Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Sahovici 1924. godine
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Kolumne

Nacionalizam nas tiho ubija, što je za nas sramotno?
ČIJA LI JE SRAMOTA NA VIDIKU?
Autor: Mr. Milan Jovičić
Objavljeno: 12. June 2019. 21:06:10

Piše: Mr Milan Jovičić, mostarski Sarajlija:


Spoznao sam dobro i zlo,
grijeh i vrlinu, pravdu i nepravdu,
sudio sam i bi mi suđeno,
prošao sam kroz rođenje i smrt,
radost i patnju, nebo i pakao;
i spoznadoh, na kraju,
da u svemu sam JA
i da sve je u meni. /citat Hazrat Inajat Kan/

Da, upravo je sve u nama. Stanimo pred ogledalo, pogledajmo se i recimo ogledalcu; da li sam nacionalista, da li mrzim drugoga i drugačijeg, koliko je ljubavi u meni, da li, istinski, moram mijenjati i neke čipove u svojoj ljudskoj memoriji, da budem drugi i drugačiji. Da u svojim osjećanjima gajim samo ljubav, mir, toleranciju i ljepotu, zajedničkog i dostojanstvenog ljudskoga suživota.

Dosta nam je fašizama, raznih vrsta i oblika!
Kažu, pobjedili smo fašizam, još daleke 1945. godine, ali nažalost, ostali su njegovi recidivi djelovanja, poput kancerogenih ćelija, koji su već poodavno metastazirali u našim moždanim vijugama. Nužnost, izmjene svih čipova u tim istim moždanim vijugama, naša je neminovnost i jedina uspješna terapija.

Danas je na djelu okruti i ubitačni nacionalizam, kao ogranak te iste profašističke ideologije, sa kojom su zaraženi, upravo, naši velikosrpski i velikohrvatski nacionalistički elementi, sljedbenici svih ustaško-četničkih saradnika fašističkoga bića, u proteklom periodu osvajanja i ratovanja.

„Nažalost, nismo još uništili fašizam, jer se isti prerušio iz opakog nacionalizma u kleronacionalizam, te ga kao takvog moramo prepoznati u svakoj pori društvenog suživota. Recidiv metastaziranog fašizma javlja se u različitim formama djelovanja, koji nam je u posljednjim agresorskim pohodima sa istoka i zapada, iskazao u BiH svoje pravo mračno lice. Sa progonima i ubitstvima, kojima su se zatirali vjekovni postulati našeg dobrog među susjedskog - komšijskog života, gdje se bratstvo podastiralo ispod nogu a naše jedinstvo raspršilo poput mjehura sapunice, nadrastajući razumni nivo tolerancije, eskaliralo je ovo zlo do najvećeg stepena kolektivne mržnje.

„Nažalost nismo uspjeli sačuvati najveću tekovinu bivše Revolucije, bratstvo i jedinstvo. Nismo uspjeli na vrijeme iz svojih redova skloniti nacionaliste i šoviniste i tako nas je zapljusnuo šovinizam i nacionalizam zbog čega se došlo do skretanja sa Titovog puta.
„Antifašizam danas ne možemo braniti njegovim imenom i Tita ne možemo identificirati s antifašizmom.“

„Tito bio najuspješniji vođa protiv fašizma u Europi“. /citat S. Goldstein/.
„Neofašistički pokreti kao što je npr. Ravnogorski četnički pokret sasvim neometano djeluju na području BiH, a manifestacije i isticanje fašističkih simbola događa se svakodnevno. Uklonjeni su nazivi ulica koje su nosile imena antifašista, a pojavile su se ulice: sa imenima Draže Mihailovića, Ravnogoraca, Mile Budaka i nekih istaknutih pripadnika zloglasne SS Handžar divizije. Antifašistički spomenici se ne održavaju i nalaze se u veoma lošem stanju, a neki su namjerno srušeni eksplozivom-spomenik na Makljenu kod Prozora“ (citat iz govora Slavka Goldsteina).

Danas mi imamo i naše perjanice, kao velikosrpske i velikohrvatske, „čistokrvne“ nacionalističke klice, svoga roda, koji su i nasljednici i realizatori, već viđene i doživljene agresorske ideologije i na prostoru naše domovine, Bosne i Hercegovine.


Orguljaš i guslar: Svirači sa Blajburških polja i Ravnogorskih gora


Isti ovi i njihovi istomišljenici, iako, su u vlasti, na najvećim finkcijama, podrivaju svoju državu i ignorišu sve njene vrijednosti, uz veličanje i svojih fašističkih aktera, kao svoje idole i veličine.
Upravo, ovih dana, podigli su u Bileći, spomenik dokazanom fašisti iz njihovoga roda, đeneralu Draži Mihailoviću.


Spomenik dokazanom fašisti


Ovaj spomenik, kao „kameni spavač“ spoznaja je djelovanja, ubitačnog nacionalizma, u redovima, naših velikih Srba, koji još uvijek luđački maštaju o velikoj Srbiji, koju je želio i njihov „kameni spavač“ sa fašistima u svoje vrijeme, koju su u agresorskom periodu zamišljali stvoriti i njihovi patološki tipovi iz Haga, a koju danas nastoji promovisati i njihov guslar i veliki nacionalista iz Laktaša, Milorad Dodik.Zato, kameni spomenik đeneralu Draži, neka bude i posljednja opomena, svim našim patriotskim i domoljubnim snagama, da se ne trebamo više šaliti ili igrati sa ovim luđacima, u čemu nam samo može pomoći naši saveznici iz NATO- saveza.

Ovo je i uputa, našim predstavnicima u vlasti, da ne smije biti nikakvog razmišljanja ili kalkulisanja, da li pristupiti ili ne u NATO, kako bi i konačno eleminisali ove nacionalističke snage i njihove zle nakane.

Kada je u pitanju naš Mostar, upravo je zadatak da mi konačno budemo njegovi graditelji i gospodari jer je krajnje vrijeme, da se ne dozvoli da nam drugi kroje sudbinu, kao što su činili proteklih 20-tak godina i kraj im se ne nazire.

Za neupućene ali znatiželjne dovoljno je ukratko pojasniti zašto je to naš Mostar postao grad „slučaj“ u našoj državi Bosni i Hercegovini. Iz prošlosti i o prošlosti ne treba mnogo pisati ili govoriti jer se veoma dobro znalo da je bio grad biser u svakom pogledu bitisanja, slobodarskog duha, revolucionarnog i mladalačkog poleta pogotovo u borbi protiv istinskog fašizma. On je bio grad velikog industrijskog razvoja i ugodnog življenja sa svojim gigantima poput Sokola, Aluminija, Hepoka, Đure Salaja, Šipada i inih proizvodnih kapaciteta. On je bio grad od behara, mirisnih bašta i dvorišta sa jorgovanima, tulipanima, karanfilima, ružama, dževahirom, kadificom i drugim divnim cvijećem u koga su stranci rado dolazili i u njemu boravili, On je bio grad velikih umjetnika, slikara, pjesnika i književnika, sportista i vrhunskih boraca koji su ga afirmisali i često ga uzdizali do najljepših visina u svim domenima savršenog zajedništva. On je bio grad za primjer po multietičnosti i mješovitim brakovima, što je doprinosilo ljepoti naših međuljudskih odnosa, naših različitosti u jedinstvenom ambijentu dokazanog suživota, uz poštovanje, toleranciju i razumijevanje.

Nažalost, sve to i još mnogo više od toga, potonulo je u prošlost, jer se mračni nacionalizam ili kleronacionalizam na ovim prostorima razbuktao do takvih razmjera, dajući prostor kolektivnoj mržnji da se razmaše!

Nekadašnji Mostar je bio grad, Bošnjaka i Hrvata i Srba i ostalih, koji su njemu živjeli, ali je postao grad koji istinski ne služi niti jednim, niti drugim, niti trećim kao i ostalim. Konačno bi trebao da postane grad svih njegovih građana koji bi u njemu živjeli ravnopravno i blagougodno, kako je to nekada bilo. Samo se postavlja ozbiljno pitanje da li će mu trenutni, postojeći nacionalizmi to omogućiti i dozvoliti. Predstoji nam duga i teška borba, uz svo razumjevanje, toleranciju i želju za našim zajedništvom da se usmjerimo u toj borbi iskorijenjivanju svih oblika neofašizma i nacionalizma na ovim prostorima.

EU koja je ne slučajno osnovana na Dan pobjede nad fašizmom i koja kao svoj dan slavi 9.maj. ima istorijsku odgovornost da pomogne antifašističkim snagama da pobjede zlo koje nije, očigledno pobijeđeno davne 1945. godine Mi građani Mostara drastično smo osjetili svu pogubnost djelovanja fašizma i neofašizma i raznih oblika nacionalizama, ne smijemo nikada zaboraviti, ali se svojim angažovanjem i razumijevanjem, tolerancijom i poštivanjem naših različitosti u cilju nastavka dobroga zajedničkoga suživota, moramo izboriti za istinu, pravdu i pomirenje uz praštanje, ali ne i zaboravom.

Neka se sramno i sramotno osjećaju sve ove nacionalističke snage, koje su potajno rovarile u Titovo vrijeme, a dans to čine otvoreno, u podrivanju temelja i sopstvene države i njenih vrijednsoti.Ostali prilozi:
» PRILOZI ZA PROGRAM DRŽAVE BOSNE I HERCEGOVINE (III)
Džebrail Bajramović | 12. December 2019 20:47
» BAUK FAŠIZMA KRUŽI EUROPOM - CRNA MRLJA NA BIJELOM OBRAZU NOBELA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 11. December 2019 13:22
» ZBOG KURUPCIJE STANOVNIŠTVO BOSNE I HERCEGOVINE ODLAZI – NAPUŠTA ZEMLJU
Eric Nelson, ambasador SAD u BiH | 09. December 2019 19:00
» PORUKE ZA POHVALU I PAMĆENJE OD MADAM BISSELL I MISTER PALMERA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 05. December 2019 17:35
» MEDRESA I ODGOJ KAO OBLICI DRUŠTVENE ODGOVORNOSTI
Rusmir Šerifović | 05. December 2019 17:02
» PRALJAK U POZADINI GOSPOĐE KOLINDE
Said Šteta | 02. December 2019 19:24
» HEJ, BOŠNJACI, BAŠ SMO LOŠI ĐACI
Sead Zubanović | 01. December 2019 20:35
» NASTAVAK AGRESIJE NA KOZARAC
Zijad Bećirević | 01. December 2019 20:08
» KOLINDA JE NAPRAVILA GREŠKU U KORACIMA U IGRI ZA HRVATSKU POLITIKU U BOSNI
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 30. November 2019 18:13
» HEROJ ADIL BEŠIĆ - ZAKLETVA BOSNI
Elmedina Muftić | 27. November 2019 13:21
» SINE MOJ, RECI IM: - VRATITE MI MOJU ČISTU DUŠU!
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 25. November 2019 15:51
» ZAGONETAN KOMPROMIS BH PREDSJEDNIŠTVA
Zijad Bećirević | 25. November 2019 15:43
» MI SMO MUSLIMANI SA EVROPSKIM IDENTITETOM, IAKO BI NEKI U EVROPI ŽELJELI DA TO NISMO
Dr. Husein ef. Kavazović, reisu-l-ulema | 22. November 2019 13:04
» PISMO RAHMETLI NOVINARU EMINU HUSKIĆU
Nedžib Vučelj | 20. November 2019 19:16
» GRAĐANI, UZ GUSLE I ORGULJE, OSTANIMO NEUTRALNI!
Mr. Milan Jovičić | 20. November 2019 19:15
Ostali prilozi istog autora:
» VLADIN BLESIMETAR
26. October 2019 18:54
» DODIK SA SVOJIM PAPCIMA U BEOGRADU
22. September 2019 20:50
» ISTINA JE JEDNA
04. August 2019 07:08