Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Sahovici 1924. godine
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Islamske teme

Iz naših džemata
MUBAREK RAMAZAN U BOŠNJAČKOM DŽEMATU "BKZ SANDŽAK" U OFFENBACHU
Objavljeno: 31. May 2019. 20:05:58


Hvala Allahu Uzvišenom na svim blagodatima kojima nas je počastio, a neka su najljepši salavati i selami na Allahova miljenika i Poslanika, Muhammeda, a.s., na njegovu časnu porodicu, plemenite ashabe i na sve one koji prihvatiše da slijede Njegov put do Sudnjega Dana. Allahumme amin.

Kao i svi vjernici diljem islamskog svijeta, tako i mi u Offenbachu smo sa nestrpljenjem i radošću čekali da nam dođe mubarek mjesec Ramazan. Međutim, on je nekako brzo i tiho došao, ali nažalost, još brže i otišao. Naše duše žale za ovim mubarek mjesecom, u kome su uživale čineći ibadet Allahu Uzvišenome, posteći od imsaka do iftara, obavljajući sve namaze i teraviju, učeći Kur'an Časni i međusobno se družeći u džamiji i na zajedničkim iftarima i ramazanskim sijelima. Molimo Allaha Uzvišenoga da nam ukabuli i da nam omogući da dočekamo još puno ramazana. Amin! A nakon toga, plemenite duše koje ovo čitate, želim ovom prilikom da vam prenesem dio ramazanske atmosfere, iz našega džemata. Naime, kao i prethodnih godina, mubarek Ramazan je unio radost u vjernička srca i pozitivnu energiju koja je zračila svuda oko nas. Naš vrijedni imam prof. hfz. Nedzat-ef. Ljajić se trudi tokom čitave godine da vjerski život našega džemata bude na visokom nivou. I u tome uspijeva odlično, prije svega, kroz vjersku pouku naših najmladjih vikendom i održavajući časove u našoj školi Kur'ana Časnog, te kroz edukaciju naših starijih džematlija držeći vazu nasihate i dersove. Posebno je prelijep njegov tefsir Kur'ana Časnog, petkom prije džume, a svakako je na daleko čuven poznat po svojim kvalitetnim hutbama, i ovom prilikom mu se ispred džemata srdačno zahvaljujemo i učimo dovu da ga Allah Uzvišeni nagradi. Amin.Svakog ramazana od osnivanja našega džemata, ustalila se praksa da se obratimo Mešihatu IZ-e u Srbiji, da nam pošalje i angažuje još jednog dodatnog imama, pored hfz. Nedzata-ef., da bi mu pomogao tokom mubarek Ramazana, i da bi zajednički dali doprinos na Allahovom, dž.š., putu, družeći se s nama džematlijama i obavljajući vjerske obaveze i dužnosti. Ovog mubarek Ramazana, naš musafir i gost je dr. hfz. Haris-ef. Hadžić, profesor na FIS-u, u Novom Pazaru, i ovom prilikom se posebno zahvaljujemo predsjedniku Mešihata IZ-e u Srbiji, muftiji dr. Mevlud-ef. Dudiću, što je udovoljio našoj molbi i poslao nam imama koga smo tražili ispred džematskog odbora, a na čelu sa našim predsjednikom h. Smajom Iljazovićem.

Naše džematlije čine Bošnjaci iz Sandžaka i BiH, ali ima i braće Albanaca, Arapa, Turaka itd. Naš džemat je dio Mešihata IZBNj, a imamo tijesnu saradnju sa Mešihatom IZ-e u Srbiji, na čelu s muftijom dr. Mevlud-ef. Dudićem, čiji je duhovni centar Rijaset IZ-e u Sarajevu, na čelu sa Reisu-l-ulemom dr. Husejn-ef. Kavazovićem. Imamo dobru saradnju i s ostalim bošnjačkim džematima širom dijaspore i koordinaciju na zavidnom nivou, sa institucijama koje promovišu identične vrijednosti kao i mi. Valja spomenuti i čovjeka koji je puno doprinio da to bude tako, a to je naš prethodni predsjednik džematskog odbora, h. Muzafer Hadžić, i ovom prilikom mu se zahvaljujemo.Pored navedenog, želim vam prenijeti još malo ramazanske atmosfere iz našega džemata. Hvala Allahu Uzvišenome, u našem džematu se klanja pet vakata namaza, teravije, uči se mukabela prije sabaha i prije ikindije namaza. Organizovali smo zajedničke iftare radnim danima, u kućama naših džematlija, a u džamijskim prostorijama, petkom i vikendom, noćni namaz, sergije nakon džuma namaza, razne humanitarne akcije, druženja i sijela uz kahvu nakon teravije itd. Ono što je malo novina, a inače nije postojalo ranije u našem džematu, jeste da je dr. hafiz Haris-ef. predložio, a džemat s oduševljenjem prihvatio, te je tokom čitavoga Ramazana poslije iftara, a prije teravije namaza držao predavanja iz tefsira, tumačeći redom sure i džuzeve, a pored toga, svake večeri je na teraviji i noćnom namazu, učio određene ajete i po par stranica iz novog džuza Kur'ana Časnog, tako da smo do 27.noći, makar simbolično prešli čitavu hatmu Kur'ana Časnog. Naravno, da nije termin za obavljanje jacije namaza i teravija kasno i da su džematlije mogle izdvojiti više vremena, najveća radost svakog vjernika bi bila da klanja teraviju sa potpunom hatmom Kur'ana Časnoga, ali se nadamo da će nekada i kod nas doći to vrijeme i molimo Allaha Uzvišenog da nam omogući da dočekamo još puno Ramazana i da nam oprosti grijehe. Amin!

Na kraju, koristim i ovu priliku da se zahvalim svim vakifima koji su učestvovali za kupovinu placa za džamiju odnosno Islamski centar koji planiramo da gradimo uz Allahovu pomoć i dozvolu, u Offenbachu, i da obavijestim vakife i džematlije da su u toku pregovori o kupovini placa.

Molimo Allaha Uzvišenoga da nam ukabuli sve ibadete, namaze, post, zekat, sadaku, učenje Kur'ana Plemenitog i sve ostale ibadete i da nas sačuva džehennemske vatre, a uvede u Džennetul firdevs. Amin!

Ujedno, svim muslimanima širom svijeta, a posebno posebno Bošnjacima u BiH, Sandžaku i dijaspori - RAMAZANSKI BAJRAM ŠERIF OLSUN!

Autor: Mehmed M. RizvanovićOstali prilozi:
» HADISI ZA ISPRAVNIM ŽIVOTOM
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 07. December 2019 13:15
» USPOSTAVLJENA ISLAMSKA ZAJEDNICA BOŠNJAKA U ITALIJI
Islamskazajednica.ba | 02. December 2019 14:08
» ČUVARI EMANETA VJERE I IDENTITETA
Mensud Alićušić | 21. November 2019 19:00
» LIK I DJELO IMAMA EL-MATURIDIJA
Prof. dr. Almir Fatić | 19. November 2019 16:23
» ANALIZA MEKTEBSKE NASTAVE NA TERITORIJI SJEVERNE AMERIKE
Hfz. mr. Muriz ef. Mešić | 11. November 2019 14:18
» UČIMO ZAJEDNO DOVO PROTIV BOLESTI BRIGE I TUGE!
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 30. October 2019 12:23
» KUPOVINA ZEMLJIŠTA I IZGRADNJA DŽAMIJE
Damir ef. Babajić | 24. October 2019 20:53
» ZAVRŠENO „IV MEĐUNARODNO TAKMIČENJE U HIFZU ČASNOG KUR'ANA“
Islamskazajednica.ba | 21. October 2019 15:40
» POČELA MEKTEPSKA NASTAVE U DŽEMATU HIDAJE
Damir ef. Babajić | 24. September 2019 19:56
» SABAH - SVJETIONIK VJERE I RASADNIK ZNANJA U DALEKOJ AMERICI
Faruk Bogućanin | 09. September 2019 13:18