Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Sahovici 1924. godine
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Ankara
UN: NETANYAHUOV PLAN ANEKSIJE JORDANSKE DOLINE OPREČAN JE MEĐUNARODNOM PRAVU
Autor: AA
Objavljeno: 12. September 2019. 13:09:52
Izraelski premijer Netanyahu je u okviru predizborne kampanje u utorak obećao da će proglasiti aneksiju i nametnuti izraelski suverenitet nad Jordanskom dolinom i svim jevrejskim naseljima na okupiranoj Zapadnoj obaliGeneralni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Guterres zabrinut je zbog nedavne izjave izraelskog premijera Benjamina Netanyahua o planu da aneksijom pod izraelski suverenitet stavi Jordansku dolinu i druge dijelove okupirane Zapadne obale, javlja Anadolu Agency (AA).

“Generalni sekretar je zabrinut Netanyahuovom namjerom da, ako pobijedi na predstojećim izborima, aneksira Jordansku dolinu i sjever Mrtvog mora kao prvi korak nametanja izraelskog suvereniteta nad svim jevrejskim i drugim naseljima na Zapadnoj obali“, kazao je glasnogovornik UN-a Stephane Dujarric.

Dujarric je dalje poručio da bi provedba Netanyahuovog predizbornog obećanja predstavljala grubo kršenje međunarodnog prava i bila pogubna za potencijalne pregovore koji trebaju voditi kao željenom miru na Bliskom istoku.

“Izraelsko-palestinski konflikt treba rješavati na bazi UN-ovih rezolucija i na ideji uspostave dvije nezavisne države“, poručio je Dujarric.

Netanyahu je u okviru predizborne kampanje u utorak obećao da će proglasiti aneksiju i nametnuti izraelski suverenitet nad Jordanskom dolinom i svim jevrejskim naseljima na okupiranoj Zapadnoj obali.

Iz Arapske lige su poručilo da takvi planovi u potpunosti blokiraju sve puteve za postizanje dogovora s Palestincima.

Jordanska dolina je plodna kotlina koja čini četvrtinu teritorije Zapadne obale i u kojoj živi oko 70.000 Palestinaca i 9.500 jevrejskih doseljenika.

Netanyahuove prijetnje najoštrije su osudile Arapska liga i Organizacija islamske saradnje (OIC), kao i brojne države, uključujući Republiku Tursku i Švedsku.Ostali prilozi:
» PETER HANDKE PROGLAŠEN PERSONOM NON GRATA
Vijesti.ba | 11. December 2019 16:58
» NOBELOV KOMTET POSTAJE KOMITET ZA ZLOČINE
Eset Muračević | 10. December 2019 14:08
Ostali prilozi istog autora: