Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

POTPREDSJEDNIK FBIH DUNOVIĆ: TEKOVINE ANTIFAŠIZMA SU BILE TEMELJNA VRIJEDNOST I U ODBRANI OD AGRESIJE NA BIH
Autor: B.net
Objavljeno: 09. May 2020. 15:05:18


Jedan od istorijski najznačajnijih datuma u svijetu i Evropi, a posebno u Bosni i Hercegovini, jeste 9. maj. Obilježavanje Dana pobjede nad fašizmom, Dana Evrope i Dana zlatnih ljiljana na isti datum ima posebnu vrijednost i simboliku u poslijeratnoj istoriji Bosne i Hercegovine.

Tekovine antifažizma, koje su bile temeljna vrijednost i u odbrani od agresije na BiH, danas, kada bi trebali biti najbliži Evropskoj uniji i baštiniti vrijednosti moderne Evrope, pokušavaju se dovesti u pitanje. Ne smijemo dozvoliti da se najavljena Bleiburška misa u Sarajevu pretvori u odavanje počasti „žrtvama komunističkog režima“, jer svi oni koji tako misle, zapravo nam pokušavaju reći da su građani BiH u II svjetskom ratu bili na strani fašizma, te nas poslije toliko godina na silu stavljaju na pogrešnu stranu istorije.

Oni koji nam govore da je kritika najavljene mise, „sistemski napad na Katoličku crkvu i Hrvate“ ne smiju zaboraviti da su i Hrvati, i svi ostali građani, dali ogroman doprinos, te podnijeli ljudske žrtve u borbi protiv fašizma. Ne mogu i neće nam neki kvazipolitičari ukaljati antifašističke vrijednosti, one iste vrijednosti duboko utkane u temelje svakog modernog i naprednog društva. To su bile i ostale i naše vrijednosti. Ne dozvoljavamo da nas prikažu kao nekoga ko je tolerantan na fašističke zločine. Tu kompromisa nema i obavezni smo nove generacije edukovati o onome što se dešavalo, kako u II svjetskom ratu, tako i u vrijeme agresije na BiH.

Odbrana građana BiH je uvijek bila antifašistički čin, te ne postoji način da se u istoj rečenici spominju antifašizam i tzv. žrtve „totalitarnog ili komunističkog režima“. Ne postoji način da se građani BiH, svih nacionalnosti, prikažu u svijetu kao sljedbenici fašističkih ideja. Odgovorno tvrdim da svi oni koji to pokušavaju, rade direktno protiv građana BiH, a najviše protiv naroda iza čijeg imena se kriju. Vjerski velikodostojnici moraju biti vrlo oprezni kod svojih podmuklih nakana da manipulišu istorijom. Istorija se u Bosni i Hercegovini branila krljvlju i čašću naših predaka, koji su svoje živote davali braneći slobodu i ideje antfašizma. Niko, baš niko, sa tim neka se ne poigrava.

Svim građanima BiH čestitam 9. maj, ponosan što smo bili i ostali multikulturalno društvo koje nikada nije pristajalo na ideje segregacije, mržnje i dijeljenja ljudi po bilo kom osnovu, piše u saopćenju potpredsjednik FBiH - Milan Dunović.Ostali prilozi:
» INSTRUKCIJA O KLANJANJU BAJRAM-NAMAZA
MINA | 22. May 2020 01:49
Ostali prilozi istog autora: