Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Sahovici 1924. godine
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

U nedjelju, 23.06.2019. godine
KALINOVIK: OBILJEŽAVANJE 27.GODIŠNJICE RATNOG ZLOČINA NAD BOŠNJAČKIM STANOVNIŠTVOM
Autor: B.net
Objavljeno: 21. June 2019. 14:06:56


Povodom obilježavanja 27.godišnjice ratnih zločina nad Bošnjacima u Kalinoviku, porodice ubijenih i nestalih kao i preživjeli Bošnjaci - logoraši kalinovačkih logora, u nedjelju, 23.06.2019. godine obići ćše sva mjesta ubistva i logore na području opštine Kalinovika i Miljevine.
Na području opštine Kalinovik u periodu agresije odvedeno je i ubijeno 122 osobe bošnjačke nacionalnosti. Još uvjek se traga za 42 osobe kojima se gubi svaki trag. Sud BiH i Međunarodni sud u HAGU za ZLOČINE u Kalinoviku pravosnažno je presudio šestorici ratnih zločinaca 85 godina zatvora.

Porodice ubijenih ovu godišnjicu obilježavaju sa velikim razočarenjem u Tužilaštvo BIH i Sud BIH zato što je došlo do velikog zastoja u procesuiranju preostalih ratnih zločinaca i dozvoljavanju političkim neistomišljenicima da se mješaju u rad pravosudnih institucija. Također su ogorčeni što se konstantno ponižavaju članovi porodica ubijenih i nestalih od strane vlasti opštine u Kalinoviku i entiteta Republika Srpska. Samim činom pravnog nasilja, davanja odobrenja za postavljanja Murala i spomenika presuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću i negiranju svih zločina koji su se desili u proteklom ratu u Kalinoviku i okolnim opštinama je ponovljeni zločin nad istim narodom.

U programu obilježavanja godišnjice ratnih zločina nad Bošnjacima u Kalinoviku položiti će se cvijeće ubijenim logorašima na prevoju Rogoj, zatim isred Osnovne škole Kalinovik koja je tokom rata bila pretvorena u logor kroz koji je prošlo više od 1000 žena, djece i muškaraca. U logoru je ubijeno 14 muškaraca, a više od 30 žena je silovano, ponižavano i mučeno. Biće proučena dova šehidima i položeno cvijeće ispred zloglasnog logora Barutni magacin u selu Jelašca iz kojeg je odvedeno i ubijeno 87 muškaraca, kao i kod štale Tuzlaka u selu Ratine gdje je ubijeno 25 muškaraca a potom tijela spaljena. Zadnja lokacija je Tuneli Miljevina gdje je ubijeno 37 muškaraca koja su poslije likvidacije tijela iskomadana i zatrpana kamenjem sa okolnih brda iznad rijeke Bistrice.
Na ovogodišnjem obilježavanju prisustvo su najavili prestavnici svih nivoa vlasti u BiH te prestavnici nevladinih organizacija i Islamske zajednice. Pozivamo sve medije da nas svojim prisustvom podrže u borbi za istinu i pravdu i informišu širu javnost o svim dešavanjima u Kalinoviku 1992.g.
Prevoz za sve zainteresovane je obezbjeđen u nedjelju, 23.06.2019 g.u 08.00 časova sa Terminala Ilidža Sarajevo, piše u saopćenju koje je potpisao Samir Vranović, predsjednik Udruženja članova porodica nestalih osoba sa područja Opštine Kalinovik „Istina – Kalinovik '92“.Ostali prilozi:
» U TOKU PROVJERA 11 KANDIDATA ZA SM BIH
Srna | 14. December 2019 12:51
» O KORACIMA ZA TRAJNIJU ZAŠTITU STEĆAKA
AA | 14. December 2019 12:44
» PETER HANDKE PROGLAŠEN PERSONOM NON GRATA
Vijesti.ba | 11. December 2019 16:58
Ostali prilozi istog autora: