Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Sahovici 1924. godine
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Bosanski Novi
RAMIZ SALKIŽ OSUDIO NOVE PRIJETNJE IMAMU EMIRU NUHIĆU
Autor: B.net
Objavljeno: 30. July 2019. 19:07:11Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, danas je, 30. jula 2019. godine, osudio ponovne prijetnje upućene Emiru ef. Nuhiću, imamu iz Bosanskog Novog.

Naime, Nuhić je 17. i 18. marta ove godine dobio prijeteće poruke putem Facebooka, a stravične poruke je ponovo dobio sinoć, 29. jula, od iste osobe. U prethodnim, ali i novim porukama, imamu su upućene prijetnje smrću, uvrede i psovke.

- Ponavljanje prijetnji i uvreda efendiji Nuhiću od strane iste osobe pokazuje da MUP RS-a i nadležno tužilaštvo nisu ozbiljno shvatili ranije upućene prijetnje i nisu poduzeli adekvatne mjere. Očigledno je da se i dalje napadi i prijetnje Bošnjacima u ovom entitetu smatraju kao aktivnosti poremećenih osoba, te se ne procesuiraju sa potpunom ozbiljnošću i punim profesionalizmom.

Za nas svaka prijetnja predstavlja direktnu opasnost, imajući u vidu da su u ovom entitetu počinjeni teški zločini i genocid nad našim narodom. Vjerujemo, a to pokazuje ova i ranije prijetnje, kao i činjenica da zločinci nisu kažnjeni, te da se osuđeni zločinci veličaju od strane vlasti, da su recidivi zločina i zločinaca prisutni i vrlo mogući u današnjem društvu u ovom entitetu.

Po ko zna koji put pozivam na profesionalizam MUP RS i tužilaštva, ali i odnos bez predrasuda i nacionalnog predznaka prema građanima u ovakvim slučajevima. Činjenica da se u javnosti ne objavljuju informacije o procesuiranju počinilaca napada na Bošnjake i izrečenim kaznama i presudama, doprinosi porastu nepovjerenja u MUP RS, tužilaštva i sudove u ovom entitetu.

Napad na naše imame, koji vrijedno rade u mjestima povratka, je napad na Islamsku zajednicu u Bosni i Hercegovini, bošnjački narod, ali i na temeljne vrijednosti civiliziranog svijeta. Pozivam i akademsku zajednicu, Srpsku pravoslavnu crkvu, predstavnike vlasti i opozicije, nevladine organizacije i intelektualce u entitetu RS, da jasno osude sve učestalije napade na Bošnjake i imovinu i članove Islamske zajednice od Trebinja, preko Zvornika, do Bosanskog Novog. Osuda, sankcionisanje i distanciranje od počinilaca je civilizicijski iskorak, te opredjeljenje da se gradi društvo u kojem će svi građani uživati jednaka prava, a da će počinioci dobiti zasluženu kaznu, kazao je u izjavi potpredsjednik Salkić.Ostali prilozi:
» OBILJEŽENA 78. GODIŠNJICA POLASKA IGMANSKOG MARŠA
Eset Muračević | 18. January 2020 13:11
Ostali prilozi istog autora: