Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Sarajevo - Zenica - Bihać: Apel bošnjačke uleme vlastima Saudijske Arabije
PUSTITE NA SLOBODU ISLAMSKE UČENJAKEǃ
Autor: B.net
Objavljeno: 26. May 2019. 14:05:24
Allah ne voli da se o zlu javno govori, to može samo onaj kome je učinjena nepravda (zulum). A Allah sve čuje i sve zna. (Kur'an, sura El-Ma'ide, 148. ajet)Pod pritiskom vlastite imanske savjesti, kao članovi Ummeta i islamski aktivisti u Bosni i Hercegovini, žalosni zbog onoga što u posljednje vrijeme radi vladajuća dinastija u Saudijskoj Arabiji, a naročito zbog ubijanja nedužnih ljudi, hapšenja velikog broja istaknutih islamskih učenjaka i najava da će odmah iza blagoslovljenog mjeseca ramazana ova vlada osuditi na smrt cijenjene alime dr. Selmana el-Avdu, dr. Aveda el-Karnija i dr. Alija el-Umerija, žalosni zbog teških mjera restrikcije koje ta vlada sprovodi nad svakim u Zemlji Dvaju Harema ko drukčije misli, a slijedom apelacije Unije svjetskih islamskih učenjaka, mi, dolje potpisani, sigurni da – ovim povodom – izražavamo misli i osjećanja sljedbenika islama u Bosni i Hercegovini kao i na cijelom Balkanskom poluotoku i svih vjernika Bošnjaka u svijetu, dižemo svoj glas protiv takvog ponašanja Vlade Saudijske Arabije kao i nekih drugih vlada u arapskom svijetu: Egipta i Ujedinjenih Arapskih Emirata, prije svih, i tražimo da se odmah ne samo puste na slobodu svi „zatvorenici savjesti“ u ovim zemljama nego i da se islamskim učenjacima, novinarima i piscima omogući nesmetan rad na polju dobra za našu vjeru, narode ovih zemalja, našeg Ummeta i cijelog čovječanstva.

Hapšenjem, mučenjima po zatvorima, ubijanjem onih koji drukčije misle i montiranjem sudskih procesa za misao i riječ kada su ta misao i riječ dobronamjerne i kada se njima ne poziva na nasilje – a takva su naša draga braća i cijenjeni učitelji: dr. Selman el-Avde, dr. Aved el-Karni, dr. Ali el-Umeri i drugi – vlade Kraljevine Saudijske Arabije, Egipta i Ujedinjenih Arapskih Emirata danas na najbrutalniji način vrijeđaju i kompromitiraju našu vjeru, islam, prema čijem učenju je kritička riječ i izražena misao pred nepravednom vlašću jedan od vrhunaca ibadeta i obaveza svakog islamskog učenjaka.

A oni koji su nepravedni, koji čine zulum, saznat će, zasigurno, u kakvu će se muku uvalitiǃ (Kur'an, sura Eš-Šu'ara, 227. ajet)

Sarajevo - Zenica - Bihać, 20. ramazan 1440. / 25. maj 2019.

Potpisnici Apela:
prof. dr. Džemaludin Latić
prof. dr. Safvet Halilović
prof. dr. Šefik Kurdić
prof. dr. Zuhdija Adilović
prof. dr. Sulejman Topoljak
prof. dr. Mensur Valjevac
prof. dr. Izet Terzić
prof. dr. Almir FatićOstali prilozi:
» VAŽNA RAZMJENA ISKUSTAVA
AA | 17. September 2019 13:18
Ostali prilozi istog autora:
» MINISTAR MIRVAD KURIĆ POSJETIO VKBI
13. September 2019 14:00