Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Sahovici 1924. godine
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Kolumne

PRALJAK U POZADINI GOSPOĐE KOLINDE
Autor: Said Šteta
Objavljeno: 02. December 2019. 19:12:15
Najmanje je bitno ko je gospođi Kolindi u pozadinu gurnuo onaj drveni klin od dvadesetak centimetara, ali je vidljivo da je njena predizborna kampanja curila po zemlji Bosni i Hercegovini, zemlji građana raznih boja i vjera, ali jednostavno građana koji vole svoju zemlju. Gospođo Kolinda, sudeći po tvojim vapajima, Praljak je ašićare u punom kapacitetu tvoje pozadine, pa ti sugerišem da pohitiš u svoju avliju i sadržaj svoje pozadine istresi tamo.


SAID ŠTETA, književnik i novinar: Nemam namjeru generalizovati, jer naprosto treba istaći, makar i najusamleniji primjer suprostavljanja zlu, onom kojeg u predizbornoj kampanji reklamira gospođa Kolinda, ali su ti primjeri i osobe uglavnom dočekane na vješala. U R Hrvatskoj nemamo još niti jednu ozbiljnu skupinu građana intelektualnog nivoa koja bi valjano digla glas, i Vijeću Evrope predočila činjenice zla kojima obiluje vlast R Hrvatske.
Roditi se na selu, često je više od prednosti. Tako sam kao seosko dijete u Hercegovini, naučio pojam i značenje mnogih riječi koje su tamo svakodnevnica. Nešto sa čime počinje i završava dan. Guglajući da pronađem značenje riječi “praljak” koje bi možda bacilo sjenu na ono što sam naučio u selu, nisam pronašao ništa novo. Tako ostaje da je “praljak” drveni klinac, dužine dvadesetak centimetara, ne kraći, a koristi se da se njime učvrste dvoje uža na tovaru (konja, magarca, mazge, prncip je isti, op a.). Tovar je obično u dvije pletene korpe, u selu poznatije kao runjuše, u kojima se tokom zime tovari đubre i tako odnosi na njivu. Zašto ovolika etimološka potpora?

Dvije godine se grozim da jedan narod, jedna politika, jedna susjedna država R Hrvatska, može biti toliko inficirana zlom, i da se to zlo poput napunjene septičke jame prelijeva u našu Bosnu i Hercegovinu, nastavljajući širiti smrad. Riječ je dakako, o negiranju presude ratnim zločincima za “Udruženi zločinački poduhvat” što je tek blaža forma za genocid koji je velikohrvatska agresija počinila devedesetih na prostoru Bosne i Hercegovine. Za “Udruženi zločinački poduhvat” osuđeni su samo trabanti velikohrvatske politike, njih šest, gdje je šesti počinio i zločin nad samim sobom u sudnici haškog tribunala. Nalogodavce iz Zagreba nije “očešala” pravda, kao ni one izvršioce zločina diljem Bosne i rodne Hercegovine, uključujući i zločince za zločin u rodnom selu Gorica, gdje je također počinjen genocid a da još niko nije odgovarao, što ne znači da neće. Zločin ne zastarijeva!

Ono što traje od potpisivanja Washingtonskog sporazuma, kada je ukinuta paradržavna, zločinačka tvorevina HR Herceg-Bosna, jeste njeno oživljavanje kroz sve hadezeovske korake (nazive ulica, šuma, elektroprivrede, pošte i dr. op. a.). Tako isto i njenih činilaca (čitaj zločinaca koji su nosili njen barjak, op.a.). Tužilaštvo i Sud BiH, koji su impotencija ozbiljnijeg djelovanja na zadiranje u temelje države na čijim su jaslama. I kako bi, kada su tamo oni što se potkivaju. U političkom miljeu, opozicija iz Sarajeva vidi samo pogrešan korak najveće stranke u Bošnjaka, kojoj ne dajem pardona, jer ista ne čini na ovom problemu. Bar ne dovoljno dobro!

Uzme li se u obzir da se “Udruženi zločinački poduhvat” preselio na sportske terene, ali i sva društvena okupljanja nad kojima direktno ili indirektno rukovodi Dragan Čović, trabant Zagreba i predsjednik HDZ BiH, zaključuje se da se isti nastavlja, onako sistemski dirigovano iz R Hrvatske kako je to i počelo devedesetih prošloga stoljeća. Obrazovni sistem, počevši od vrtića, obiluje ikonografijom i matricama zla, tako ne čudi da već imaju vojske, doduše malobrojne, jer im demografija ne ide u prilog, koje se koriste u demonstraciji ustaštva. Nedavni transparent na kojem se okrivljuju “jude” za osudu lika sa slike, “onog klinca sa početka priče”, morale bi zabrinuti Evropu koja je prijemom R Hrvatske u Evropsku Uniju, u paketu primila i fašizam. Onaj koji slikovito nastavlja zlo Jasenovca, ne samo rehabiltujući zločince tog vremena, nego veličajući one skorašnje i proizvodeći neke nove.

Nemam namjeru generalizovati, jer naprosto treba istaći, makar i NAJUSAMLJENIJI primjer suprostavljanja zlu, onom kojeg u predizbornoj kampanji reklamira gospođa Kolinda, ali su ti primjeri i osobe uglavnom dočekane na vješala. U R Hrvatskoj nemamo još niti jednu ozbiljnu skupinu građana intelektualnog nivoa koja bi valjano digla glas, i Vijeću Evrope predočila činjenice zla kojima obiluje vlast R Hrvatske.

Mediji iz susjedne R Hrvatske, po diktatu ili za sitan groš, uporno ponavljaju o najezdi “islamskog militarizma” u BiH, kojeg mi ovdje ne vidimo osim unesrećenih migranata koje upravo policija R Hrvatske na vratima Evropske Unije, pljačka, udara, zatvara i protjeruje nazad preko granice u BiH, a oni silno hoće u Evropu. Ista ta R Hrvatska, tačnije aktuelni premijer, koji je sa predsjednicom očito zamijenio teze, pa je više gospođa nego gospodin, bavi se unutrašnjim pitanjem Bosne i Hercegovine, dok mu “njegova lijepa” izgara u sindikalnom požaru nezadovoljnih radnika. Umjesto što zaviruje u tuđi prljav veš, bolje bi bilo da zaviri u osobne gaće i suoči se s problemom koji ima razmjere malignog.

Na kraju, najmanje je bitno ko je gospođi Kolindi u pozadinu gurnuo onaj drveni klin od dvadesetak centimetara, ali je vidljivo da je njena predizborna kampanja curila po zemlji Bosni i Hercegovini, zemlji građana raznih boja i vjera, ali jednostavno građana koji vole svoju zemlju. Gospođo Kolinda, sudeći po tvojim vapajima, Praljak je ašićare u punom kapacitetu tvoje pozadine, pa ti sugerišem da pohitiš u svoju avliju i sadržaj svoje pozadine istresi tamo. Ko god da ti ga je metnuo, učinio je to računajući na tvoju naivnost “nekontajuće plavuše”. Vidiš ove sijede, svaku sam pošteno platio, što bi rekao Halid u pjesmi. Kontaš bona, onaj Halid iz Bosne, što pjeva i zlo ne misli.

Neće li ti bar milimetar u glavu, pameti bezbeli?! U protivnom, mogli bi Bosanci, a Boga mi i Hercegovci, odgovoriti primjereno tvojim ispadima. Neka ti upadno pojasne oni što kontaju!Ostali prilozi:
» BAUK FAŠIZMA KRUŽI EUROPOM - CRNA MRLJA NA BIJELOM OBRAZU NOBELA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 11. December 2019 13:22
» ZBOG KURUPCIJE STANOVNIŠTVO BOSNE I HERCEGOVINE ODLAZI – NAPUŠTA ZEMLJU
Eric Nelson, ambasador SAD u BiH | 09. December 2019 19:00
» PORUKE ZA POHVALU I PAMĆENJE OD MADAM BISSELL I MISTER PALMERA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 05. December 2019 17:35
» MEDRESA I ODGOJ KAO OBLICI DRUŠTVENE ODGOVORNOSTI
Rusmir Šerifović | 05. December 2019 17:02
» PRALJAK U POZADINI GOSPOĐE KOLINDE
Said Šteta | 02. December 2019 19:24
» HEJ, BOŠNJACI, BAŠ SMO LOŠI ĐACI
Sead Zubanović | 01. December 2019 20:35
» NASTAVAK AGRESIJE NA KOZARAC
Zijad Bećirević | 01. December 2019 20:08
» KOLINDA JE NAPRAVILA GREŠKU U KORACIMA U IGRI ZA HRVATSKU POLITIKU U BOSNI
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 30. November 2019 18:13
» HEROJ ADIL BEŠIĆ - ZAKLETVA BOSNI
Elmedina Muftić | 27. November 2019 13:21
» SINE MOJ, RECI IM: - VRATITE MI MOJU ČISTU DUŠU!
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 25. November 2019 15:51
» ZAGONETAN KOMPROMIS BH PREDSJEDNIŠTVA
Zijad Bećirević | 25. November 2019 15:43
» MI SMO MUSLIMANI SA EVROPSKIM IDENTITETOM, IAKO BI NEKI U EVROPI ŽELJELI DA TO NISMO
Dr. Husein ef. Kavazović, reisu-l-ulema | 22. November 2019 13:04
» PISMO RAHMETLI NOVINARU EMINU HUSKIĆU
Nedžib Vučelj | 20. November 2019 19:16
» GRAĐANI, UZ GUSLE I ORGULJE, OSTANIMO NEUTRALNI!
Mr. Milan Jovičić | 20. November 2019 19:15
» BIH - DVA DOGAĐAJA OBILJEŽAVAJU 2020. GODINU
Džebrail Bajramović | 17. November 2019 22:59
Ostali prilozi istog autora:
» “KONJIČANI U ZENICI”
28. November 2019 19:48
» “U VOZUĆI SE BRANI MOSKVA”
24. September 2019 13:10
» NA SLOVO OGORČEN
16. August 2019 10:43
» NA PRIMJER NISAM ZENIČANIN
12. August 2019 05:49