazima.

Odbrane ostalih optuženih nisu iznosile uvodne riječi. Pojedini branioci su kratko naveli da će dokazivati netačnost navoda optužnice i da njihovi branjenici nisu odgovorni.

Prvi svjedok Tužilaštva BiH najavljen je za 13. maj.Ostali prilozi:
» VOGOŠĆA: GENOCID U SREBRENICI SE NE SMIJE ZABORAVITI
Eset Muračević | 11. July 2020 17:55
Ostali prilozi istog autora: