Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

OBILJEŽEN DAN ŠEHIDA: Kovači, Bratunac
SJEĆATI SE NAJBOLJIH BOSANSKIH SINOVA
Autor: B.net
Objavljeno: 05. June 2019. 14:06:40
SJEĆATI SE ŠEHIDA - GENERACIJE KOJE DOLAZE NEKA UZMU POUKU
Učenjem Fatihe, Jasina te polaganjem cvijeća i vijenaca, drugog dana Ramazanskog bajrama na šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu obilježen je Dan šehida.

Programu je prisustvovao reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović i najviši predstavnici državnih institucija, kao i porodice šehida. Među prisutnima je bio i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović.

Članovi delegacija su položili cvijeće i na mezar prvog predsjednika Predsjedništva RBiH Alije Izetbegovića.

"Danas djeca obilaze mezare svojih očeva, koje nisu ni upamtili. Posjetom šehitlucima prisjećamo se naših nevino ubijenih majki i očeva, braće i sestara. Šehidska mezarja opominju na istinu, ponos, hrabrost i neuništivnost bosanskog naroda i zemlje BiH", poručili su okupljeni.

O važnosti današnjeg obilježavanja govorio je i glavni imam Oružanih snaga BiH Nesib Hadžić."Moramo njegovati sjećanje, imati, jeste tužan, ali pozitivan narativ, kako bi generacije koje dolaze poslije, uzimale pouku iz onoga što se desilo u periodu 1992-1995. Ovo šehidsko mezarje na Kovačima i sva druga mezarja, treba da nas podsjećaju na činjenicu da se zlo može desiti u momentu kada to najmanje očekujete i zato trebamo sa svih šehidskih mezarja poslati poruku da ćemo se mi sjećati naših najboljih sinova, naših šehida", poručio je Hadžić.

Šećo Tarahija bio je na mezaru bratu Aliji, koji je poginuo 1992. godine na Trebeviću.

"Imam ovdje još familije. Dođem svakog Bajrama. Brat je poginuo odmah 1992. na Trebeviću. Moja želja je da se malo više pažnje da ovim šehidima", rekao je Tarahija.

Odlukom Rijaseta Islamske zajednice od 23. januara 1995. godine, u BiH je drugi dan Ramazanskog bajrama proglašen Danom šehida, kao dan sjećanja na sve one koji su dali živote braneći porodicu, čast, domovinu i vjeru.

Taj dan se obilježava obilaskom šehidskih mezarja, posjetama šehidskim porodicama, učenjem hatme za sve šehide i podsjećanjem na njihovu žrtvu, javlja Anadolija.

DŽAFEROVIĆ NA KOVAČIMA: ODAJEMO POČAST ONIMA KOJI SU NAJZASLUŽNIJI ZA SLOBODU KOJU DANAS UŽIVAMOČlan Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, poručio je danas na Šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu, povodom obilježavanja Dana šehida, da se danas sjećamo i odajemo poštovanje najboljim sinovima BiH, onima koji su najzaslužniji za slobodu koju danas uživamo u nezavisnoj i međunarodno priznatoj državi BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

"Danas se sjećamo i odajemo poštovanje najboljim sinovima BiH. Onima koji su najzaslužniji za slobodu koju mi danas uživamo u nezavisnoj i međunarodno priznatoj državi BiH. Na ovoj generaciji je da se na najbolji mogući način oduži bosanskim šehidima i poginulim borcima", izjavio je Džaferović nakon učenja Fatihe, Jasina te polaganja cvijeća i vijenaca, drugog dana Ramazanskog bajrama.

SALKIĆ U BRATUNCU PRISUSTVOVAO OBILJEŽAVANJU DANA ŠEHIDARamiz Salkić, potpredsjednik manjeg bh. entiteta, danas je, 5. juna 2019. godine, drugog dana Ramazanskog bajrama, u Memorijalnom centru Veljaci u Bratuncu prisustvovao obilježavanju Dana šehida.

Salkić je položio cvijeće i proučio Fatihu šehidima, a obilježavanju su prisustvovali i brojni Bratunčani i Podrinjci, te članovi udruženja žrtava. Tokom programa je proučen Jasin šehidima, a prisutnima se obratio Admir ef. Velić, predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Bratunac.Potpredsjednik Salkić je danas izjavio da je obaveza svih preživjelih da se sjećaju najboljih bosanskih sinova, te da nemjerljiv doprinos šehida u odbrani i očuvanju domovine Bosne i Hercegovine prenose na mlađe generacije.

-Danas se s posebnim emocijama i ponosom sjećamo naše braće, saboraca, komšija, rođaka, prijatelja i sugrađana. Oni su svoje živote ugradili u temelje naše domovine Bosne i Hercegovine i na tome im moramo biti zauvijek zahvalni. Najbolji način da im se zahvalimo jeste da ih nikada ne zaboravimo, da obilježavamo Dan šehida, da više pomažemo i pazimo porodice šehida, da budemo bolji i vredniji i da istrajemo u izgradnji moderne, prosperitetne i jedinstvene države Bosne i Hercegovine. Šehidi su nam poklonili mir i slobodu, čime su nas zadužili i čime su nam dali zadaću. Na nama svima zajedno je da uradimo tu zadaću i da se izborimo za bolju i sretniju državu u kojoj će svi građani bolje živjeti i imati jednaka prava.Izuzetno je važno da našoj djeci govorimo o najboljim sinovima ove zemlje koji su za domovinu dali ono što je najvrednije – svoj život. Važno je da buduće generacije poštuju i cijene doprinos naših šehida, a da država više pažnje poklanja programima i projektima koji će njegovati sjećanje na bosanske šehide, poručio je danas potpredsjednik Salkić u Memorijalnom centru Veljaci u Bratuncu.
Ostali prilozi:
» VAŽNA RAZMJENA ISKUSTAVA
AA | 17. September 2019 13:18
Ostali prilozi istog autora:
» MINISTAR MIRVAD KURIĆ POSJETIO VKBI
13. September 2019 14:00