Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Drugi dan međunarodne konferencije o omladini i opasnosti od ekstremizma, istaknuto je da birga o mladima počinje prije rođenja
DR. CERIĆ: NIJE POŠTENO ŠTO EUROPA NEMA OSJEĆAJ DUGA PREMA BOSNI ZBOG GENOCIDA
Autor: B.net
Objavljeno: 19. February 2020. 14:02:01

AKADEMIK DR. CERIĆ: Kao preživjeli genocida u Bosni, imam pravo i obavezu da kažem da u Bosni nije bilo ni islamskog ekstremizma, ni islamskog radikalizma, ni islamskog terorizma, ali nam se ipak dogodio genocid.


Drugog dana konferencije u Ženevi o omladini i opasnosti od ekstremizma, predsjedavao sam četvrtom sesijom o temi: "Eoropska omladina i prijetnja ektremizma - uloga familije, obrazovanja, utjecajnih religijskih i društvenih platformi u oblikovanju uma i načina zaštite od ekstremizma".

Na međunarodnoj konferenciji učestvuju reisu-l-ulema (1993 - 2012) dr. Mustafa Cerić, predsjednik SBK i muftija IZ u Sloveniji dr. Nedžad Grabus.

Dr. Cerić ističe da birga o mladima počinje prije rođenja, te pojašnjava da je drugog dana konferencije osnova za raspravu bio hadis Allahovog Poslanika Muhammeda, a.s., u kojem se kaže da je dijete sedam godina gospodar, sedam godina je sluga, a sedam godina je ministar, koji osjeća da je sam sebi dovoljan. U prve dvije faze, roditelji imaju kontrolu, dok u trećoj fazi od 14. do 21. godine omladina ima učitrelje, koji nisu uvjek dobronamjerni i zato roditelji moraju biti budni i sposobni da i u toj fazi imaju svoj roditeljski utjecaj.Za muslimansku omladinu u Europi, kako naglašava reisu-l-ulema (1993 - 2012) dr. Cerić, važno je da znaju da Europa nije ni daru-l-harba (dom rata), ni daru-l-islam (dom islama), već je Europa daru-l-ahd (dom ugovora i dogovora) svih njenih građana, koji zajedno bdiju nad mirom i sigurnosti europskog kontinenta.

Akademik dr. Cerić je na konferenciji posebno naglasio:
- Kao preživjeli genocida u Bosni, imam pravo i obavezu da kažem da u Bosni nije bilo ni islamskog ekstremizma, ni islamskog radikalizma, ni islamskog terorizma, ali nam se ipak dogodio genocid. Nije pošteno od Europe da podiže zidove pred migrantima sa istoka, koji bježe od nasilja, ostavljajući Bosni da se sama brine o njima. Nije pošteno što Europa nema osjećaj duga prema Bosni zbog genocida. Nije prednost biti fizički ogroman, već je prednost biti moralno velik. Europa treba da to pokaže u borbi protiv svih vrsta ekstremizma, radikalizma i terorizma. Ako iko, onda to mi u Bosni znamo razlikovati dobro od zla i boriti se uvjek i na svakom mjesto protiv zla. Radili smo to kad nam je bilo najteže pod srpsko-crnogorskom opsadom Sarajeva, opsadom koja je trajala više od nacističke opsade Staljingrada, istakao je on.
Ostali prilozi:
» SANDŽAK: FORMIRAN KRIZNI ŠTAB SPP-A
B.net | 03. July 2020 16:40
Ostali prilozi istog autora: