Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Refleksije
NEDŽAD MULABEGOVIĆ NE ZNA O ČEMU PRIČA, KAO ŠTO NIKO NI NE ZNA ČEMU SLUŽI "VIJEĆE BOŠNJAČKIH INTELEKTUALACA"? NEKAD SE TO ZNALO!
Autor: Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012)
Objavljeno: 02. July 2019. 15:07:45

DR. MUSTAFA CERIĆ: Samo ćorav ne vid i gluh ne čuje da se bošnjačkom etnitetu i državno-bosanskoj naciji steže obruč oko vrata, dok se takozvani Bošnjaci samoblamiraju na način da alarmiraju svijet na opasnost od takozvane "Bošnjačke gimnazije". Ti takozvani Bošnjaci čekaju da se "nešto" samo od sebe dogodi u njihovu korist ili da će doći "neko" da im uspostavi nacionalnu i državnu liniju odbrane.Dakle, Mulabegoviću, ima li veće uvrede od uvrede koju je izrekao vaš jaran Esad Duraković nazvavši "Bošnjačku gimnaziju" takozvanom "Bošnjačkom gimnazijom" iako nema pojma o čemu priča?

I ti i on bi trebali znati da je "Bošnjačka gimnazija", na koju sam osobno ponosan, jer sam u svojsvu reisu-l-uleme u Bošnjaka, bio odlučan da se ustanovi, najuspjeliji nacionalni bošnjački projekat u ratu i miru o čemu govere stotine odličnih maturanata, koji su osvjetlali obraz naciji i državi u domovini i svijetu. Taj uspjeh može smetati samo nacionalno neosvještenim takozvanim Bošnjacima, jer ako je "Bošnjačka gimnazija" takozvana, onda je i taj Bošnjak, koji je tako nazvao "tkozvani".

Ali, Mulabegoviću, razumijem ja tvoju reakciju, koja ne odiše akademskom raspravom, nego jaransko-mahalskom uljudbom, koja nema veze s predmetom o kojem se ovdje radi, a radi se o potrebi da Bošnjaci/Bosanci imaju svoje nacionalne institute za jezik, za kulturu, za naciju, za državu, za viziju budućnosti makar što sve to imaju i druge nacije - Srbi, Hrvati, Mađari, Česi, Slovaci, Francuzi (u sred Francuske) i sve druge osvještene i zrele nacije u svijetu. To Bošnjaci nemaju zato što nemaju intelektualce, koji su nacionalno osvješteni, zreli, odgovorni, svjesni i savjesni da se oslobode od ojkofobije, kaja ne guši samo njih, već se prenosi i na naciju i državu. Ali, Bošnjaci imaju obučne mudre Bošnjake, koji nisu prošli kroz proces brainwashing.

Samo ćorav ne vid i gluh ne čuje da se bošnjačkom etnitetu i državno-bosanskoj naciji steže obruč oko vrata, dok se takozvani Bošnjaci samoblamiraju na način da alarmiraju svijet na opasnost od takozvane "Bošnjačke gimnazije". Ti takozvani Bošnjaci čekaju da se "nešto" samo od sebe dogodi u njihovu korist ili da dođe "neko" da im uspostavi nacionalnu i državnu liniju odbrane. Mi, primitivne hodže, seljaci, uspostavili smo duhovnu liniju našeg naroda, koja i dan dans fonkconionira, na što sam osobno ponosan, jer sam tom projektu posvetio cijeli moj život. Pokažite mi vi, pravi ili takozvani Bošnjaci/Bosanci, intelektualci, šta imate od nacionalne i državne linije odbrane. Ni Srbi ni Hrvati ne očekuju da ih vi, bošnjački intelektualci, branite i patronalizirate. Oni postaju alergični na tu vašu priču. Ali, narod naš, očekuje da njih zaštitite, ako ničim a ono bar da ih poštedite od uvrede da imaju takozvanu "Bošnjačku gimnaziju", koja ugrožava bosansko društvo. Kako Durakovića nije stid da tako nešto kaže u lice toliko momaka i djevojaka, koje se ponose na svoj bošnjački Alumnaj, te kako tebe, Mulabegoviću, nije stid da takvu Durakovićevu kvalifikaciju podržiš, umjesto da je osudiš.

No, nakon svega, ništa mi nije čudno, jer sam shvatio već davno da ste vi tu, kao i nekada, da pažljivo motrite šta drugi rade i da na to reagujete kako bi se dobio dojam da nešto radite dok sjedite u sarajavskim salonima uz intelektualnu samozabavu i ništa više. Vi imate čip samocenzure, kojeg su vam davno ugradili u Beogradu ili u Zagrebu, čip koji vam ne dopušta da mislite svojom, već glavom hrvatskog ili srspkog jezika, pa vam, stoga, smeta da Sarajevo ima svoj neovisni institut za bosanski jezik. Eh, za to treba imati hrabrosti, koju vi nemate, ali zato Duraković ima hrabrosti da pljuje po "Bošnjačkoj gimnaziji". To je lahko i bezopasno. Dok je teško i opasno otići u Banja Luku, Bratunac i Sreberenicu i osigurati da bošnjačka djeca imaju pravo na ime svog maternjeg jezika - bosanskog jezika.

Lakše je na minderu vikat: ovako se više ne mere, ali ne micat se s mjesta. I lakše se obračunati s onima, koji se zalažu za nacionalnu i državnu liniju odbrane, jer duhovna linija odrane je bila i ostala čvrsta.

Nadam se, Mulabegoviću, da ovo nije uvrijeda, već akademski dijalog, kojeg sam od tebe naučio! Hvala ti!

Selam!


Obavezno pogledaj i pročitaj ovaj link da shvatiš (t)ko su naši pravi i takozvani Bošnjaci - intelektualci - bruka i sramota: Profesor Nedžad Mulabegović: Cerić je pogriješio, bliži su mi stavovi akademika DurakovićaOstali prilozi:
Ostali prilozi istog autora:
» SRBIJA JE BOLESNIK NA BALKANU
02. August 2020 15:28
» RUSIJA JAČA OD PIC-A
07. July 2020 15:36