Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
ICTY analiza
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Povodom najava izgradnje autoputa kroz naselja Kosor, Malo Polje, Ortiješ, Hodbina, Lakiševina i Kočine
PROF. DR. AHMED DŽUBUR (DF): ZAUSTAVITI POGUBAN “KAFANSKI DOGOVOR”!
Autor: B.net
Objavljeno: 22. August 2019. 11:08:43

PROF. DR. AHMED DŽUBUR: Izgradnja autoputa na ovoj trasi je dogovorena u kafani saglasnošću lokalnih pojedinaca iz javnosti poznatih političkih opcija koji su odlučili da ne moraju poštovati pravilnike o izgradnji auto-puteva i postojeće Zakone Bosne i Hercegovine.
Izgradnjom predmetnog auto-puta se trajno uništava zemljište najviše bonitetne klase na kojem se vijekovima uzgaja vinova loza, voće i povrće.


Povodom najava izgradnje autoputa kroz naselja Kosor, Malo Polje, Ortiješ, Hodbina, Lakiševina i Kočine, planirano je mirno okupljanje svih onih koji se protive protivpravnom djelovanju Autocesta FBiH za petak 23.8.2019. u 10 sati, na sporednom putu Kosor-Blagaj. Iako iz Autocesta FBiH tvrde da na dionici Mostar Jug - tunel Kvanj nema nezadovoljstva i da su već uradili na desetine rješenja, stanje na terenu je sasvim suprotno te se veći broj mještana, mahom povratnika, protivi nasilnoj eksproprijaciji zemljišta i uništavanju njihovih kuća i prirodnih bogatstava Bosne i Hercegovine.

Nasilnom procesu izgradnje autoputa na pomenutoj trasi se protive brojni stanovnici šireg prostora Mostara iz nekoliko razloga:

Izgradnja autoputa na ovoj trasi je dogovorena u kafani saglasnošću lokalnih pojedinaca iz javnosti poznatih političkih opcija koji su odlučili da ne moraju poštovati pravilnike o izgradnji auto-puteva i postojeće Zakone Bosne i Hercegovine.

Izgradnjom predmetnog auto-puta se trajno uništava zemljište najviše bonitetne klase na kojem se vijekovima uzgaja vinova loza, voće i povrće.

Velika frekvencija vozila na ovom auto-putu će osim trajne degradacije zemljišta reziduima teških metala usloviti i zagađenje vode na širem prostoru kotline koja služi za piće, navodnjavanje biljaka, pojenje sitne i krupne stoke, punjenje bazena...

Zagađenje životne sredine na ovom području će neminovno opredjeliti značajan broj domicilnog stanovništva da u ozračju beznađa i osjećaja diskriminiranosti trajno napuste vjekovne prostore življenja. Slučajno ili ne, u kafani dogovorena suluda trasa auto-puta čekira kartu u jednom smjeru za domicilno i povratničko srpsko stanovništvo koje u današnjem društvenom kontekstu predstavlja najfinije vezivno tkivo multietničke BiH. To kreatori i zagovornici „nacionalnih torova“ nikada neće razumjeti. Zato smo u konfrotaciji sa njihovom filozofijom podjela i egzodusa nepoželjnih.

Ovakvom „političkom trasom“ auto-puta se onemogućava daljnje širrenje i modernizacija mostarskog aerodroma koji treba biti pokretač razvoja privrede i turizma.

Zbog bahatosti i nepoštovanja zakonskih procedura reprezenata Autocesta FBiH prinuđeni smo da ovim mirnim okupljanjem snažno obavjestimo javnost da anarhiji treba reći odlučno „NE“. Ultimativno zahtijevamo vraćanje procesa izgradnje autoputa na dionici Mostar Jug - tunel Kvanj u zakonske okvire i održavanje javne rasprave koja se uporno izbjegava. Autoceste FBiH kontinuirano i svakodnevno provode bez posljedica teške povrede procedura što kulminira nasilničkim, neovlaštenim ulaskom u privatne posjede i okolčavanjem trase. Prema preporukama struke, najpovoljnija trasa ide preko obronaka Podveležja, gdje nema nikakvih konflikata u prostoru, tj. nema otkupa privatnog zemljišta niti rušenja povratničkih kuća i vinograda.

Pozivamo Autoceste FBiH da bez odlaganja organizuju javnu raspravu na temu trase koridora Vc južno od Mostara, jer su to po zakonu dužni uraditi, a bez toga izlaze iz pravnog okvira i dublje ulaze u nastavak ilegalnog procesa, što će imati velike pravne posljedice i veliki gubitak za Autoceste FBiH u konačnici.

Ovim putem sam slobodan da Vas pozovem da prisustvujete mirnom okupljanju stanovništva šireg prostora Mostara na predviđenoj lokaciji. Jedan sat Vašeg dragocjenog prisustva će dodatno ojačati našu istrajnost da političkim kabadahijama snažno poručimo da ne mogu bez otpora uništavati budućnost naše djece i unuka.Ostali prilozi:
» SVEČANO OTVOREN ISLAMSKI CENTAR U MAINZU
MINA | 15. September 2019 19:17
» MINISTAR MIRVAD KURIĆ POSJETIO VKBI
B.net | 13. September 2019 14:00
» TRINAESTI KNJIŽEVNI SUSRETI „KASIM DERAKOVIĆ“
Eset Muračević | 12. September 2019 20:42
» SAMIR BEHARIĆ PRIMLJEN DA RADI U KONGRES SAD-A
Facetv.ba | 12. September 2019 14:39
Ostali prilozi istog autora:
» MINISTAR MIRVAD KURIĆ POSJETIO VKBI
13. September 2019 14:00
» BEZ BOSNE I HERCEGOVINE NEMA NI RS
07. September 2019 14:35