Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

PRVI HALAL CERTIFICIRANI RESTORAN NA BAŠČARŠIJI
Autor: B.net
Objavljeno: 22. July 2019. 19:07:49


U povodu uspješne implementacije zahtjeva Halal standarda, Agencija za certificiranje halal kvalitete dodjelila je halal certifikat restoranu Sinija Baščaršija. Ovo je veoma značajno jer se radi o prvom halal certificiranom restoranu na Baščaršij.

Restoran je ispunio zahtjeve Halal standarda BAS 1049:2010 i Vodiča za halal certificiranje turističko-ugostiteljskih objekata iz kategorije HALAL RESTORAN, što znači da objekat priprema i poslužuje samo halal hranu, te da u objektu nema alkohola. Restoran se nalazi u ul. Aščiluk 5A (prekoputa hotela „President“). Pored ovog objekta, halal certificiran je i restoran Sinija u Rajlovcu, Sarajevo.

Restorani Sinija posluju u sklopu kompanije Heljaeko doo Sarajevo koja se bavi proizvodnjom proizvoda od heljde. Cjelokupan asortiman proizvoda od heljde kompanija je prilagodila zahtjevima halala te je u ponudi halal potrošačima. Listu halal proizvoda kompanije Heljdaeko doo kao i druge halal certificirane proizvode i usluge možete pronaći na aplikaciji Halal bazar.

Često smo u prilici vidjeti negativne primjere samoinicijativnog i neovlaštenog samodeklarisanja halala na turističko ugostiteljskim objektima što dovodi do obmane krajnjih konzumenata što je kažnjivo po zakonu. Primjer restorana SINIJA je pozitivan primjer u kojem pravcu bi se trebali kretati kako bismo halal potrošačima, domaćim i stranim turistima pružili adekvatnu halal certificiranu uslugu.Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora: