Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

ZVIZDIĆ UOČI SAMITA: NEMA NOVIH GRANICA NA BALKANU
Autor: Vijesti.ba
Objavljeno: 29. April 2019. 17:04:01


Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić održao je danas u Berlinu bilateralni sastanak sa šeficom diplomatije EU Federicom Mogherini, uoči zapadnobalkanskog samita kojem će domaćini biti njemačka kancelarka Angela Merkel i predsjednik Francuske Emmanuel Macron.

- Razgovarali smo o ključnim temama vezanim za BiH, pa i za Zapadni Balkan, i one su uglavnom bile vezane za evropske integracije i za "Berlinski proces" kao zaista dva vrlo bitna procesa koja nemaju alternativu, barem kada je u pitanju BIH, jer vjerodostojna perspektiva proširenja EU na Zapadni Balkan još uvijek jeste zajednički instrument koji omogućava reforme i saradnju u samom regionu - kazao je Zvizdić novinarima.

S druge strane, kako je rekao, primjetno je da se pogoršava politička, ali i općenito stabilnost čitavoga Balkana.

- Počinju se ponovo crtati neke nove granice, govori se o razmjeni teritorija na bazi etničkoga principa, a mi znamo iz naše prošlosti do čega su dovele takve ideje - naglasio je Zvizdić.

Navodi kako te ideje nisu nove, te da su o njima nekada govorili Vojislav Šešelj i Slobodan Milošević.

- Pokušaj provedbe tih ideja u djelo je rezultiralo sa stotinama hiljada ubijenih ljudi, sa ogromnim zločinima, genocidom i iseljavanjem više miliona ljudi sa naših prostora. Zbog toga smo mi protiv crtanja granica na Balkanu - izričit je Zvizdić.

Potcrtava da sve države na Balkanu imaju međunarodno priznate granice, te da je nepovredivost tih granica bazno načelo Evropske unije.

- I mislim da to treba ostati vladajući model i princip svih daljih aktivnosti kada govorimo o toj temi na području Zapadnoga Balkana - rekao je Zvizdić.

Tokom razgovora sa Mogherini, napominje kako je vrlo realno prenio situaciju u BiH, da razlog neformiranja vlasti, konkretno Vijeća ministara, ne leži niti u broju ministarstava, ni u tome ko će biti ministar ili premijer.- Činjenica je ustvari u nepoštivanju vladavine zakona, a to je neprihvatanje ANP-a i aktivacija MAP-a, za koji postoji zakonski konsenzus u BiH. Prema tome, vladavina prava je bazno načelo na kojem počiva EU. Mi želimo da idemo putem evropskih integracija i to znači da moramo prihvatati vladavinu prava i početi se ponašati u skladu sa tim načelom - dodaje Zvizdić.

Na novinarsko pitanje je li bilo upozorenja od evropskih zvaničnika zbog neformiranja vlasti u BiH, Zvizdić kaže da će o tome vjerovatno biti danas razgovarano.

- Mislim da iz BiH od strane onih koji su zaduženi da im formiraju predstavnike evropskih institucija, a to su evropske institucije u BiH, dolaze pogrešne informacije o razlozima neformiranja vlasti. Želim biti vrlo precizan, Vijeće ministara se nije formiralo ne zbog toga što treba podijeliti ministarstva, ne zbog činjenice ko će biti novi premijer, nego upravo zbog činjenice da neko ne želi poštivati vladavinu zakona u BiH, ne želi usvojiti ANP, aktivirati MAP, pravdajući to tzv. vojnom neutralnošću, a u isto vrijeme se formira i naoružava više od hiljadu pripadnika rezervnog sastava policije RS. Dakle, riječ je o jednoj paradoksalnoj situaciji i vrijeme je da takva istina bude stavljena na sto, da je znaju svi u BiH, u regionu i u evropskim institucijama - dodao je Zvizdić.Ostali prilozi:
» VAŽNA RAZMJENA ISKUSTAVA
AA | 17. September 2019 13:18
Ostali prilozi istog autora:
» PRIHVATIĆU KANDIDATURU ZA REISA
09. September 2019 15:06